Συγκρίνατε τα πλάτη ταλάντωσης

Το σώμα Σ1 του σχήματος εκτελεί Α.Α.Τ. πλάτους Α σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Από ύψος h πάνω από το Σ1 αφήνουμε να πέσει ελεύθερα σώμα Σ2, οπότε τα δύο σώματα συγκρούονται πλαστικά, κάποια στιγμή που το Σ1 διέρχεται από τη θέση ισορροπίας του. Το πλάτος ταλάντωσης του συσσωματώματος είναι Α1. Επαναλαμβάνουμε το πείραμα, αφήνοντας την κατάλληλη στιγμή το σώμα Σ2 από ύψος 4h, ώστε τα σώματα να συγκρουστούν και πάλι πλαστικά, κάποια στιγμή που το Σ1 διέρχεται από τη θέση ισορροπίας του. Το πλάτος ταλάντωσης του συσσωματώματος είναι Α2. Σε κάθε περίπτωση το συσσωμάτωμα που προκύπτει από την κρούση δεν αναπηδά. Ισχύει:

α. Α1 = Α2                            β. Α1 < Α2                            γ. Α1 > Α2

Η απάντηση σε word

και σε pdf

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Αποστόλη.
Εσκέφτηκα πως ναι μεν το πλάτος δεν εξαρτάται από το h για το λόγο που γράφεις, όμως δίνοντας πέρα από την ισότητα των νέων πλατών τη σχέση με το αρχικό Α υπάρχει ενεργειακή αντίφαση με το Α΄>Α .
Υπάρχει έλλειμα μετά την ΑΔΟ αφού ξεχάστηκαν οι μάζες.
Πάντως ζητούσες μόνο σχέση πλατών οπότε …το γλύτωσες το μόριο.
καλό Σαββατοκύριακο

Τελευταία διόρθωση6 μήνες πριν από Παντελεήμων Παπαδάκης
Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Καλησπερα Αποστολη και Παντελη.Κατα την γνωμη μου η απαντηση στο ερωτημα της ασκησης ειναι προφανης και δεν χρειαζεται κανενας υπολογισμος αφου οι συνθηκες κατα μηκος του αξονα της ταλαντωσης ειναι ιδιες και η ΑΔΟ ισχυει σε καθε αξονα ξεχωριστα.
Διδακτικα βεβαια δεν θα το ελεγα ετσι.Θα ελεγα οτι και στις δυο περιπτωσεις ειναι σαν το σωμα Σ2 να ειναι ακινητο στην θεση ισορροπιας της ταλαντωσης και περιμενει να ερθει το Σ1 να το παρασυρει.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Όταν αντικατέστησες στην ΑΔΟ τις ταχύτητες ξέχασες τις μάζες …
Θα προκύψει στην τελική σχέση σου το υπόριζο αντεστραμμένο.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Ναι βεβαια μονο στον χ’χ. Εννοω οτι η ισχυς της δεν επηρεαζεται απο το τι συμβαινει στον αλλον αξονα.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Πρεπει μαλλον να εχει γινει καποιο τυπογραφικο λαθος στην αντικατασταση που κανεις στην τελευταια εξισωση της πρωτης σελιδας μεσω των εξ.(1) και (2) με αποτελεσμα η τελευταια εξισωση της πρωτης σελιδας που δινει την σχεση δυο πλατων, να μην ειναι σωστη.Ο Παντελης αυτο το ειδε απλως παρατηρωντας οτι η ενεργεια ταλαντωσης ειναι αναλογη του τετραγωνου του πλατους και δεν ειναι δυνατον η ενεργεια ταλαντωσης μετα την κρουση να ειναι μεγαλυτερη απο οτι ηταν πριν την κρουση.

Τελευταία διόρθωση6 μήνες πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Στην υγειά σου Αποστόλη