Ο Βομβαρδισμός του Δίμορφου-η επόμενη μέρα

Α) Πρώτα δύο βίντεο:

Η πρόσκρουση από κάμερα πάνω στο DART

Τα τελευταία πεντέμισι λεπτά εικόνων που οδήγησαν στην εσκεμμένη σύγκρουση του διαστημικού σκάφους DART με τον αστεροειδή Δίμορφο. Το διαστημικό σκάφος DART μετέδωσε αυτές τις εικόνες από την κάμερα DRACO πίσω στη Γη σε πραγματικό χρόνο καθώς πλησίαζε τον αστεροειδή. Αυτή η ταινία επανάληψης είναι 10 φορές ταχύτερη από την πραγματικότητα, εκτός από τις τελευταίες έξι εικόνες, οι οποίες εμφανίζονται με τον ίδιο ρυθμό που τις επέστρεψε το διαστημικό σκάφος. Τόσο ο Δίδυμος όσο και το φεγγάρι του, ο Δίμορφος, είναι ορατά στην αρχή της ταινίας. Στο τέλος, ο Δίμορφος γεμίζει το οπτικό πεδίο. Η τελική εικόνα στην ταινία δείχνει ένα κομμάτι του Διμόρφου που είναι 51 πόδια 16 μέτρα) απέναντι. Η πρόσκρουση του DART συνέβη κατά τη διάρκεια της μετάδοσης της τελικής εικόνας στη Γη, με αποτέλεσμα μια μερική εικόνα στο τέλος αυτής της ταινίας. Ο Δίδυμος έχει διάμετρο περίπου 2.500 πόδια (780 μέτρα). Ο Δίμορφος έχει μήκος περίπου 525 πόδια (160 μέτρα).

Η πρόσκρουση από …απόσταση

 

Β) Πληροφορίες για την αποστολή με τη μετάφραση του Edge από την Ιστοσελίδα DART (jhuapl.edu)

που έδωσε ο Άρης Αλεβίζος.

Μετά από 10 μήνες πτήσης στο διάστημα, το Διπλό Τεστ Ανακατεύθυνσης Αστεροειδών (DART) της NASA, η πρώτη επίδειξη πλανητικής αμυντικής τεχνολογίας στον κόσμο, προσέκρουσε με επιτυχία στον στόχο του αστεροειδούς τη Δευτέρα – την πρώτη προσπάθεια της υπηρεσίας να μετακινήσει έναν αστεροειδή στο διάστημα.

Ο έλεγχος της αποστολής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Johns Hopkins (APL) στο Laurel του Μέριλαντ, ανακοίνωσε τον επιτυχή αντίκτυπο στις 7:14 μ.μ. EDT.

Ως μέρος της συνολικής στρατηγικής πλανητικής άμυνας της NASA, η πρόσκρουση του DART με τον αστεροειδή Dimorphos δείχνει μια βιώσιμη τεχνική μετριασμού για την προστασία του πλανήτη από έναν αστεροειδή ή κομήτη που συνδέεται με τη Γη, εάν ανακαλυφθεί.

«Στον πυρήνα του, το DART αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου επιτυχία για την πλανητική άμυνα, αλλά είναι επίσης μια αποστολή ενότητας με πραγματικό όφελος για όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον. «Καθώς η NASA μελετά το σύμπαν και τον πλανήτη μας, εργαζόμαστε επίσης για να προστατεύσουμε αυτό το σπίτι και αυτή η διεθνής συνεργασία μετέτρεψε την επιστημονική φαντασία σε επιστημονικό γεγονός, επιδεικνύοντας έναν τρόπο προστασίας της Γης».

«Αυτή η πρώτη στο είδος της αποστολή απαιτούσε απίστευτη προετοιμασία και ακρίβεια και η ομάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες από κάθε άποψη», δήλωσε ο διευθυντής του APL Ralph Semmel. «Πέρα από την πραγματικά συναρπαστική επιτυχία της επίδειξης τεχνολογίας, οι δυνατότητες που βασίζονται στο DART θα μπορούσαν μια μέρα να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν την πορεία ενός αστεροειδούς για να προστατεύσουν τον πλανήτη μας και να διατηρήσουν τη ζωή στη Γη όπως την γνωρίζουμε».

Το DART στόχευσε το φεγγαρόφωτο του αστεροειδούς Δίμορφος, ένα μικρό σώμα διαμέτρου μόλις 530 ποδιών (160 μέτρων). Περιφέρεται γύρω από έναν μεγαλύτερο αστεροειδή 2.560 ποδιών (780 μέτρων) που ονομάζεται Δίδυμος. Κανένας από τους δύο αστεροειδείς δεν αποτελεί απειλή για τη Γη.

Το μονόδρομο ταξίδι της αποστολής επιβεβαίωσε ότι η NASA μπορεί να πλοηγήσει με επιτυχία σε ένα διαστημικό σκάφος για να συγκρουστεί σκόπιμα με έναν αστεροειδή για να τον εκτρέψει, μια τεχνική γνωστή ως κινητική πρόσκρουση.

ο φεγγάρι του αστεροειδούς Δίμορφος όπως φαίνεται από το διαστημικό σκάφος DART 11 δευτερόλεπτα πριν από την πρόσκρουση. Η ενσωματωμένη συσκευή απεικόνισης DRACO του DART κατέγραψε αυτήν την εικόνα από απόσταση 42 μιλίων (68 χιλιομέτρων). Αυτή η εικόνα ήταν η τελευταία που περιείχε όλο το Δίμορφο στο οπτικό πεδίο. Ο Δίμορφος έχει μήκος περίπου 525 πόδια (160 μέτρα). Ο Βορράς του Διμόρφου είναι προς την κορυφή της εικόνας.

Το φεγγάρι του αστεροειδούς Δίμορφος όπως φαίνεται από το διαστημικό σκάφος DART 11 δευτερόλεπτα πριν από την πρόσκρουση. Η ενσωματωμένη συσκευή απεικόνισης DRACO του DART κατέγραψε αυτήν την εικόνα από απόσταση 42 μιλίων (68 χιλιομέτρων). Αυτή η εικόνα ήταν η τελευταία που περιείχε όλο το Δίμορφο στο οπτικό πεδίο. Ο Δίμορφος έχει μήκος περίπου 525 πόδια (160 μέτρα). Ο Βορράς του Διμόρφου είναι προς την κορυφή της εικόνας.

Η τελευταία ολοκληρωμένη εικόνα του σεληνοειδούς Διμόρφου, που τραβήχτηκε από την απεικόνιση DRACO στην αποστολή DART της NASA από ~7 μίλια (12 χιλιόμετρα) από τον αστεροειδή και 2 δευτερόλεπτα πριν από την πρόσκρουση. Η εικόνα δείχνει ένα κομμάτι του αστεροειδούς που έχει μήκος 100 πόδια (31 μέτρα). Ο Βορράς του Διμόρφου είναι προς την κορυφή της εικόνας.

Η τελευταία ολοκληρωμένη εικόνα του σεληνοειδούς Διμόρφου, που τραβήχτηκε από την απεικόνιση DRACO στην αποστολή DART της NASA από ~7 μίλια (12 χιλιόμετρα) από τον αστεροειδή και 2 δευτερόλεπτα πριν από την πρόσκρουση. Η εικόνα δείχνει ένα κομμάτι του αστεροειδούς που έχει μήκος 100 πόδια (31 μέτρα). Ο Βορράς του Διμόρφου είναι προς την κορυφή της εικόνας.

Η ερευνητική ομάδα θα παρατηρήσει τώρα τον Δίμορφο χρησιμοποιώντας επίγεια τηλεσκόπια για να επιβεβαιώσει ότι η πρόσκρουση του DART άλλαξε την τροχιά του αστεροειδούς γύρω από τον Δίδυμο. Οι ερευνητές αναμένουν ότι η πρόσκρουση θα μειώσει την τροχιά του Διμόρφου κατά περίπου 1%, ή περίπου 10 λεπτά. Η ακριβής μέτρηση του βαθμού εκτροπής του αστεροειδούς είναι ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της δοκιμής πλήρους κλίμακας.

«Η Πλανητική Άμυνα είναι μια παγκόσμια ενοποιητική προσπάθεια που επηρεάζει όλους όσους ζουν στη Γη», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών στην έδρα της NASA στην Ουάσιγκτον. «Τώρα γνωρίζουμε ότι μπορούμε να στοχεύσουμε ένα διαστημικό σκάφος με την ακρίβεια που απαιτείται για να προσκρούσει ακόμη και σε ένα μικρό σώμα στο διάστημα. Μόνο μια μικρή αλλαγή στην ταχύτητά του είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να κάνουμε μια σημαντική διαφορά στην πορεία που διανύει ένας αστεροειδής».

Το μοναδικό όργανο του διαστημικού σκάφους, η αναγνώριση διδύμου και η κάμερα αστεροειδών για οπτική πλοήγηση (DRACO), μαζί με ένα εξελιγμένο σύστημα καθοδήγησης, πλοήγησης και ελέγχου που λειτουργεί σε συνδυασμό με αλγόριθμους αυτόνομης πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο (SMART Nav) ελιγμών μικρού σώματος, επέτρεψαν στο DART να εντοπίσει και να διακρίνει μεταξύ των δύο αστεροειδών, στοχεύοντας το μικρότερο σώμα.

Αυτά τα συστήματα καθοδήγησαν το διαστημικό σκάφος σε σχήμα κουτιού 1.260 λιβρών (570 κιλών) μέσω των τελικών 56.000 μιλίων (90.000 χιλιομέτρων) του διαστήματος στον Δίμορφο, συντρίβοντας σκόπιμα σε αυτό με περίπου 14.000 μίλια (22.530 χιλιόμετρα) την ώρα για να επιβραδύνει ελαφρώς την τροχιακή ταχύτητα του αστεροειδούς. Οι τελικές εικόνες του DRACO, που ελήφθησαν από το διαστημικό σκάφος δευτερόλεπτα πριν από την πρόσκρουση, αποκάλυψαν την επιφάνεια του Διμόρφου με κοντινή λεπτομέρεια.

«Τι αξιοσημείωτη μέρα για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα εξερεύνησης του διαστήματος APL Bobby Braun. «Η ομάδα το κάρφωσε – και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για τις προσπάθειές τους. Τα δεδομένα από αυτή τη δοκιμή θα ενημερώσουν τις μελλοντικές προσπάθειες πλανητικής άμυνας. Η σημερινή ημέρα είναι ένα ορόσημο για να δείξουμε πόσο μακριά έχει φτάσει το διαστημικό πρόγραμμα του έθνους μας και πόσο σημαντικό είναι για όλους εμάς εδώ στη Γη».

Δεκαπέντε ημέρες πριν από την πρόσκρουση, ο σύντροφος του DART CubeSat Light Italian CubeSat για την Απεικόνιση Αστεροειδών (LICIACube), που παρέχεται από την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία, αναπτύχθηκε από το διαστημικό σκάφος για να συλλάβει εικόνες της πρόσκρουσης του DART και του προκύπτοντος νέφους εκτοξευόμενης ύλης του αστεροειδούς. Σε συνδυασμό με τις εικόνες που επέστρεψε το DRACO, οι εικόνες του LICIACube προορίζονται να παρέχουν μια εικόνα των επιπτώσεων της σύγκρουσης για να βοηθήσουν τους ερευνητές να χαρακτηρίσουν καλύτερα την αποτελεσματικότητα της κινητικής πρόσκρουσης στην εκτροπή ενός αστεροειδούς. Επειδή το LICIACube δεν φέρει μεγάλη κεραία, οι εικόνες θα κατεβούν στη Γη μία προς μία τις επόμενες εβδομάδες.

«Η επιτυχία του DART παρέχει μια σημαντική προσθήκη στην απαραίτητη εργαλειοθήκη που πρέπει να έχουμε για να προστατεύσουμε τη Γη από μια καταστροφική πρόσκρουση από έναν αστεροειδή», δήλωσε ο Lindley Johnson, αξιωματικός πλανητικής άμυνας της NASA. «Αυτό δείχνει ότι δεν είμαστε πλέον ανίσχυροι να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις φυσικές καταστροφές. Σε συνδυασμό με τις ενισχυμένες δυνατότητες επιτάχυνσης της εύρεσης του εναπομείναντος επικίνδυνου πληθυσμού αστεροειδών από την επόμενη αποστολή πλανητικής άμυνας, το NEO Surveyor, ένας διάδοχος του DART θα μπορούσε να προσφέρει αυτό που χρειαζόμαστε για να σώσουμε την ημέρα».

Με το ζεύγος αστεροειδών σε απόσταση 7 εκατομμυρίων μιλίων (11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων) από τη Γη, μια παγκόσμια ομάδα χρησιμοποιεί δεκάδες τηλεσκόπια που σταθμεύουν σε όλο τον κόσμο και στο διάστημα για να παρατηρήσουν το σύστημα αστεροειδών. Τις επόμενες εβδομάδες, θα χαρακτηρίσουν την εκτίναξη που παράγεται και θα μετρήσουν με ακρίβεια την τροχιακή αλλαγή του Dimorphos για να προσδιορίσουν πόσο αποτελεσματικά το DART εκτρέπει τον αστεροειδή. Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στην επικύρωση και τη βελτίωση επιστημονικών υπολογιστικών μοντέλων κρίσιμων για την πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας αυτής της τεχνικής ως αξιόπιστης μεθόδου για την εκτροπή αστεροειδών.

Σε περίπου τέσσερα χρόνια από τώρα, το πρόγραμμα Ήρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα διεξάγει λεπτομερείς έρευνες τόσο του Διμόρφου όσο και του Διδύμου, με ιδιαίτερη έμφαση στον κρατήρα που άφησε η σύγκρουση του DART και ακριβή μέτρηση της μάζας του Διμόρφου.

Το Johns Hopkins APL διαχειρίζεται την αποστολή DART για το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA ως έργο του Γραφείου Προγράμματος Πλανητικών Αποστολών του οργανισμού.

 

(Visited 181 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια