Και μαζί και χώρια

Στο σχήμα απεικονίζεται ένα κατακόρυφο ιδανικό ελατήριο σταθεράς k, που το κάτω άκρο του είναι προσδεμένο στο δάπεδο. Τη χρονική στιγμή to=0 τοποθετούμε στο πάνω άκρο του ελατηρίου σώμα Σ1 μάζας m, οπότε αυτό κάνει ταλάντωση πλάτους Α1. Όταν επανέλθει στη θ.φ.μ. για πρώτη φορά, τη χρονική στιγμή t1 , τοποθετούμε ακαριαία πάνω του σώμα Σ2 ίσης μάζας. Το σύστημα αρχίζει νέα ταλάντωση με πλάτος Α2. Τη χρονική στιγμή t2 το σύστημα Σ1+Σ2 έχει κάνει μια ταλάντωση και μισή και βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της ταλάντωσής του. Αυτή τη στιγμή αποσπάμε ακαριαία το σώμα Σ2 και το απομακρύνουμε, ενώ το Σ1 συνεχίζει να κινείται , και τη χρονική στιγμή t3 που βρίσκεται στη θ,φ.μ. αποσπάται από το ελατήριο. Τη χρονική στιγμή t4 έχει φτάσει στο μέγιστο ύψος του .
Θεωρείστε θετική φορά προς τα πάνω και θέση y=0 τη θ.φ.μ.
Δεδομένα: m=1kg , k=100N/m, g=10m/s2, √2≅1,4 Υπολογίστε
1.τα πλάτη Α1 και Α2.
2.τις χρονικές στιγμές t1 , t2 ,t3 και t4 . Δίνεται ότι ημ(π/9)≅1/3
3.το ύψος h
4.τη δύναμη που δέχεται το Σ2 από το Σ1 όταν το ελατήριο έχει συσπειρωθεί κατά Δl=0,15m.
5.Να κάνετε τη γραφική παράσταση της θέσης του Σ1 από τη χρονική στιγμή to=0 έως τη χρονική στιγμή t4 σε βαθμολογημένους άξονες.
Απαντήσεις εδώ σε pdf

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Πρόδρομε.
Προδρομικής υφής ,όμως διαφωνώ στα βαφτίσια της… “απλή”… καθ’όσον αν δεν τρέξεις σωστά τη διαδοχή σχημάτων μπορεί να μπλέξεις, άσε τώρα την ντρίπλα με την αρχική φάση που … ζαλίζει, αν από την εκφώνηση κάπως δεν δοθεί αυτό που εσύ στη λύση σου λες…” θεωρούμε ότι δεν έχουμε αρχική φάση στην κίνηση από τη θ.Ι.1έως τη θέση φυσικού μήκους του ελατηρίου”

Λοιπόν ξεκίνησα τη λύση και αν λάθος δεν κάνω ο t2 μου βγαίνει 0,62π και ουχί 0,34π (το 1,5ρίζα2 δεν ισούται με 0,7 , αλλά με 2,1 ), οπότε απλά θα αλλάζουν κάποια νούμερα παρακάτω.
Καλό Φθινόπωρο με υγεία

Διονύσης Μάργαρης
8 μήνες πριν

Καλησπέρα Πρόδρομε και σε ευχαριστούμε για την άσκηση.
Θα συμφωνήσω με τον Παντελή (καλησπέρα Παντελή), για το προδρομική 🙂
Μπλέξαμε με την αρχική φάση… Τη νέα παιδαγωγική οδηγία…

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Πρόδρομε, καλημέρα. Πολύ καλή, λίγο στριφνή, αλλά με προσοχή στην εκφώνηση προχωρεί. Προφανώς έχει τη σφραγίδα σου.

Μια παρατήρηση. Στο «Τη χρονική στιγμή t2 το σύστημα Σ1+Σ2 έχει κάνει μια ταλάντωση και μισή και βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της ταλάντωσής του» μήπως είναι πλεονασμός το «που βρίσκεται»;

Να είσαι καλά.