Τα δυο βασικά μας ερωτήματα :
Α) Πότε ισχύουν οι Αρχές ;
Β) Πότε διατηρείται ένα μέγεθος και πότε όχι ;
η συνέχεια ΕΔΩ
Αφιερώνεται εξαιρετικά στον ακούραστο εργάτη της διδακτικής της Φυσικής
και καλό φίλο Μερκούρη Παναγιωτόπουλο
Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…
Καλημέρα Μήτσο και καλή Κυριακή.
Λες να έχουν “αρχές” οι Φυσικοί; Όταν απουσιάζουν τόσο από την κοινωνική μας συμπεριφορά;
Ισχύουν και για τους ..χημικούς, έτσι δεν είναι???
Ευχαριστούμε Δημήτρη!
Καλημέρα σε όλους!
Ωραίο κείμενο, χρήσιμο σε διδάσκοντες και διδασκόμενους.
Θα προτιμούσα μόνο, μια όχι τόσο “αυστηρή” γραφή…
για να μπορεί να διαβαστεί και από το μέσο μαθητή
Τέτοια ανεβάζεις Μήτσο και μετά “τραντάζεται συθέμελα”
το Ξυλόκαστρο από σεισμό….
Καλημέρα σε όλους.
Ευχαριστώ για τα σχόλια
Διονύση δεν με παίρνει να ανακατευτώ στην κόντρα της “καλής τέχνης” και της “πολιτικής” για τις Ηθικές αξίες. Την Ηθική (καλώς ή κακώς )την χαρίσαν τα Πανεπιστήμια στους Θεολόγους γιατί τα θεώρησαν δογματικές θεωρίες. Γενικά οι άνθρωποι πάντα έχουν Αρχές που τις εκφράζουν μέσω των επιλογών τους , αλλά ήθελα να περιοριστώ στις Αρχές των επιστημών.
Ναι Στέλλα. Και οι Χημικοί στην επιστήμη τους. Για τους υπηρέτες της τεχνολογίας βαστάω μικρό καλάθι όμως.
Θοδωρή ναι, η μορφή του κειμένου δεν είναι κατάλληλη για μαθητές.
Για το σεισμό και εγώ το ίδιο σκέφτηκα όταν ετοιμαζόμουν να κλείσω τον υπολογιστή και άρχισαν όλα γύρω μου να χορεύουν για ένα λεπτό περίπου. Δεν είμαι πια ατρόμητος.
Καλημέρα Μήτσο.
Αν κατάλαβα καλά το μήνυμα του άρθρου σου ίσως ο πλήρης τίτλος του έπρεπε να ήταν:
«Η φυσικΗ έχει αρχές αλλά οι φυσικΟΙ πρέπει να κατανοούν σωστά τα πλαίσια και τα όρια εφαρμογής τους.»
Γειά σου Άρη … μαρτυριάρη.
Καλησπέρα σε όλους.
Δημήτρη αρκετά πρωτότυπη και σημαντική ανάρτηση.
Κατά τη γνώμη μου οι αρχές διατήρησης πρέπει να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό στη διδασκαλία. Να υπάρχουν προβλήματα.
Στην συνέχεια οι επαλήθευση με διαστάσεις εξισώσεων.
Αυτά είναι σημεία που πάσχουν οι μαθητές.
Καλύτερα λιγότερα κεφάλαια, αλλά σωστός τρόπος εργασίας.
Γειά σου Βασίλη
Πολύ χαίρομαι που σε διαβάζω εδώ ( και σε διαβάζω πάντα )
Τώρα με το τελευταίο ( “Καλύτερα λιγότερα κεφάλαια, αλλά σωστός τρόπος εργασίας.” ) θα διαφωνήσω .Εγώ θα ήθελα περισσότερα κεφάλαια με περισσότερη φυσική σκέψη και ερμηνεία και λιγότερη μαθηματική επεξεργασία Λιγότερα συνδυαστικά προβλήματα (Προδρομικά) που μου φαίνονται άχαρα και άνευ περιεχομένου σαν καψόνια του στρατού . Αλλά αυτά είναι γούστα και όπως λέει μια έκφραση : περί γούστων …κολοκυθόπιτα.
