Εν αρχή ην το φως- Ένα ταξίδι στη φωτομετρία

Μια και πρόσφατα είδαμε κείμενα για φωτεινότητα, λαμπρότητα κ.λ.π., για μέλαν σώμα και μη, ας κάνουμε ένα ταξίδι στη φωτομετρία για να αποσαφηνίσουμε τις έννοιες και να μην μπερδευόμαστε και μεταξύ μας. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που η μετάφραση google δίνει από τα αγγλικά κείμενα ένα ακαταλαβίστικο αποτέλεσμα. Τόσο μπέρδεμα υπάρχει στη σωστή χρήση των όρων σε όλη την ελληνική βιβλιογραφία ακόμα και σε πανεπιστημιακά κείμενα.

Η συνέχεια στο σύνδεσμο εδώ.

 

(Visited 352 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ραμαντάς Άρης
12 ημέρες πριν

Χαράλαμπε ο κλάδος της φωτομετριας στην αστρονομία είναι κάτι διαφορετικό από τη φωτομετρια των λαμπτήρων. Φωτεινότητα L (luminosity) είναι η συνολική ισχύς που ακτινοβολεί το άστρο σε όλα τα μήκη κύματος. Φαινόμενη λαμπρότητα b (brightnes) είναι η ισχύς ανά μονάδα επιφάνειας (W/m^2) σε απόσταση r από το άστρο b = L/4πr^2. Φαινόμενο μέγεθος είναι το υποκειμενικό αίσθημα που αντιλαμβάνεται το μάτι μας και ειναι συνάρτηση της φαινόμενης λαμπρότητας. Απόλυτο μέγεθος είναι το φαινόμενο μέγεθος αν όλα τα άστρα τοποθετηθούν στην ίδια αποσταση(10 pc = 32,6 ε.φ). Για ζητήματα που αφορούν αστρονομία, αστροφυσική και διαστημική δεν ενδείκνυνται η Ελληνική βικιπαιδεια και οτιδήποτε Ελληνικό ενημερωτικό site η εφημερίδα πλην ορισμένων πολύ καλών πανεπιστημιακών βιβλίων κυρίως του ΑΠΘ και των πανεπιστημιακων εκδόσεων Κρήτης.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
11 ημέρες πριν

Καλημέρα Χαράλαμπε, καλημέρα Άρη.
Η όλη ορολογία αλλά και οι διαφορετικοί ορισμοί που αναφέρατε, ενίσχυσε την άποψη που είχα για την διδασκαλία στο σχολείο.
Οι συνάδελφοι πρέπει να μείνουν αυστηρά στην ένταση της ακτινοβολίας, όπως την αναφέρει το σχολικό. Στην ουσία ενασχόληση με την ενέργεια που εκπέμπεται ή και που απορροφάται από μια επιφάνεια.
Η χρήση κάθε άλλης ορολογίας, απλά θα συνεισφέρει στην Βαβέλ, χωρίς να προσφέρει κάτι στην ουσία της διδασκαλίας.

Τελευταία διόρθωση11 ημέρες πριν από Διονύσης Μάργαρης
Ραμαντάς Άρης
11 ημέρες πριν
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Γειά σου Διονύση. Ασφαλώς και η φωτομετρια λαμπτήρων και ειδικά άστρων είναι εκτός σχολείου. Η φωτομετρια στην αστρονομία είναι ένα ολόκληρο βιβλιο. Θα πας στο νησί; Εγώ επί ένα μήνα σχεδόν είχα μπέιμπι σίτινγκ. Χθες ελευθερώθηκα και λέω να αποδρασω λίγες μέρες προς το νησί αφού τελειώσω κάτι δουλίτσες στα περιβόλια.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
11 ημέρες πριν
Απάντηση σε  Ραμαντάς Άρης

Γεια σου Άρη.
Είμαι από προχθές στο νησί!
Όταν έρθεις, σε περιμένω να περάσεις από το χωριό…