Aγαπητοί συνάδελφοι,
Το 2ο επεισόδιο του “Εκπαιδεύω με αλάτι και πιπέρι” είναι στον αέρα.
Στο επεισόδιο αυτό συζητάμε με το Γιάννη Μιχαηλίδη για το θέμα της διαμορφωτικής αξιολόγησης, ένα είδος αξιολόγησης που έχει ιδιαίτερη σημασία για την μάθηση.
Καλή ακρόαση!
Γεια σας, έχοντας ακούσει το podcast θεωρώ οτι αυτό αρχικά αποτελεί μια καλή εισαγωγή στον “κόσμο” της αξιολόγησης. Ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω ένα σημείο το οποίο δεν του δόθηκε μεγάλη βαρύτητα και έκταση μέσα στο διάλογο που πραγματοποιήσατε.
Αυτό το σημείο αφορά στο ότι η διαμορφωτική αξιολόγηση συνιστά έναν εξαιρετικά σημαντικό μηχανισμό αυτο-αξιολόγησης και αυτο-ανατροφοδότησης του ίδιου του εκπαιδευτικού σχετικά με τη διδακτική προσέγγιση που ακολουθεί. Επομένως ναι μεν η διαμορφωτική αξιολόγηση παρέχει ανατροφοδότηση στους εκπαιδευομένους και λειτουργεί μεταγνωστικά αναπτύσσοντας την αυτορρύθμιση και την αυτοαξιολόγηση τους, ωστόσο αυτό είναι δευτερεύον μπροστά στο μεγάλο όφελος της διαμορφωτικής αξιολόγησης το οποίο είναι η βελτίωση της διδασκαλίας του ίδιου του εκπαιδευτικού η οποία γίνεται μέσω του επανασχεδιασμού των διδακτικών του παρεμβάσεων για τη βελτίωση της διδακτικής διαδικασίας και κατ’ επέκταση της μεγιστοποίησης των προσδοκωμένων μαθησιακών αποτελεσμάτων των μαθητών του.
Καλή συνέχεια.
Υ.Γ. Σας επισυνάπτω και μία βιβλιογραφική αναφορά στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε και να εντοπίσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαμορφωτική αξιολόγηση.
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Πετροπούλου, Ο., Κασιμάτη, Κ., & Ρετάλης, Σ. (2015). Σύγχρονες μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης με αξιοποίηση εκπαιδευτικών τεχνολογιών. Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. ISBN: 978-960-603-043-7. http://hdl.handle.net/11419/232
Γειά σας,
Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο και για την εξαιρετικά χρήσιμη αναφορά!
Πράγματι, όπως αναφέρατε δεν υπήρξε σαφής αναφορά για το ότι η ανατροφοδότηση που λαμβάνει ο εκπαιδευτικός από τη διαμορφωτική αξιολόγηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη βελίωση των διδακτικών του πρακτικών, αν και νομίζω ότι το podcast διαπνέεται συνολικά από την άποψη ότι η πρακτική της διαμορφωτικής αξιολόγησης βοηθά και τον εκπαιδευτή και τον εκπαιδευόμενο για την καλλιέργεια αποδοτικότερου και αποτελεσματικότερου περιβάλλοντος μάθησης (με ότι αυτό συνεπάγεται).
Παρόλο που δεν ξέρω αν κάποιο από τα δύο πλεονεκτήματα της διαμορφωτικής αξιολόγησης έρχεται πρώτο, η σημαντική αυτή παρατήρησή σας, είναι ένας επιπλέον παράγοντας που συνηγορεί στην καθημερινή εφαρμογή της διαμορφωτικής αξιολόγησης από τον εκπαιδευτικό. Με τον τρόπο αυτό θα αντλεί ικανοποίηση και από τη δική του ανάπτυξη αλλά και από την πορεία των μαθητών του.
Τέλος, πρέπει να αναφέρω ότι σε καμία περίπτωση τα 38 λεπτά ενός podcast δεν μπορούν να αναλύσουν πλήρως ένα θέμα όπως είναι η αξιολόγηση του μαθητή. Ο κύριος σκοπός μας της σειράς “Εκπαιδεύω με αλάτι και πιπέρι” είναι η επαφή των συναδέλφων εκπαιδευτικών με θέματα που τα έχουμε ξεχασμένα ή που ακόμη δεν έχουν τύχει της προσοχής της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στη συνέχεια, μπορεί ο καθένας από μόνος του να ψάξει πιο πολύ και να εφαρμόσει κάποιες πρακτικές που του ταιριάζουν. Όπως και αν έχει όμως, επανερχόμενος στη βασική πτυχή του σχολίου σας, είτε απλώς γνωρίζοντας τι είναι η διαμορφωτική αξιολόγηση, είτε ψάχνοντας περαιτέρω για να εμβαθύνει περισσότερο, ένα είναι σίγουρο, ότι θα βγει κερδισμένος και αυτός και οι μαθητές του.
Ευχαριστούμε πολύ!