Η φωτομετρία του supernova 1987 A

Το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου 1987  έφτασαν στη γη οι πρώτες πληροφορίες από την έκρηξη του κοντινότερου και λαμπρότερου supernova τύπου ΙΙ μέχρι σήμερα. Η έκρηξη σημειώθηκε στον γειτονικό μας γαλαξία «μεγάλο νέφος του Μαγγελάνου» 168.000 χρόνια πριν. Supernova τύπου ΙΙ είναι αυτοί που προκαλούνται από την βαρυτική κατάρρευση του πυρήνα ενός υπεργίγαντα αστέρα με μάζα Μ καταρρέοντος πυρήνα  1,44 ΜΉλιου<Μ < 3 ΜΉλιου . Αν η μάζα του πυρήνα που καταρρέει είναι μικρότερη από 1,44 ηλιακές(όριο Chandrasekhar) στη θέση του άστρου που πεθαίνει μένει ένας λευκός νάνος, ενώ αν είναι μεγαλύτερη απο 3 ηλιακές σχηματίζεται μαύρη τρύπα. Supernova Τύπου Ιa είναι αυτοί που προκαλούνται από ισχυρή θερμοπυρηνική έκρηξη λευκού νάνου ο οποίος συσσωρεύει ύλη στην επιφάνειά του από συνοδό αστέρα. Η θερμοπυρηνική έκρηξη σε λευκό νάνο δεν αφήνει κανένα υπόλειμμα. Αν η συσσώρευση ύλης γίνεται με μικρό ρυθμό γίνονται μικρές θερμοπυρηνικές εκρήξεις στην επιφάνεια του λευκού νάνου γνωστές ως εκρήξεις nova στις οποίες παρατηρείται μία αύξηση της λαμπρότητας χωρίς όμως να διαλυθεί το αστέρι.

Πρώτα καταγράφηκε στην Ιαπωνία ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός νετρίνων (12 νετρίνα σε 10 s) καθώς τα νετρίνα εγκαταλείπουν πρώτα το καταρρέον άστρο  όπως τα ποντίκια εγκαταλείπουν πρώτα το πλοίο που βουλιάζει.

Τρεις ώρες μετά ένας βοηθός ερευνητής του πανεπιστημίου του Τορόντο παρατηρώντας τις φωτογραφικές πλάκες από το αστεροσκοπείο του πανεπιστημίου στη βόρεια Χιλή εντόπισε ένα φωτεινό αντικείμενο που δεν έπρεπε να υπάρχει εκεί. Λίγο αργότερα ο χειριστής του τηλεσκοπίου κεντράρισε τη λάμψη και το πρωί το συμβάν ανακοινώθηκε στον υπεύθυνο καθηγητή ο οποίος και αναγνώρισε ότι πρόκειται για έκρηξη supernova.

Την ίδια ώρα ένας ερασιτέχνης στη Νέα Ζηλανδία εντόπισε με το τηλεσκόπιό του τη λάμψη, αναγνώρισε ότι πρόκειται για supernova και τον κατέγραφε όλο το βράδυ δίνοντας σπάνιο υλικό στην επιστημονική κοινότητα από τις πρώτες ώρες της έκρηξης. Βασικά ήταν πολύ τυχερός καθώς το οπτικό πεδίο του τηλεσκόπιου καλύπτει ένα τμήμα του ουρανού όσο η πανσέληνος. Κάποια φορά είδα και εγώ μία λάμψη εκεί που δεν έπρεπε να υπάρχει αστέρι , έτρεξα να φέρω τα κιάλια και αντί για supernova είδα το καζάνι ενός ηλιακού θερμοσίφωνα που γυάλιζε.

Στην κεντρική εικόνα του άρθρου βλέπετε τα στρώματα με μερικά από τα χημικά στοιχεία στο εσωτερικό ενός υπεργίγαντα. Στοιχεία της ζωής που σχηματίστηκαν από τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης. Το πρωταρχικό στοιχείο του σύμπαντος το υδρογόνο έδωσε Ήλιο , το Ήλιο άνθρακα και οξυγόνο και άζωτο. Στη συνέχεια πυρίτιο , κάλιο , ασβέστιο μέχρι τον σίδηρο που δεν συντήκεται.

Η έκρηξη ενός supernova γεμίζει τον γαλαξία ξενιστή με τα στοιχεία της ζωής και το ωστικό του κύμα μπορεί να προκαλέσει την βαρυτική κατάρρευση ενός νεφελώματος με σχηματισμό νέων άστρων, πλανητικών συστημάτων και γιατί όχι νοήμονος ζωής. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΣΕ ΝΕΑ ΑΣΤΡΑ.

Τελικά ναι. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ , ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΤΡΟΣΚΟΝΗ σύμφωνα με τον τίτλο του βιβλίου του αείμνηστου ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ.

Ακολουθεί PDF με βασικά στοιχεία απο τον supernova 1987 Α και για τους supernova γενικά.

ΙΣΧΥΣ-ΚΑΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΤΟΥ-SN-1987-A

 

(Visited 128 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια