Με αφορμή μια “εμπλοκή” στο MathΤype, όπου με υποχρέωνε να γράψω μαθηματικές εξισώσεις στο ενσωματωμένο πρόγραμμα εξισώσεων (το οποίο… αντιπαθώ!), σκέφτηκα να ψάξω στο internet για κάποιο αντικαταστάτη του MathΤype…
Τελικά κατέληξα σε ελεύθερο λογισμικό για ολοκληρωμένες εφαρμογές office και κατέβασα πρώτα το OpenOffice και στη συνέχεια το LibreOffice, στο οποίο γράφω το κείμενο αυτό και αναρωτιέμαι:
Γιατί χρησιμοποιούμε όλοι τα προγράμματα της Microsoft, τα οποία πληρώνουμε ακριβά ή ψάχνουμε να τα βρούμε… να βρούμε κωδικούς κάθε τρεις και λίγο, να αναβαθμίζονται και να έχουμε πονοκεφάλους, αν το σπασμένο θα λειτουργήσει και δεν εγκαθιστούμε ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα, ελεύθερο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς κωδικούς, δωρεάν και στο ίδιο επίπεδο με το Word;
Και μην μου πει κάποιος ότι το Word έχει καλύτερες δυνατότητες γιατί δεν το ξέρω πραγματικά, αλλά αλήθεια ποιοι από εμάς χρησιμοποιούμε έστω το 10% των δυνατοτήτων του; Ένα κείμενο γράφουμε, συνήθως λίγες σελίδες και βάζουμε και κάποια σχήματα… Αυτή είναι η καθημερινή χρήση του.
Δεν μας καλύπτουν τα προγράμματα που κυκλοφορούν ελεύθερα; Τα εναλλακτικά; Τα δοκιμάσαμε;
Δίνω μια εικόνα της οθόνης μου γράφοντας στο LibreOffice Writer, το αντίστοιχο του Word.
Μια εικόνα που θυμίζει το Word 2003 με τις δυο μπάρες του, όμορφα και νοικοκυρεμένα και όχι τα σπαστικά των νεότερων Word που οδηγούν σε αρχεία docx!!! Μπορείτε να δείτε ότι είναι και στα Ελληνικά και δεν απαιτείται καθόλου χρόνος για την εκμάθησή του, για κάποιον μου δουλεύει με Word. Λίγη εξάσκηση απαιτεί μόνο ο αντίστοιχος επεξεργαστής εξισώσεων (ενσωματωμένος, χωρίς να χρειάζεσαι πρόσθετο!!!), αφού έχει την δική του λογική, αλλά το αποτέλεσμα είναι εφάμιλλο του MathΤype. Δείτε το:
Το περιβάλλον ξενίζει λίγο:
Γράφεις σε ένα παράθυρο που ανοίγει, στο κάτω μέρος της σελίδας και στο κείμενο εμφανίζεται κανονικά η εξίσωση.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παράλληλο πρόγραμμα (ενσωματωμένο) “σχεδίαση” για να δημιουργήσετε κάποιο σχήμα, αλλά και απευθείας έχει σχεδιαστικό και το Writer (ο επεξεργαστής κειμένου), όπως έχει και το Word…
Και μετά; Μετά το σώζεις σαν αρχείο .odt που είναι το αντίστοιχο του docx, αλλά και σαν αρχείο Word 2003, αν το θέλεις! Βέβαια μπορείς να το μετατρέψεις και σε pdf, είτε απευθείας είτε χρησιμοποιώντας κάποιο άλλο πρόγραμμα “εκτυπωτή”.
Το ίδιο αρχείο και σε OpenOffice, όπου η αντίστοιχη οθόνη έχει την μορφή:
Εδώ το πρόγραμμα είναι στα Αγγλικά (η αντίστοιχη σελίδα για το Ελληνικό, πέφτει, δεν ξέρω όμως μήπως οφείλεται επειδή είμαι εκτός Ελλάδος…). Η λογική είναι η ίδια, απλά εδώ είναι κάπως λιγότερες οι δυνατότητες και το πρόγραμμα είναι σαφώς ελαφρύτερο (η μισή μνήμη από το Word, όταν το LibreOffice καταναλώνει …υπερδιπλάσια του Word!!!). Άρα για παλιότερα μηχανήματα συνιστάται το Open…
Πού τα βρίσκουμε;
Το OpenOffice: https://www.openoffice.org/
To LibreOffice: https://www.libreoffice.org/
Και τα δύο ανοίγουν αρχεία Word ή μπορείς και να “σώσεις” το αρχείο, σαν αρχείο .doc. Η μετατροπή …αρκετά καλή, αλλά όχι χωρίς προβλήματα, κυρίως στις εικόνες. Ισχύει και το αντίστροφο. Το Word ανοίγει αρχεία .odt.
Για σύγκριση, το αρχείο αυτό το δίνω σε pdf σε .odt (για το ελεύθερο λογισμικό) και σε .doc για άνοιγμα από το Word.
Κλείνω ξανά με το ερώτημα:
Γιατί όχι το OpenOffice ή το LibreOffice;;;
Νομίζω Διονύση ότι είμαστε δεμένοι στο άρμα της Microsoft λόγω της ανάγκης μας για συμβατότητα προς τα πίσω. Πως θα διορθώσω ή θα συμπληρώσω ένα έγγραφο doc ειδικά όταν έχω γράψει σε αυτό δεκάδες εξισώσεις με τον equation editor;
Ένα μεγάλο αβαντάζ του equation editor που με έχει αιχμαλωτίσει και δεν μπορώ να δραπετεύσω απ΄ αυτό είναι η συντόμευση πληκτρολογίου. Τις εξισώσεις τις γράφω όλες με το πληκτρολόγιο χωρίς να χρησιμοποιώ ποντίκι. Δυστυχώς στα προγράμματα γραφής εξισώσεων του open office ή του libre office δεν έχω βρει συντμήσεις πληκτρολογίου.
Στο libreoffice και στο OpenOffice δεν χρειάζονται οι συντομεύσεις πληκτρολογίου. Γράφουμε απλά τις κατάλληλες εντολές όπως και στο latex. Θέλει κάποιο χρόνο για να το συνηθίσει κάποιος αλλά στο τέλος γράφεις τις εξισώσεις ως κείμενο.
Επίσης αν θυμάμαι καλά ιδιαίτερα από τις παλιότερες εκδόσεις του office επιτρέπεται η επεξεργασία εξισώσεων. Με επιφύλαξη αυτό βέβαια.
Το πιο προβληματικό ήταν η αρίθμηση των εξισώσεων αλλά και αυτό γίνεται.
Καλησπέρα Πάνο και Χαράλαμπε και σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Πάνο, αν και νομίσω ότι τα λογισμικά ανοικτού κώδικα ανοίγουν παλιά αρχεία Word, δεν είπα να πετάξουμε το παλιό μας Word, με τα οποία τα κατασκευάσαμε. Ας κρατήσουμε το παλιό μας Word, αυτό με τις δισκέτες… και ας μην περάσουμε στις νεότερες εκδόσεις, αλλά ας χρησιμοποιήσουμε τα παραπάνω προγράμματα…
Ξέρεις τι σκέφτομαι; Έχεις δει παιδάκι να παίρνει δώρο, την σημερινή εποχή;
Κάνει χαρούλες, μέχρι να το ανοίξει και μετά το ενδιαφέρον του πέφτει, περιμένοντας το επόμενο δώρο…
Κάπως έτσι, είμαστε όλοι παιδιά και μάλιστα παρασυρμένοι στο κυνήγι του νέου, κάθε φορά, λογισμικού χωρίς αυτό να μας προσφέρει κάτι χρήσιμο.
Γεια σας, για όποιον/α ενδιαφέρεται, ας μπει στην ιστοσελίδα του ΕΛ/ΛΑΚ και εκεί μπορεί να βρει πληροφορίες για πολλές εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού που στην ουσία αντικαθιστούν τα συνηθέστερα επί πληρωμή προγράμματα, που χρησιμοποιούμε.
Διονύση η παρουσίαση ήταν πολύ καλή και είναι σωστό να προωθούμε σε καθηγητές και μαθητές εργαλεία που δεν απαιτούν συνδρομές και κοστολόγια για να χρησιμοποιηθούν.
Χρησιμοποιώ το OpenOfiice και μετά το Libreoffice από το 2007 χωρίς προβλήματα και μάλιστα στη δημιουργία μαθηματικών σχέσεων δεν έχω βρει ποτέ έλλειψη.
Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα η ψαλίδα από το Word έχει κλείσει πολύ, δύσκολα θα βρει κάποιος κάποιο χαρακτηριστικό που να μην υπάρχει ειδικά με την χρήση που κάνουν οι ποιο πολλοί από εμάς.
Καταλαβαίνω ότι από την στιγμή που καποιος δουλεύει χρόνια με το Office έχει ένα τρόπο εργασίας ο οποίος απαιτεί τροποποίηση αν μεταβεί σε άλλο πρόγραμμα, αλλά η μετάβαση μπορεί να γίνει και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν θα κοιτάξει κανείς πίσω.
Κυριότερο πλεονέκτημα η ανάκτηση εγγράφων σε περίπτωση κλεισίματος του προγραμματος ή του Υ/Η, δεν θυμάμαι να έχω χάσει ούτε ένα εγγραφο όλα αυτά τα χρόνια που το χρησιμοποιώ
Καλημέρα Βασίλη και Παναγιώτη.
Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή και την κατάθεση της θέσης σας, πάνω στο θέμα.