Subscribe
Ειδοποίηση για
12 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
8 μήνες πριν

Καλησπέρα Πρόδρομε. Εξαιρετική εργασία! Ξέρεις πόσο μου αρέσουν οι ενασχολήσεις με αυτά τα θέματα. Θα την δώσω οπωσδήποτε στην τάξη όταν μπούμε στο Βαρυτικό Πεδίο.
Δεν ξέρω αν είδες και το άρθρο που έβαλα σχετικά

Ο Βομβαρδισμός του Δίμορφου-η επόμενη μέρα

μεταφράζοντας το αντίστοιχο αγγλόφωνο.

Η πραγματική κρούση είναι άκρως πολύπλοκη. Συντρίμμια βράχων και σκόνη εκτοξεύονται στο διάστημα επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα, αφού έχουν και αυτά ορμή.
Πολλά χρόνια πριν, έχουν ξεκινήσει προσομοιώσεις από πολλούς επιστήμονες για να υπολογίσουν τι πιθανά θα συμβεί. Η σύσταση του εδάφους, η μορφολογία του, η γωνία πρόσκρουσης είναι κάποιοι από τους παράγοντες. Η προσομοίωση επίσης απαιτεί ισχυρή υπολογιστική ισχύ. Είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της προσπάθειας.

comment image?itok=LfhsdUW6

Περισσότερα
Predicting the Unpredictable—The Dynamics of DART’s Dive into an Ast | NASA

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
8 μήνες πριν

Γεια σου Πρόδρομε. Είχα γράψει το σημείωμα αυτό
όταν είδα το γραφτό του Αντρέα-γειά σου Αντρέα-.ας βάλω λοιπόν και το δικό μου..

Καλή η προσπάθειά σου να μετασχηματίσεις διδακτικά την αποστολή Dart.

Η πραγματική αποστολή βέβαια  είναι λίγο πιο σύνθετη διαδικασία. Ας πούμε λοιπόν μερικά πραγματολογικά στοιχεία από το site της αποστολής  για να έχουμε αίσθηση της  προσέγγισης που κάνεις στην δουλειά σου αυτή.

Πρώτη προσέγγιση.

Πλαστική κρούση. 
Βέβαια πρόκειται για μια αναγκαία προσέγγιση, όταν απευθύνεσαι σε μαθητές,  αφού.
Από το χτύπημα πετάχτηκαν μακριά μεγαλύτερα κομμάτια του Δίμορφου εκτός από λεπτά σωματίδια σκόνης. Όλες αυτές οι πληροφορίες το πόσος όγκος υλικού εκτοξεύτηκε στο διάστημα και πόσο γρήγορα  θα βοηθήσουν να εξαχθούν συμπεράσματα για το πόσο αποτελεσματικά μια τέτοια πρόσκρουση είναι σε θέση να τροποποιήσει την τροχιά ενός αστεροειδούς. Θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αποκτήσουν επίσης περισσότερες γνώσεις για τη φύση της επιφάνειας του Δίμορφου. Για να υπολογίσουν όσο περισσότερα από αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν
– Το James Webb (με την κάμερά του στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος)   που ήδη έκανε μία παρατήρηση πριν την πρόσκρουση και αρκετές παρατηρήσεις μετά από αυτήν, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες τους επόμενους μήνες.
– Το Hubble, από την πλευρά του, έκανε παρατηρήσεις με την κάμερα του στο ορατό τμήμα του φάσματος, επίσης πριν από την πρόσκρουση, στη διάρκεια της, όσο και ξανά 15 λεπτά μετά από αυτήν. Συνολικά τράβηξε 45 εικόνες, ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερες παρατηρήσεις τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
– Ο  μικρός ιταλικός δορυφόρος LICIACube  που  ακολουθούσε τον Dart.
 
 – Mια παγκόσμια ομάδα χρησιμοποιεί δεκάδες τηλεσκόπια τοποθετημένα σε όλο τον κόσμο και στο διάστημα για να παρατηρήσει το σύστημα αστεροειδών. Τις επόμενες εβδομάδες, θα προσδιορίσουν τα εκτινάξεις που παράγονται και θα μετρήσουν με ακρίβεια την αλλαγή της τροχιάς του Dimorphos για να προσδιορίσουν πόσο αποτελεσματικά το DART εκτόπισε τον αστεροειδή. Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στην επικύρωση και τη βελτίωση επιστημονικών υπολογιστικών μοντέλων που είναι κρίσιμα για την πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας αυτής της τεχνικής ως αξιόπιστης μεθόδου εκτροπής αστεροειδών.
Σε περίπου τέσσερα χρόνια από τώρα, το πρόγραμμα Hera του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα διεξάγει λεπτομερείς έρευνες τόσο του Dimorphos όσο και του Didymos, με ιδιαίτερη έμφαση στον κρατήρα που άφησε η σύγκρουση του DART και μια ακριβή μέτρηση της μάζας του Dimorphos.

Δεύτερη υπόθεση προσέγγιση.
d. Κρούση του διαστημικού οχήματος κάθετα με αστεροειδή ……..
Το μοναδικό όργανο του διαστημικού σκάφους, η Κάμερα Αναγνώρισης και Οπτικής Πλοήγησης Αστεροειδών Διδύμου (DRACO), σε συνδυασμό με ένα εξελιγμένο σύστημα καθοδήγησης, πλοήγησης και ελέγχου που λειτουργεί σε συνδυασμό με τους αλγορίθμους SMART Nav, επέτρεψε στο DART να εντοπίσει και να διακρίνει μεταξύ των δύο αστεροειδών, στοχεύοντας το μικρότερο σώμα. και ουσιαστικά διεύθυνε τον Dark ώστε να χτυπήσει κατά μέτωπο στο κέντρο τον Δίμορφο
Μια μικρή αλλαγή στην τροχιακή  ταχύτητά του Δίμορφου γύρω από τον Δίδυμο  είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να κάνουμε μια σημαντική διαφορά στη διαδρομή που διανύει ένας αστεροειδής.
Τι λένε τα παραπάνω. Θέλει πολύ πνευματική δουλειά να πετύχεις κατά μέτωπο στόχο εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά όπου μια εντολή θέλει χρόνο  (λεπτά ή ώρες)  για να φτάσει.
Και η διαφορά του να ευθυγραμμίσεις  ένα διαστημόπλοιο στην τροχιά ενός αστεροειδή στην τροχιά του γύρω από τον ήλιο και να τον πετύχεις είναι πολύ πιο «εύκολο» από να τον πετύχεις αν κινείται κάθετα στην τροχιά του διαστημοπλοίου.
Ας φανταστούμε την περίπτωση κυνηγού που σημαδεύει πουλί που κινείται στην διεύθυνση της κάνης του όπλου του από άλλο που κινείται σε διεύθυνση κάθετη προς την κάνη.
Και στην περίπτωση αστεροειδή δεν θα έχουμε εφεδρική….σφαίρα.

Τα παραπάνω δεν μειώνουν καθόλου την προσπάθειά σου.
Να είσαι καλά.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Αρης Αλεβίζος

Καλημέρα Άρη. Και μην ξεχνάμε ότι ένα πουλί μπορεί να φτάσει μέχρι 100m/s, ενώ ο αστεροειδής έχει 24km/h.
Οι φωτογραφίες που ανέφερες
comment image

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Αρης Αλεβίζος

Καλημέρα Άρη. Το πουλί κινείται το πολύ με 100m/s ενώ ο αστεροειδής με 23km/s!
Οι φωτογραφίες που ανέφερες.

comment image

Τελευταία διόρθωση8 μήνες πριν από Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
8 μήνες πριν

Καλημέρα Αντρέα.

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
8 μήνες πριν

Καλημέρα Πρόδρομε.
Καλά να περνάς στο Αγρίνιο.
Θυμόμουν
ΑΕΚ=Θοδωρής-γεια σου Θοδωρή-, τώρα πρέπει να συμπληρωθεί η εξίσωση
ΑΕΚ=Θοδωρής=Πρόδρομος=……
μην παρεξηγηθώ και από άλλους φίλους της ομάδας.
Καλορίζικο το γήπεδο.
Καλή Κυριακή.

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Γεια σου Πρόδρομε, γεια σου Άρη
Ο Πρόδρομος είμαι σίγουρος πως έχει ήδη βγάλει το διαρκείας για τη νέα χρονιά
και ως πρεσβύτερος δικαιούται τον τίτλο του “ΑΕΚάρχη”…

Πάντως το όνομα του γηπέδου ενοχλεί

comment image

Αν χρειάζεται μετάφραση:

«Ποδοσφαιρικός σύλλογος Αθηνών, ΑΕΚ. Το γήπεδο ονομάστηκε Αγία Σοφία. Ας είναι. Μια μέρα θα το κάνουμε τζαμί»

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα στους ΑΕΚτζίδες και όχι μόνο.
Έδρασες Προδρομικά προφανώς και προσέγγισες τα πρόσφατα πειραματικά διαστημικά με απλοποιήσεις για βατότητα σαν …καλή άσκηση γενικών γνώσεων.
Πέρα απ’αυτό όμως, τα σχόλια των Άρη και Ανδρέα έχουν αξία επιμορφωτική και ευχαριστούμε.
Αϊντε και νικηφόρο το ματσάκι στα παικτικά εγκαίνια.
Να είστε όλοι καλά