Διατήρηση στροφορμής vs Διατήρηση μηχανικής ενέργειας

Στο πρώτο σχήμα το νήμα τυλίγεται γύρω από τον κυλινδρικό στύλο.

Στο δεύτερο ασκώντας δύναμη F μεταβάλλουμε την ακτίνα της τροχιάς γύρω από την οπή στο Ο.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο σχήμα, σε λείο οριζόντιο επίπεδο κινείται σφαιρίδιο, δεμένο στο ένα άκρο νήματος, το άλλο άκρο του οποίου είναι δεμένο σε ένα κατακόρυφο κυλινδρικό στύλο οριζόντιας διατομής ακτίνας R, κέντρου Ο. Κάποια στιγμή t=0, το σφαιρίδιο έχει ταχύτητα υ, κάθετη στο νήμα το οποίο έχει ελεύθερο μήκος r0 , όπως στο σχήμα (κάτοψη).  Το σχοινί δεν ολισθαίνει στην περιφέρεια του κυλίνδρου .

Στο δεύτερο σχήμα, ασκώντας κατάλληλη δύναμη F μεταβάλλουμε την ακτίνα της τροχιάς, ενώ το σφαιρίδιο κινείται στο λείο οριζόντιο δάπεδο.

Ποια ή ποιες από τις επόμενες προτάσεις είναι σωστή:

Ι) Η στροφορμή ως προς το Ο διατηρείται και στις δύο περιπτώσεις

ΙΙ) Η κινητική ενέργεια του σφαιριδίου  διατηρείται και στις δύο περιπτώσεις

ΙΙΙ)   Όταν το νήμα τυλίγεται γύρω από τον κυλινδρικό στύλο, διατηρείται τόσο η κινητική ενέργεια του σφαιριδίου, όσο και η στροφορμή του κατά τον άξονα συμμετρίας του κυλίνδρου που διέρχεται από το Ο.

ΙV)   Όταν ασκώντας δύναμη F μεταβάλλουμε την ακτίνα της τροχιάς, διατηρείται τόσο η στροφορμή του σφαιριδίου ως προς το σημείο (Ο), όσο και η κινητική του ενέργεια

V) Όταν το νήμα τυλίγεται γύρω από τον κυλινδρικό στύλο, διατηρείται η κινητική ενέργεια του σφαιριδίου, αλλά δεν διατηρείται η στροφορμή του κατά τον άξονα συμμετρίας του κυλίνδρου.

Επιπλέον όταν ασκώντας δύναμη F μεταβάλλουμε την ακτίνα της τροχιάς, διατηρείται η στροφορμή του σφαιριδίου ως προς το σημείο (Ο), αλλά μεταβάλλεται η κινητική του ενέργεια

Αιτιολογείστε

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
13 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Γεια σου Θοδωρη.Εχεις δικιο ειναι αξιοπροσεκτες περιπτωσεις και ειναι ωραιο το οτι τις παρουσιαζεις μαζι σε αντιπαραβολη.Δεν εχω αντιρρηση στην δικαιολογηση που δινεις απλως θα ηθελα να θιξω μια λεπτομερεια της λεπτομερειας,προς συζητηση. Γραφεις :”Από τη στιγμή που το σχοινί δεν ανταλλάσσει
ενέργεια με τον κυλινδρικό στύλο, θα πρέπει να μην ανταλλάσσει ενέργεια και με το σφαιρίδιο.”
Αυτη η συνεπαγωγη για να μην εχει καποιο μαθηματικο κενο,πρεπει η ενεργεια του νηματος αν το αντιμετωπισουμε ως σωμα,να παραμενει σταθερη.
Αν αντιμετωπισουμε το νημα ως μη εκτατο και αμαζο,δεν ξερω κατα ποσον μπορουμε να αναφερθουμε σε ανταλλαγη ενεργειας μεταξυ αυτων των δυο σωματων ξεχωριστα.Δηλαδη .Στύλου και νηματος και στην συνεχεια νηματος και σφαιριδιου. Αφου το νημα δεν εχει απο μονο του κανενος ειδους ενεργεια για να ανταλλαξει.Βεβαια τοτε το νημα ειναι μεσαζων,και μονο μεσω του νηματος θα μπορουσε ο στύλος να παραγει εργο πανω στο σφαιριδιο και επειδη στο σημειο επαφης Α δεν εχουμε κινηση,το συμπερασμα σου ειναι σωστο.Ισως ψαχνομαι πολυ με λεπτομερειες ενω δεν χρειαζεται.
Ενας καπως πιο γεωμετρικος τροπος,ειναι να πει κανεις οτι επειδη το νημα ειναι μη εκτατο,και το σημειο Α ειναι ακινητο,πρεπει και το σφαιριδιο να μην εχει συνιστωσα ταχυτητας κατα μηκος του νηματος.Αρα η ταση του νηματος ειναι καθετη στην ταχυτητα του σφαιριδιου και αρα δεν παραγει εργο πανω του.

Τελευταία διόρθωση5 μήνες πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Διονύσης Μητρόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Θοδωρή και Κωνσταντίνε,

Πολύ ωραία Θοδωρή!

Να προσθέσω κι εγώ ένα πιο “δύσκολο” ερώτημα 🙂

Στο 1ο σχήμα, η στροφορμή του συστήματος “κυλινδρικός στύλος – σφαιρίδιο”, κατά τον άξονα συμμετρίας του στύλου, διατηρείται ή όχι, και γιατί;

Τελευταία διόρθωση5 μήνες πριν από Διονύσης Μητρόπουλος
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
5 μήνες πριν

Καλημέρα Διονύση.
Αφού οι άλλοι είναι σχολείο, ας πάρω θέση ως μη εργαζόμενος.
Στην περίπτωση του στύλου (με κάποια ακτίνα προφανώς…), καθώς μαζεύεται το νήμα, η στροφορμή του υλικού σημείου μειώνεται, αφού μειώνεται η ακτίνα.
Άρα μειώνεται και η στροφορμή του συστήματος.
Αν θέλουμε να βρούμε τις υπεύθυνες εξωτερικές ροπές, δεν έχουμε παρά να ψάξουμε τις δυνάμεις που ασκούνται στον στύλο, από το επίπεδο στήριξης. Δεν είναι “όλες” ακτινικές!

Διονύσης Μητρόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Καλημέρα Διονύση,

Σωστά 🙂

Το χαρακτήρισα πιο “δύσκολο”, διότι σε πρώτη ματιά βλέπει κανεις τις δύο τάσεις που ασκεί το νήμα και σκέφτεται “εσωτερικές δυνάμεις, άρα Lσυστ=σταθ”
Αν ήταν έτσι όμως θα έπρεπε να αρχίσει ο κύλινδρος να περιστρέφεται αντιωρολογιακά!
Αφού όμως παραμένει ακίνητος, κάποιος τον εμποδίζει να στραφεί, του ασκεί δηλαδή εξωτερική ωρολογιακή ροπή!

Διονύσης Μητρόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Θοδωρή 🙂

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
5 μήνες πριν

Καλησπέρα Θοδωρή. Ωραία σύγκριση, σε μια δύσκολη περίπτωση (η πρώτη), αφού μπορεί εύκολα κάποιος να την πατήσει, μην προσέχοντας ότι ως προς το κέντρο του δίσκου η τάση δημιουργεί συνεχώς ροπή ή ότι το εκάστοτε σημείο που ακουμπάει το νήμα στο δίσκο είναι κινούμενο. Δηλαδή δεν υπάρχει ένα σταθερό σημείο ως προς το οποίο να διατηρείται η στροφορμή.
Αν μπορούσε ο Γιάννης να την κάνει στο i.p. να δούμε και την τροχιά. Προσπάθησα αλλά δε μου τυλίγεται το νήμα…

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ανδρέα δεν έχω βρει ακόμα τρόπο προσομοίωσης στο i.p.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Καλησπερα σε ολους.Σε μια πιο παλια δημοσιευση Σε πόση ώρα θα τυλιχτεί το νήμα; ο Κυριακοπουλος εχει θιξει ενα πιο τεχνικο και δυσκολο ζητημα που ειναι ο χρονος που απαιτειται για να τυλιχθει το νημα οπου γραψαμε λυσεις ο Γιαννης,ο Θρασυβουλος Πολιτης και εγω. Απαιτουνται ολοκληρωματα και στην δικη μου ολιγον Διαφορικη Γεωμετρια διοτι υπολογιζω το μηκος της τροχιας.Για οσους ενδιαφερονται για πιο πολλες λεπτομερειες σε σχεση με τις τροχιες αυτες,στα σχόλια εχουμε βαλει συνδεσμους οπου φαινεται τι ειδους καμπυλη ειναι η τροxια του σωματιδιου η οποια λεγεται Ενειλιγμενη κυκλου “involute of a circle”.Επισης Γιαννης εχει ανεβασει αρχειο Geogebra στο οποιο φαινεται η τροχια του σωματιδιου.

Τελευταία διόρθωση5 μήνες πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Κωνσταντίνε την είχα ξεχάσει.