Το πείραμα του Ερατοσθένη

Το πείραμα του Ερατοσθένη του Κυρηναίου ( 3ο αι. π.Χ.) θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα όλων των εποχών στην Φυσική και αποτελεί μια ιστορική μέθοδο για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης. Στης 23/09/2022 την ημέρα της Φθινοπωρινής Ισημερίας με την βοήθεια ενός συναδέλφου και κάποιων μαθητών και φυσικά με σύμμαχο τον καιρό (ώρα 13:15) και κάποια γεωγραφικά προγράμματα στον υπολογιστή πήραμε μετρήσεις της σκιάς της ράβδου και όπως θα δείτε και στο βίντεο καταφέραμε να υπολογίσουμε και εμείς (με αρωγή γεωμετρίας ασφαλώς) την περιφέρεια της γης.

Το λινκ του βίντεο είναι: https://www.youtube.com/watch?v=iHug8v0V1CQ

Δείτε το μέχρι το τέλος πιστεύω θα σας αρέσει και φυσικά μην ξεχάσετε να κάνετε like και subscribe. Η επιστήμη τον τελευταίο καιρό έχει κάνει άλματα (π.χ. Επιστροφή στην Σελήνη με το Artemis, εκτροπή πορείας αστεροειδή «Δίμορφου», μακρυνές εικόνες του διαστήματος με το James Web Telescope, εξερεύνηση του πλανήτη Άρη κ.α.) και είναι πραγματικα λυπηρό να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι αναμεσά μας που πιστεύουν πως η γη είναι επίπεδη.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
2 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Βασίλειος Μιχολός
08/10/2022 5:23 ΜΜ

Ήξερε ο ερατοσθένης οτι η συήνη και η Αλεξάνδρεια ήταν στον ίδιο μεσημβρινό, εαν ναι πως;

Δημήτρης Σκλαβενίτης
Απάντηση σε  Βασίλειος Μιχολός

Πραγματοποιώντας σήμερα το πείραμα του Ερατοσθένη παραβλέπουμε κάποια προφανή ερωτήματα, όπως αυτό που θέτεις Βασίλη. Εκτιμώ ότι η πληροφορία ότι για να μεταβεί κάποιος από τη μια πόλη στην άλλη έπρεπε να κινηθεί ακριβώς βόρεια (ή νότια) και η δυνατότητα ευθύγραμμης κίνησης σήμαινε ότι οι δύο πόλεις βρίσκονται στον ίδιο μεσημβρινό.