Τρία σώματα (1), (2), (3) αμελητέων διαστάσεων βάλλονται ταυτόχρονα από το ίδιο ύψος h με αρχικές ταχύτητες ίδιου μέτρου u0 , κατακόρυφα προς τα πάνω, κατακόρυφα προς τα κάτω και οριζόντια αντίστοιχα.
Αν θεωρήσουμε τη δύναμη από τον αέρα στα σώματα μηδενική , να αποδείξετε ότι τα σώματα κάθε στιγμή βρίσκονται στην περιφέρεια του ίδιου κύκλου…
Πάρα πολύ ωραίο πρόβλημα Γιάννη!
Ίσως θέλει μια προσθήκη, ένα τέταρτο σώμα. Τούτο διότι από τρία σημεία μη συνευθειακά διέρχεται πάντα μια περιφέρεια.
Το γενικό πρόβλημα λύνεται εύκολα με παρατηρητή.
Kαλησπερα Γιαννη και Γιαννη.Γιαννη Κυρ.θα μπορουσε να μην προστεθει τεταρτο σωμα αλλα να ζητειται ο προσδιορισμος της θεσης του κεντρου και της ακτινας του κυκλου οποτε τοτε το οτι υπαρχει παντα ενας κυκλος που διερχεται απο τρια μη συνευθειακα σημεια δεν αρκει.Νομιζω οτι ο πιο κομψος τροπος ειναι με την αρχη της ισοδυναμιας.Αντικαθιστας το πεδιο βαρυτητας με μια επιταχυνση.Επιταχυνομενος παρατηρητης οπως ειπες.
Γεια σου Κωνσταντίνε.
Ναι θα μπορούσε να ζητάει θέση κέντρου και την ακτίνα κάθε στιγμή.
Η λύση που σκέφτομαι είναι ένας παρατηρητής που αφήνεται να πέσει από την αρχική θέση. Αυτός βλεπει όλα τα σώματα να εκτελούν ευθύγραμμες ομαλές κινήσεις και επομένως να ισαπέχουν από αυτόν. Να ανήκουν σε σφαίρα με κέντρο αυτόν και ακτίνα υο.t.
Με τον ίδια τρόπο λύνεται και η εφαρμογή.
Γιάννη – Κωνσταντίνε ευχαριστώ για τις σωστές παρατηρήσεις σας. Πολλά ερωτήματα θα μπορούσαν να τεθούν στο θέμα. Για να μείνει κοντά στο αρχικό σχέδιο πρέπει να προστεθεί ένα τέταρτο σώμα που κάνει οριζόντια βολή από την άλλη πλευρά με ταχύτητα ίσου μέτρου . Λύνεται με τον ίδιο τρόπο.
Ναι σωστα.Η μηδενιζεις το πεδιο βαρυτητας και εξφενδονιζεις τα σωματα με ταχυτητες ισων μετρων u ως προς εσενα ενω εσυ επιταχυνεσαι με –g. Ειναι προφανες οτι θα βλεπεις κυκλο του οποιου το κεντρο επιταχυνεται ως προς εσενα με g και η ακτινα του θα μεγαλωνει με ρυθμο u.