Νέοι ορίζοντες από το JW

Ας δούμε με λίγα λόγια τι κρύβεται πίσω από την ομορφιά των πρώτων εικόνων απο το James Web. Oι πρώτες εικόνες είναι ενδεικτικές του τι θα επακολουθήσει. Πολύ πιό λεπτομερείς από αυτές του Hubble χάρις στην πανίσχυρη κάμερα μέσου υπέρυθρου που “βλέπει” πίσω απο τη σκόνη και πολύ πιό καθαρές δεδομένης της δυνατότητας του τηλεσκόπιου να εισχωρεί πιό βαθειά στο σύμπαν από το Hubble. Αυτή ήταν η αρχή, μία δοκιμαστική εκπομπή αν θέλετε, άκρως επιτυχημένη. Ας δούμε μία μία τις εικόνες και λίγα λόγια στην κάθε μία.

Το κουιντέτο του Στεφάν στον αστερισμό του Πήγασου όπως δεν το είχαμε δει ποτέ(και η κεντρική εικόνα του άρθρου με άλλα φίλτρα). Πέντε γαλαξίες στο ίδιο φόντο , διάσπαρτοι μικροί γαλαξίες και τα αποτελέσματα των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων των γαλαξιών (παλιροϊκές δυνάμεις): Αστέρια που αποσπάστηκαν, σπείρες που εκτείνονται αντιδιαμετρικά, αέριο και σκόνη που ανταλλάσουν οι γαλαξίες. Ο μεγάλος αριστερά γαλαξίας δεν αλληλεπιδρά βαρυτικά με τους άλλους 4 καθώς απέχει 40 εκ ε.φ ενώ οι άλλοι 4 περί τα 300 εκ ε.φ Ο μεσαίος γαλαξίας αναφέρεται σαν ένας με δύο συστατικά Α και Β, άλλωστε φαίνεται καθαρά η έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ των Α και Β και δεν είναι μακρυά ο χρόνος που ο Α θα “καταπιεί” τον Β. Ο μεσαίος γαλαξίας φαίνεται να “επιτίθεται” στους άλλους 3 καθώς είναι έντονα τα κρουστικά κύματα γύρω του. Ο επάνω γαλαξίας είναι και ο πιό ενδιαφέρον καθώς είναι ενεργός και φέρει υπερμεγέθη μαύρη τρύπα 24 εκατομμυρίων μαζών ήλιου. Στην εικόνα φαίνεται καθαρά ο πολύ λαμπρός πυρήνας του γαλαξία καθώς η μαύρη τρύπα συσσωρεύει υλικό και εκπέμπει όσο 40 δις ήλιοι!!! Οι κόκκινες περιοχές μέσα στους γαλαξίες, ειδικά στον κοντινό μας, είναι περιοχές αστρογέννεσης.

Νότιο δακτυλιοειδές νεφέλωμα(Southern Ring Nebula) στον αστερισμό Vela στα 2000 ε.φ περίπου. Πρόκειται για ένα πλανητικό νεφέλωμα, δηλαδή σκόνη και αέρια που εκτόξευσε ένα αστέρι σαν τον ήλιο μας λίγο πριν καταρρεύσει σε λευκό νάνο. Ο λευκός νάνος είναι το αριστερά αχνό αστέρι που περιέργως, όπως αποκάλυψε για πρώτη φορά η κάμερα μέσου υπέρυθρου, περιβάλλεται από σκόνη. Το δεύτερο λαμπρό άστρο αποτελλεί ζεύγος με τον λευκό νάνα και συμβάλλει στη διαμόρφωση των χρωμάτων του νεφελώματος. Κάποια στιγμή και αυτό θα δημιουργήσει το δικό του πλανητικό νεφέλωμα. Το κόκκινο χρώμα οφείλεται σε ιονισμένο υδρογόνο και άζωτο και το πρασινο-μπλε σε διπλά ιονισμένο οξυγόνο. Ό ιονισμός προκαλείται απο την υπεριώδη ακτινοβολία του υπέρθερμου λευκού νάνου.

Η υπέροχη αυτή εικόνα δείχνει ένα τμήμα του νεφελώματος Carina στον αστερισμό Carina. Βασικά πρόκειται για ένα απο τα πολλά κοντινά “μαιευτήρια” άστρων. Το νεφέλωμα βρίσκεται στα 7600 ε.φ περίπου. Η εικόνα είναι ένα ακόμα θαύμα της κάμερας μέσου υπέρυθρου του JW. Πέρα απο το γεγονός ότι στην εικόνα εμφανίζεται ένας μεγάλος αριθμός νεαρών άστρων, το JW αποκάλυψε την περίοδο πρώιμου σχηματισμού άστρων που είναι δύσκολο να συλληφθεί επειδή διαρκεί μόλις 50 – 100 χιλιάδες χρόνια.

 

Πρώτο δείγμα του φασματογράφου του JW. Πρόκειται για το φάσμα της ατμόσφαιρας γιγαντιαίου πολύ θερμού αέριου εξωπλανήτη του WASP 96 b, γύρω από το άστρο WASP 96 b. Το άστρο είναι λίγο πιο παλιό από τον ήλιο μας αλλά έχει περίπου το ίδιο μέγεθος, μάζα και θερμοκρασία. Το νερό στην ατμόσφαιρα είναι λιγότερο του αναμενόμενου. Στον τομέα αυτόν περιμένουμε πολλά απο το JW.΄Το ζητούμενο είναι ο φασματογράφος του να καταγράψει νερό στην ατμόσφαιρα βραχώδους εξωπλανήτη που να βρίσκεται στην κατοικίσημη ζώνη του άστρου του. Εκεί μπορεί να υπάρχουν εξωγήινοι και να απαντηθεί το στοιχειομένο παράδοξο του Fermi.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια