Άλλο ένα πέρασμα από ομογενές μαγνητικό πεδίο

Ένα πρω­τό­νιο κινείται στο επίπεδο της σελίδας και μπαί­νει με τα­χύ­τη­τα υo=105 m/s στο ση­μεί­ο Α, σε μια περιοχή με τομή τετράγωνο ΑΒΓΔΑ, πλευ­ράς α=6cm,  όπου υπάρχει ένα ο­μο­γε­νές μα­γνη­τι­κό πε­δί­ο κάθετο στο επίπεδο της σελίδας. Η ταχύτητα εισόδου σχηματίζει με την πλευρά ΑΔ του τετραγώνου, γωνία φ (όπου  ημφ=0,6 και συνφ=0,8) και βγαίνει από το πεδίο από ένα σημείο Ε της πλευράς ΓΔ, με ταχύτητα κάθετη στην πλευρά.
Ζη­τού­νται:

  1. Να σχεδιάσετε την δύναμη που δέχεται το πρωτόνιο από το πεδίο κατά την είσοδό του στο πεδίο, στο σημείο Α, καθώς και το διάνυσμα της έντασης του μαγνητικού πεδίου.
  2. Η ακτίνα της κυκλικής τροχιάς του πρωτονίου, κατά την κίνησή του στο πεδίο.
  3. Η θέση εξόδου E,  του πρωτονίου από το πεδίο.
  4. Το μέτρο της έντασης του μαγνητικού πεδίου.
    Δί­νο­νται : mp=1,6∙10-27kg , qp=1,6∙10 -19C.

Απάντηση:

ή

(Visited 562 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ραμαντάς Άρης
1 μήνας πριν

Διονύση μιας και φτιάχνεις σουπερ ντουπερ ασκήσεις φτιάξε καμία με ev. Πχ σωματίδιο α με ενέργεια τόσα ev κλπ ή με ειδικό φορτίο q/m. Έχω και μια απορία, ίσως χαζή μετά 15 χρόνια εκτός λυκειακης φυσικής. Μπορούμε να φορτίσουμε μια σιδερένια μπαλίτσα κάποια gr και να τη πετάξουμε μέσα σε μαγνητικό πεδίο με το χέρι, με σφεντόνα με ελατήριο ή οτιδήποτε πρόσφορο, ώστε να λάβουμε υπόψη lorentz και βάρος; Πως θα μπορέσει η lorentz Buq με B κάτω από 1, q εκατομμυριοστά του Cb να συγκριθεί με το βάρος mg; Δεν θυμάμαι τπτ οκ; Γενικά υπάρχουν ασκησεις με βάρος και lorentz;

Τελευταία διόρθωση1 μήνας πριν από Ραμαντάς Άρης
Γρηγόριος Χατζής
1 μήνας πριν

Καλημέρα Διονύση. Ωραία άσκηση, αρχίζουμε να θυμόμαστε παρόμοια θέματα που διδάσκαμε πριν από πολλά χρόνια. Νομίζω ότι η γωνία φ στην εκφώνηση έγινε θ στην απάντηση.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλημέρα Διονύση και Χρόνια Πολλά.
Κλασική και αυτή, μπαίνει απαραίτητα στη “φαρέτρα” του υποψηφίου δια παν ενδεχόμενο (!), έτσι ώστε αν τεθεί, να υπερβεί το εμπόδιο της Γεωμετρίας.
Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα.