Οικονομική συσκευασία … 2 ασκήσεις σε μία

Πρόκειται για μία άσκηση αστρονομίας που όμως κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι άσκηση φυσικής, κατά ένα μέρος  Β΄ και κατά το υπόλοιπο Γ΄ Λυκείου. Πιστεύω ότι όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο στις ασκήσεις φυσικής Λυκείου πρέπει να περιλαμβάνονται και λίγες ασκήσεις εισαγωγικής αστροφυσικής και διαστημικής. Το είδαμε στον πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής και στις εισαγωγικές εξετάσεις Κύπρου. Τα κέρδη για τους μαθητές είναι πολλά. Αφενός εφαρμόζουν τη θεωρία που έμαθαν σε φαινόμενα του σύμπαντος που προσεγγίζουν την πραγματικότητα και αφετέρου μαθαίνουν για εκπληκτικά συμβάντα στο σύμπαν με μαθηματικές εξισώσεις που δεν είναι εκτός ύλης. Στην παρούσα άσκηση θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα “εξωτικά” αστέρια νετρονίων και τα Pulsars μέσα από δεδομένα που θα μπορούσαν να είναι ακριβή.

Εξωπλανήτες γύρω από Pulsar                                                                                                                                                                        Ο πρώτος εξωπλανήτης που ανακαλύφτηκε  περιφερόταν γύρω από ένα Pulsar. Στην εικόνα κάτω βλέπουμε σχεδιάγραμμα της κίνησης ενός εξωπλανήτη γύρω από ένα δυαδικό σύστημα αστέρα νετρονίου και Pulsar. To σύστημα βρίσκεται σε απόσταση  περίπου 12.500 έτη φωτός και οι κωδικοί που είναι καταχωρημένα τα μέλη του είναι: Pulsar: PSR B1620 – 26 , Λευκός νάνος:  WD B1620 – 26 , Εξωπλανήτης:  PSR B1620 – 26 b. O εξωπλανήτης με ηλικία περίπου 12,5 δισεκατομμυρίων ετών εξ ου και “Μαθουσάλας” πιθανότατα προυπήρχε του συστήματος σαν πλανήτης κάποιου απο τα προγονικά αστέρια και επέζησε από τις εκρήξεις.

Τα δύο αστέρια βρίσκονται σε απόσταση 150.000.000 km με τον Pulsar να έχει μάζα 1,35 ηλιακές και να διαγράφει 100 περιστροφές/s.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΣΚΗΣΗ

ΑΣΚΗΣΗ

ή με κλικ εδώ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια