Η επιτάχυνση στο σύνθετο πεδίο

Σε μια πε­ριο­χή υ­πάρ­χει ένα ομογενές ηλεκτρικό πεδίο έντασης  Ε=400 Ν/C και ένα ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης Β=1Τ, ό­πως στο σχή­μα. Αν ένα σωματίδιο μάζας m= 2mg και φορτίου q= 1μC, εκτοξευθεί στην αρχή Ο των αξόνων xyz, με τα­χύ­τη­τα υ=300 m/s, να βρεθεί η αρχική επιτάχυνση που θα αποκτήσει, όταν η ταχύτητά του έχει την κατεύθυνση:

  1. Της έντασης του μαγνητικού πεδίου.
  2. Του άξονα y (προς τα πάνω)
  3. Της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου.

Απάντηση:

ή

(Visited 408 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
3 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλημέρα Διονύση. Μας θυμίζεις την πάλαι ποτέ εποχή από τις Δέσμες, και κατόπιν στη Β Λυκείου, για την κίνηση φορτισμένου σωματιδίου σε συνδυασμό πεδίων!
Εδώ βέβαια ζητάς την αρχική επιτάχυνση όταν το σωματίδιο μπαίνει στο χώρο των πεδίων από διάφορες διευθύνσεις. Άφησες όμως την περίπτωση να μπαίνει στο Ο με τυχαία διεύθυνση, ίσως για ..άλλη φορά!
Ενδιαφέρον έχει αν η Fηλ. εξουδετερώνει την FLaplace!
Όμως είπαμε, μια άλλη φορά…
Να περνάς καλά.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
9 ημέρες πριν

Καλησπέρα Διονύση. Πολύ σωστή διδακτικά η σύγκριση των δυνάμεων και στη συνέχεια των επιταχύνσεων, που αποκτά το σωματίδιο από τα δύο πεδία. Η Fηλ ίδιας διεύθυνσης με την Ε, ενώ η FL κάθετη στο επίπεδο υ, Β.
Όσο για φίλτρο ταχυτήτων, που λέει ο Πρόδρομος-γεια σου και από δω Πρόδρομε-περιμένουμε για άλλη ανάρτηση. Καλοκαιράκι είναι ακόμα και ο Η/Μ θα διδαχτεί 5ος κατά σειρά…