Στη δημοσιότητα έδωσε η NASA μία εικόνα, η οποία τραβήχτηκε από το ισχυρό τηλεσκόπιο James Webb, στην οποία απεικονίζονται μακρινοί γαλαξίες όπως ήταν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Το τηλεσκόπιο, σύμφωνα με τους αστρονόμους, υπόσχεται να διαμορφώσει από την αρχή όσα γνωρίζαμε για τη «γέννηση» του σύμπανος.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο φωτογράφισε σε υψηλή ευκρίνεια ένα μικρό κομμάτι του σύμπαντος, το οποίο ονομάζεται SMACS 0723. Στη φωτογραφία της NASA φαίνεται το φως που εκπέμπουν διάφοροι γαλαξίες, οι οποίοι είναι εκ των παλαιότερων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που παρουσίασε τον ντοκουμέντο στον Λευκό Οίκο, χαρακτήρισε τη φωτογραφία ως ιστορική και τόνισε πως ανοίγει νέα «παράθυρα» στην ιστορία του σύμπαντος.
Όπως εξήγησε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον, η εικόνα δείχνει το φως των γαλαξιών, το οποίο ταξίδεψε δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι να φτάσει στο τηλεσκόπιο.
«Κοιτάμε στο παρελθόν, 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν», είπε, προσθέτοντας ότι θα έρθουν στο «φως» περισσότερα ντοκουμέντα, τα οποία «ταξιδεύουν» ακόμα πιο πίσω, περίπου 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, κοντά στο εκτιμώμενο σημείο γέννησης του ίδιου του σύμπαντος. «Επιστρέφουμε σχεδόν στην αρχή», είπε.
Η δημοσίευση αυτής της εικόνας είναι κομμάτι από μία σειρά έγχρωμων φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης από το JWST, οι οποίες θα παρουσιαστούν από τη Nasa την Τρίτη. Ανάμεσά τους θα περιλαμβάνεται και «η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντός μας που έχει ληφθεί ποτέ», σύμφωνα με τον Nelson.
Το Τζέιμς Γουέμπ εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 και βρίσκεται σε ένα σημείο περίπου 1,5 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, έχοντας πίσω του τη Γη και τον Ήλιο. Το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,4 μέτρα και είναι φτιαγμένο από 18 εξαγωνικά κομμάτια.
Τέσσερις νέες φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb σε λίγες ώρες:
Δείτε εδώ.
Είναι μια καταπληκτική εικόνα σε ευκρίνεια δεδομένης της απόστασης. Απλά επειδή είμαστε φυσικοί να συμπληρώσω μερικά στοιχεία.
Το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723 είναι γνωστό από παλιά και είχε αποτυπωθεί στο οπτικό απο το Hubble και άλλα διαστημικά τηλεσκόπια. Η διαφορά είναι ότι η φωτογραφία του JW είναι στο υπέρυθρο και δείχνει πολύ περισσότερους γαλαξίες από ότι το Hubble και με καλύτερη ευκρίνεια. Γιατί στο υπέρυθρο. Γιατί μετά από τόσο ταξίδι λόγω διαστολής του σύμπαντος “διαστέλεται” και το μήκος κύματος, έχουμε δηλαδή μία τεράστια μετατόπιση της ακτινοβολίας προς το υπέρυθρο και ελάχιστο μέρος της ακτινοβολίας βρίσκεται στο ορατό. Επιπλέον το υπέρυθρο εισχωρεί πίσω από σύνεφα πυκνού αερίου και σκόνης αποκαλύπτοντας πολύ περισσότερες λεπτομέρειες απο το ορατό.
Να τονίσω για άλλη μία φορά ότι είναι άλλο πράγμα η ηλικία και άλλο η απόσταση. Το σμήνος έχει και μερικούς γαλαξίες 13 δις ΕΤΩΝ και νεώτερους, αλλά απέχει απο τη γη 4,6 δις ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ.
H προτότυπη φωτο είναι πιό μεγάλη και όπως τόνισε ο Μπίλ Νέλσον η περιοχή αυτή με χιλιάδες ορατούς γαλαξίες και πολύ περισσότερους αόρατους ακόμα,αντιστοιχεί σε έναν κόκο άμμου του αχανούς σύμπαντος.
