Μία ιδανική αυτεπαγωγή

Ένα ιδανικό πηνίο (μηδενικής αντίστασης) έχει συντελεστή αυτεπαγωγής L=0,5H και συνδέεται μέσω διακόπτη σε μία ιδανική πηγή ηλεκτρεγερτικής δύναμης E=15V, όπως φαίνεται στο σχήμα.

Αρχικά, ο διακόπτης δ είναι ανοικτός και τη χρονική στιγμή t0=0 τον κλείνουμε. Να προσδιορίσετε τη χρονική στιγμή κατά την οποία η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει το κύκλωμα ισούται με i=30A.

Μία ιδανική αυτεπαγωγή

ή

Μία ιδανική αυτεπαγωγή

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
31/08/2022 8:00 ΠΜ

Καλημέρα Μίλτο και συγχαρητήρια για την παραπάνω ανάρτηση.
Αν ένα σώμα δέχεται μια σταθερή δύναμη, αποκτά σταθερή επιτάχυνση με αποτέλεσμα η ταχύτητά του να είναι ανάλογη του χρόνου κίνησης.
Αν στη θέση της δύναμης μπει η ΗΕΔ της πηγής ενώ ο συντελεστής αυτεπαγωγής δείχνει την αδράνεια του πηνίου στη ροή ρεύματος (η Ι αντίστοιχη της υ), θα έχουμε την παραπάνω άσκηση.
Μα, θα ρωτήσει κάποιος, και τότε όλες οι ασκήσεις που αναφέρονται σε κύκλωμα RL;
Το αντίστοιχο στη μηχανική είναι μαζί με την δύναμη το σώμα να δέχεται και δύναμη αντίστασης της μορφής F=-bυ. Τότε έχουμε απόκτηση οριακής ταχύτητας όπως και στο κύκλωμα έχουμε οριακή μέγιστη ένταση ρεύματος.
Να είσαι καλά Μίλτο και να μας δίνει την ευκαιρία για συνειρμούς, όπως ο παραπάνω…

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Διονύσης Μάργαρης
Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Μίλτο. Πολύ καλή. Στην πράξη βέβαια δεν γίνεται εύκολα αφού μηδενική αντίσταση, μπορούμε να επιτύχουμε με υπεραγώγιμα υλικά, αλλά εκφράζει πολύ αυτό που πολύ ωραία περιέγραψε ο Διονύσης. Η αυτεπαγωγή είναι το μέτρο της αδράνειας – επαγωγικής αντίστασης – που προβάλει το πηνίο στη διέλευση του ρεύματος.

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
02/09/2022 1:34 ΜΜ

Πολύ ωραία σκέψη Μίλτο ! Βέβαια όπως λες και εσυ στο σχόλιο σου δεν μπορεί να έχουμε μηδενική αντίσταση σε ένα κύκλωμα , θα προσθέσω δεν μπορούμε να έχουμε στην πράξη και μηδενική τριβή σε μια κίνηση όμως πάντα κάνουμε χρήση μοντέλων. Φυσικά πολύ εύστοχο και το σχόλιο του Διονύση.