Κίνηση φορτισμένου σωματιδίου εντός Ο.Μ.Πεδίου (2)

Δύο μονοσθενή ιόντα 1 και 2 με μάζες m1 και m2, εισέρχονται ταυτόχρονα (t0=0) από σημείο Κ σε ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης  Β , με ταχύτητες  υ1  και  υ2 ,κάθετες προς τις μαγνητικές γραμμές του.

Αφού διαγράψουν τις τροχιές του σχήματος, συναντώνται στην έξοδο Λ του πεδίου. Η ΚΛ είναι κοινή χορδή στις τροχιές των δυο ιόντων.

Περισσότερα εδώ…

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
12 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Γεια σου Χριστόφορε και συγχαρητήρια για την ωραία άσκηση!!
Η Γεωμετρία και η Φυσική “αγκαλιά ” !

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Χριστόφορε/
Πολύ καλή.
Δίνεις ωραίες πάσες για “διάλογο”…αναρτήσεων ,ώστε να έχει ισχύ το ότι …”το ένα φέρνει τ’άλλο”
Καλό βράδυ

Διονύσης Μάργαρης
16/07/2022 1:20 ΜΜ

Καλό μεσημέρι Χριστόφορε.
Συγχαρητήρια για την “σύνθεση”. Πολύ ωραία άσκηση.
Έτσι για να βρει αντικείμενο και η στροφορμή υλικού σημείου, που έμεινε στην ύλη…

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Χριστόφορε. Ωραία άσκηση και εξαιρετικά σχήματα.
Πλήρης μελέτη της ταυτόχρονης κίνησης των δυο ιόντων, μέσα σε ομογενές Μ.Π.
Η στροφορμή είναι ωραίο ερώτημα και βρίσκει μια θέση στο βάθρο.
Έχω όμως μια ερώτηση, προς όλους και θα την βάλω στο Φόρουμ ΕΔΩ

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Καλησπερα Χριστοφορε. Κοιταξα πριν λιγο τον λογο των μετρων των δυναμεων,ηλεκτρικης και μαγνητικης μεταξυ δυο πρωτονιων που κινουνται παραλληλα μεταξυ τους με ταχυτητες μετρου v και ο λογος αυτος ισουται με c/v και ολο στο τετραγωνο,οπου c η ταχυτητα του φωτος.Αρα η μεταξυ τους μαγνητικη δυναμη ειναι μαλλον σαν να μην υπαρχει.Παντως δεν θα χρειαζοταν να πεις κατι αλλο στην ασκηση αυτη διοτι ειναι τελειως προφανες οτι η ασκηση αφορα μονο την αλληλεπιδραση των φορτιων με το υπαρχον μαγνητικο πεδιο.

Τελευταία διόρθωση2 έτη πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Ναι οι τροχιες δεν θα ηταν κυκλικες. Ο προβληματισμος σου αφορα την διατυπωση της ασκησης ωστε οταν δυο σημειακα φορτια αρχικα βρισκονται στο ιδιο σημειο οπως στην ασκηση αυτη,ενας μαθητης να μην μπλεξει με τις αλληλεπιδρασεις μεταξυ των σωματιδιων.Νομιζω οτι ειναι τελειως προφανες και οσο πιο εμπειρος και καλος ειναι ο μαθητης τοσο πιο προφανες ειναι για αυτον οτι πρεπει να ληφθει υπ οψιν μονο η αλληλεπιδραση με το ΟΜΠ. Αν θελουμε να ειμαστε πιο ακριβεις μπορουμε να το λεμε στην εκφωνηση,οτι δηλαδη να αγνοηθουν ολες οι αλλες αλληλεπιδρασεις εκτος της μαγνητικης αλληλεπιδρασης του κινουμενου φορτιου με το δεδομενο Β.
Ειναι ρεαλιστικο αυτο? Σε μια πυρηνικη σχαση ας πουμε οπου δυο πρωτονια εκτοξευονται απο τον ιδιο πυρηνα με ταχυτητες της ταξεως των 10 εις την εβδομη m/s ,ειναι αστειο να ασχοληθει κανεις με το τι συμβαινει στο αμελητεο αρχικο κομματι της κινησης,την στιγμη που τα πρωτονια διανυουν χιλιομετρα σε κλασματα δευτερολεπτου.Ολες οι αλληλεπιδρασεις, ηλεκτρικες,πυρηνικες, θα μηδενιστουν ακαριαια μετα την σχαση.

Τελευταία διόρθωση2 έτη πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος