Subscribe
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ραμαντάς Άρης
16/07/2022 9:52 ΜΜ

Διονύση φοβερό. Τα ποντίκια γνώριζαν το νόμο του Wien πριν τον Wien. Για την ιστορία στη φωτομετρια τα μήκη κύματος γύρω από το λmax, δηλαδή λίγο πράσινο – κίτρινο – λίγο πορτοκαλί τα λέμε οπτικό(visual).

Χαράλαμπος Κασωτάκης

Μια και πιάσαμε τα φάσματα μερικές “εγκυκλοπαιδικές” παρατηρήσεις:
Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται Φως από 380 έως περίπου 750 nm αν και αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο Νεύτωνας αρχικά διαίρεσε το φάσμα σε έξι χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί,κίντρινο, πράσινο μπλέ και μωβ . Αργότερα πρόσθεσε το indigo ως το έβδομο χρώμα, καθώς πίστευε ότι το επτά ήταν ένας τέλειος αριθμός, όπως προήλθε από τους Έλληνες σοφιστές , ότι υπήρχε μια σύνδεση μεταξύ ανα΄μεσα στα χρώματα, νότες , των γνωστά αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα κ.λ.π. Το ανθρώπινο μάτι είναι σχετικά αναίσθητο στις συχνότητες του indigo και μερικοί άνθρωποι που έχουν κατά τα άλλα καλή όραση δεν μπορούν να διακρίνουν το indigo από το μπλε και το ιώδες. Και μια δαρβινική εξαίρεση: τα φίδια μπορούν να αντιλαμβα΄νονται (όχι ακριβώς με την έννοια της όρασης) 5-30 μm μήκη κύματος καθώς και διαφορές θερμοκρασιών της τάξεως των εκατομμυριοστών του βαθμού. Ενα φίδι που δεν βλέπει καλά μπορεί να ακολουθήσει ίχνη από ποντίκι που περασε πριν από λίγο θερμαίνοντας απειροελάχιστα το έδαφος και αφήνοντας διαφορές θερμοκρασίας στα σημεία που πάτησε όπως εμείς ακολουθούμε λασπωμένα ίχνη στο δρόμο.

https://www.youtube.com/watch?v=-ss-nmT7oAA

https://www.youtube.com/watch?v=QRFNaVmA59Q

https://www.youtube.com/watch?v=quiVqlhbw8Q

Μια φωτιά σε ξύλα στους 1500 Κ σβήνει τη μέγιστη ακτινοβολία στα 2000 nm περίπου. Το 98% της ακτινοβολίας της είναι σε μήκη κύματος μεγαλύτερα από 1000 nm και μόνο ένα μικρό ποσοστό ορατά μήκη κύματος (390-700 νανόμετρα). Κατά συνέπεια, μια φωτιά από ξύλα μπορεί να κρατήσει ένα άτομο ζεστό, αλλά είναι μια κακή πηγή ορατού φωτός.
Η πραγματική θερμοκρασία του Ήλιου είναι 5778 Kelvin. Χρησιμοποιώντας το νόμο του Wien, βρίσκουμε μια κορυφαία εκπομπή ανά νανόμετρο (μήκους κύματος) σε μήκος κύματος περίπου 500 nm, στο πράσινο τμήμα του φάσματος κοντά στην κορυφαία ευαισθησία του ανθρώπινου ματιού. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την ισχύ ανά μονάδα οπτικής συχνότητας, η μέγιστη εκπομπή του Ήλιου είναι στα 343 THz ή ένα μήκος κύματος 883 nm στο κοντινό υπέρυθρο. Όσον αφορά την ισχύ ανά ποσοστό εύρους ζώνης, η κορυφή είναι περίπου στα 635 nm, ένα κόκκινο μήκος κύματος. Ανεξάρτητα από το πώς θέλει κανείς να σχεδιάσει το φάσμα, περίπου το ήμισυ της ακτινοβολίας του ήλιου βρίσκεται σε μήκη κύματος μικρότερα από 710 nm, περίπου στο όριο της ανθρώπινης όρασης. Από αυτό, περίπου το 12% είναι σε μήκη κύματος μικρότερα από 400 nm, υπεριώδη μήκη κύματος, τα οποία είναι αόρατα με γυμνό ανθρώπινο μάτι. Μπορεί να εκτιμηθεί ότι μια μάλλον μεγάλη ποσότητα της ακτινοβολίας του Ήλιου πέφτει στο αρκετά μικρό ορατό φασμα
Η υπεροχή της εκπομπής στο ορατό εύρος, ωστόσο, δεν συμβαίνει στα περισσότερα από τα υπόλοιπα άστρα εκτός του Ήλιου. π.χ . Ο καυτός υπεργίγαντας Rigel εκπέμπει το 60% του φωτός του στο υπεριώδες, ενώ ο ψυχρός υπεργίγαντας Betelgeuse εκπέμπει το 85% του φωτός του σε υπέρυθρα μήκη κύματος. Ενώ λίγα αστέρια είναι τόσο καυτά όσο το Rigel, τα αστέρια πιο δροσερά από τον ήλιο ή ακόμα και τόσο δροσερά όσο ο Betelgeuse είναι πολύ συνηθισμένα.
Πηγές: δια΄φορα βιβλία και Wiki

Τελευταία διόρθωση2 έτη πριν από Χαράλαμπος Κασωτάκης
Ραμαντάς Άρης
17/07/2022 10:40 ΠΜ

Χαράλαμπε πολύ καλό …το κλέβω. Θα μου επιτρέψεις λίγα συμπληρωματικά στο αστρονομικό κομμάτι. Το χρώμα των αστέρων προφανώς είναι συνάρτηση της επιφανειακής τους θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τον νόμο Wien μεγάλη θερμοκρασία σημαίνει μικρά μήκη κύματος δηλαδή μπλέ , υπεριώδες, Χ και γ, μικρή θερμοκρασία μεγάλα μήκη κύματος δηλ πορτοκαλί κόκκινο , υπέρυθρο. Ανάλογα λοιπόν με τη θερμοκρασία έχουμε τους λεγόμενους φασματικούς τύπους( Ο κυανοί 25000 Κ – 40000 Κ , Β κυανόλευκοι 10.000 Κ – 25000 Κ, Α λευκοί 7500 Κ – 10.000 Κ, F λευκοκίτρινοι 6000 Κ – 7500 Κ, G κίτρινοι 4500 Κ – 6000 Κ , Κ πορτοκαλί 3000 Κ – 4500 Κ και Μ ερυθροί 2000 Κ – 3000 Κ. Οι φασματικοί τύποι Ο και Β αντιστοιχούν σε νεαρούς γίγαντες και υπεργίγαντες αστέρες. Ο ήλιος μας είναι κίτρινος G και όντως η συντριπτική πλειοψηφία των αστέρων είναι ερυθροί νάνοι, δηλαδή μικρότεροι του ήλιου μας και “ψυχροί”. Υπάρχουν ελάχιστα εξωτικά αστέρια που ανήκουν στην κατηγορία Wolf – Rayet που η επιφανειακή τους θερμοκρασία φτάνει τους 70.000 Κ ενδεχομένως και τους 100.000 Κ !!! αυτό δημιουργεί αστρικούς ανέμους με απίστευτες ταχύτητες έως 5000 km/s !!!

Γεώργιος Βουμβάκης

Είναι μια από τις σπουδαιότερες αναρτήσεις! Δείχνει το μεγαλείο των Φυσικών Επιστημών, το πως η μία Επιστήμη συμπληρώνει την άλλη και πως η κάθε μια μας βοηθάει από την πλευρά της στην βαθύτερη κατανόηση του Κόσμου!! Παράλληλα αναδεικνύει την ΟΥΣΙΑ της θεωρίας της Εξέλιξης του Δαρβίνου που κακοποιείται από ορισμένους για άλλους γνωστούς λόγους… Συγχαρητήρια Διονύση ! Επιπλέον θέλω να εκφράσω την βαθύτατη εκτίμηση μου στον Στέφανο Τραχανά!

Κώστας Παπαδάκης
17/07/2022 2:57 ΜΜ

Χαρτί, μαρκαδόρος και ο καθηγητής.
Ένας απλός νόμος, παρουσίαση και σχολιασμός των μεταβλητών. Ο νόμος συνδέεται με την βιολογία, τον κόσμο γύρω μας.
Δίνεται ένα παράδειγμα – άσκηση, συγκρίνεται η τιμή που υπολογίστηκε με την πραγματική τιμή.

Εκπαιδευτικά δίνει μια πρότυπη παρουσίαση.

Respect.