Μία ιδανική αυτεπαγωγή

Ένα ιδανικό πηνίο (μηδενικής αντίστασης) έχει συντελεστή αυτεπαγωγής L=0,5H και συνδέεται μέσω διακόπτη σε μία ιδανική πηγή ηλεκτρεγερτικής δύναμης E=15V, όπως φαίνεται στο σχήμα.

Αρχικά, ο διακόπτης δ είναι ανοικτός και τη χρονική στιγμή t0=0 τον κλείνουμε. Να προσδιορίσετε τη χρονική στιγμή κατά την οποία η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει το κύκλωμα ισούται με i=30A.

Μία ιδανική αυτεπαγωγή

ή

Μία ιδανική αυτεπαγωγή

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
9 μήνες πριν

Καλημέρα Μίλτο και συγχαρητήρια για την παραπάνω ανάρτηση.
Αν ένα σώμα δέχεται μια σταθερή δύναμη, αποκτά σταθερή επιτάχυνση με αποτέλεσμα η ταχύτητά του να είναι ανάλογη του χρόνου κίνησης.
Αν στη θέση της δύναμης μπει η ΗΕΔ της πηγής ενώ ο συντελεστής αυτεπαγωγής δείχνει την αδράνεια του πηνίου στη ροή ρεύματος (η Ι αντίστοιχη της υ), θα έχουμε την παραπάνω άσκηση.
Μα, θα ρωτήσει κάποιος, και τότε όλες οι ασκήσεις που αναφέρονται σε κύκλωμα RL;
Το αντίστοιχο στη μηχανική είναι μαζί με την δύναμη το σώμα να δέχεται και δύναμη αντίστασης της μορφής F=-bυ. Τότε έχουμε απόκτηση οριακής ταχύτητας όπως και στο κύκλωμα έχουμε οριακή μέγιστη ένταση ρεύματος.
Να είσαι καλά Μίλτο και να μας δίνει την ευκαιρία για συνειρμούς, όπως ο παραπάνω…

Τελευταία διόρθωση9 μήνες πριν από Διονύσης Μάργαρης
Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
9 μήνες πριν

Καλησπέρα Μίλτο. Πολύ καλή. Στην πράξη βέβαια δεν γίνεται εύκολα αφού μηδενική αντίσταση, μπορούμε να επιτύχουμε με υπεραγώγιμα υλικά, αλλά εκφράζει πολύ αυτό που πολύ ωραία περιέγραψε ο Διονύσης. Η αυτεπαγωγή είναι το μέτρο της αδράνειας – επαγωγικής αντίστασης – που προβάλει το πηνίο στη διέλευση του ρεύματος.

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
9 μήνες πριν

Πολύ ωραία σκέψη Μίλτο ! Βέβαια όπως λες και εσυ στο σχόλιο σου δεν μπορεί να έχουμε μηδενική αντίσταση σε ένα κύκλωμα , θα προσθέσω δεν μπορούμε να έχουμε στην πράξη και μηδενική τριβή σε μια κίνηση όμως πάντα κάνουμε χρήση μοντέλων. Φυσικά πολύ εύστοχο και το σχόλιο του Διονύση.