Μια απο τις βασικές αποστολές του JW είναι να ρίξει φως στους λεγόμενους σκοτεινούς αιώνες του σύμπαντος. Σκοτεινοί αιώνες είναι οι πρώτοι αιώνες μετά τα 380000 χρόνια που ελευθερώθηκε η πρώτη Η/Μ ακτινοβολία που σήμερα έχει φτάσει ως μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου. Οι πρώτοι αιώνες είναι “σκοτεινοί” γιατί το υδρογόνο δεν ήταν ιονισμένο ώστε να ακτινοβολεί αλλά ατομικό ή μοριακό που μόνο την ασθενέστατη γραμμή των 21 cm εκπέμπει.
Υπάρχουν αστροφυσικοί που ισχυρίζονται ότι θα βρεθούν γαλαξίες ηλικίας μεγαλύτερης αυτής του σύμπαντος , κάτι που αν συμβεί θα ταρακουνήσει για τα καλά την big bang. .
Συμπλήρωμα. Στο πλάνο φαίνονται και μερικά αστέρια τα οποία είναι αρκετά πίσω απο το σμήνος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το φως τους δε θα έφτανε στα τηλεσκόπια. Όμως η βαρύτητα του σμήνους λειτουργεί σαν ένας τεράστιος συγκλίνων φακός. Το φαινόμενο είναι γνωστό σαν βαρυτικός φακός και προβλεπόταν από τη ΓΘΣ, άλλωστε ο Έντικτον το 2019 τη καμπύλωση του φωτός άστρων πίσω απο τον ήλιο υπολόγισε και επαλήθευσε μετά απο 4 χρόνια την έντονα αμφιλεγόμενη ΓΘΣ.
Καλησπέρα συνάδελφοι. Αυτό το είδος που λέγεται “ανθρωπότητα” ή “mankind” κάνει ένα ακόμα άλμα στον Πολιτισμό, που έχει δημιουργήσει. Αν αφήσει κάποτε στην άκρη τις διαφορές που χωρίζουν τα μέλη του θα είναι ικανό για τεράστια άλματα. Μπορεί βέβαια να καταστραφεί νωρίτερα…
Αν ήμουν Πρόεδρος θα ήταν τιμή μου να παρουσιάσω τη φωτογραφία.
Αν ήμουν στην Ελλάδα υπουργός, θα τσακιζόμουν να επαναφέρω την Αστρονομία στη θέση της στα σχολεία.
Η επίσημη Ιστοσελίδα της ΝΑSΑ
First Images from the James Webb Space Telescope | NASA
Βλέπουμε εκεί και μια φωτογραφία από τον εξωπλανήτη WASP96b με εκπληκτική ανάλυση της σύστασης τη ατμόσφαιρας.
Άρη πολύ διευκρινιστικές οι πληροφορίες σου. Το πείραμα Έντικτον έγινε το ..19;
Ωραία τα λες ” Αν ήμουν Πρόεδρος θα ήταν τιμή μου να παρουσιάσω τη φωτογραφία.
Αν ήμουν στην Ελλάδα υπουργός, θα τσακιζόμουν να επαναφέρω την Αστρονομία στη θέση της στα σχολεία.”
, αλλά η πραγματικότητα είναι “υποτονική” (μην πω αδιάφορη).
Έχω γνωστούς (απλά τους αρέσει η αστρονομία) που έχασαν τον ύπνο τους (υπερβολή) μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του James Webb, αλλά ο μέσος όρος δεν έχει ιδέα τι είναι και τι μπορεί να μας δώσει το τηλεσκόπιο αυτό.
Νομίζω ότι μας έχει απομείνει μόνο η προσωπική προσπάθεια του καθένα από εμάς. Όσο μπορούμε ατομικά, ας προσπαθήσουμε να διαδώσουμε την Φυσική επιστήμη.
Τι κάνει ο δαίμων 1 αιώνα λάθος έκανα. Σε συμπαντικους χρόνους δεν είναι τίποτα. Το 1919 έγινε σε μία ολική έκλειψη ηλίου. Ενας δημοσιογράφος είπε τότε στον Εντιγκτον” κύριε καθηγητά είστε ένας από τους 3 που καταλαβαίνετε τη ΓΘΣ” ο Εντιγκτον κατέβασε το κεφάλι σκεφτομενος οπότε του λέει ο δημοσιογράφος “ελάτε τώρα μην είστε τόσο μετριόφρων. Και ο Εντιγκτον” δεν είμαι μετριόφρων απλά προσπαθώ να καταλάβω ποιος είναι ο τρίτος”. Έδωσε μεγάλη μάχη ο Εντιγκτον για να χρηματοδότηση η Βρετανική κυβέρνηση το εγχείρημα γιατί μάλλον ήταν ο μόνος που πίστευε την ορθότητα της ΓΘΣ.