Καλησπέρα Μήτσο
Βλέπω ότι έχω δημιουργήσει… Σχολή ασκήσεων εδώ στο Υλικονετ κατά την άποψή σου, με το χαρακτηρισμό Προδρομικά,
που κύριο χαρακτηριστικό τους είναι να είναι άχαρα και άνευ περιεχομένου σαν καψόνια του στρατού,
που για κάποιους είναι θέμα γούστου και γαστρονομίας (περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!).
Φυσικά τα
συνδυαστικά προβλήματα (Προδρομικά), δεν διδάσκουν τίποτα, και ίσως οι αναγνώστες τους να έχουν μια εγγενή ροπή προς τον μαζοχισμό και τη διαστροφή, όπως και ο δημιουργός των!
Έτσι εύλογα τα θέματα Φυσικής μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες,
Προδρομικά και μή!
Τα πρώτα πρέπει να αποφεύγονται όπως ο διάολος το λιβάνι!
Το περιεχόμενό τους είναι άνευ σημασίας και φυσικής αισθητικής, διαταράσσουν την ψυχική υγεία των υποψηφίων, κενά περιεχομένου, αποπροσανατολίζουν τον υποψήφιο από την σωστή μελέτη του.
Η μόνη παρηγοριά μου ως προς τις θέσεις σου, είναι ότι έχω δημιουργήσει…σχολή Προδρομική, κάτι είναι κι αυτό!!!
Να είσαι πάντα καλά.
Ε Πρόδρομε : Αν τα καταφέρω να παρεξηγηθείς με μένα κι εσύ, τότε …αποδεικνύεται πως γέρασα και παραξένεψα πολύ ΄που σε λίγο θα με σιχαθώ κι εγώ .
Εντάξει Δεν είναι άνευ ουσίας … είναι προς εξυπηρέτηση του σκοπού των εισαγωγοκών: Να γράψουν και να περάσουν… όπως και τα καψόνια βοηθάνε να τελιειώσει η θητε’ια σου και να απολυθείς.
Τα υπόλοιπα ( να αποφεύγονται όπως ο διάολος το λιβάνι!… άνευ φυσικής αισθητικής… διαταράσσουν την ψυχική υγεία των υποψηφίων, αποπροσανατολίζουν τον υποψήφιο από την σωστή μελέτη του ) ούτε τα έγραψα ούτε τα πιστεύω με εξαίρεση ίσως αυτό περί αισθητικής.
Θα ήθελα οι μαθητές να ήξεραν και κάτι για πτώση με αντίσταση αέρα ( άνευ μαθηματικής επεξεργασίας ) παρά να παίζουν στα δάκτυλα την μαθηματική επεξεργασία της πτώσης άνευ αντίστασης αέρα αλλά να μην μπορούν να σκεφτούν την διαφορά της πτώσης στη γή με την πτώση στη Σελήνη. Δεν μπορεί κάθε φυσική σκέψη να απορρίπτεται λόγω μη στήριξης σε μαθηματική επεξεργασία.
Πάντως μπορώ να πάρω πίσω οποιαδήποτε φράση μου σε προσβάλλει όπως αυτό το “άνευ περιεχομένου όπως το καψόνι στο στρατό”. Υπερβολή ήταν στη ροή του λόγου.
Να είσαι καλά Πρόδρομε
και…
και φτιάξε καμιά προδρομική γιατι δίνει φέτος και η κόρη μου εισαγωγικές και θα την βοηθούσε 🙂
Καλημέρα Μήτσο, φίλε μου.
Δεν παρεξηγήθηκα, αλίμονο!!
Απλά κάτι έπρεπε να γράψω, ας πούμε μια λεκτική… αυτοάμυνα, προκειμένου να δώσω το στίγμα μου ως προς τις δημιουργίες-ασκήσεις μου , που έχουν το κοινό τους.
Κάθε τι που καταθέτουμε όλοι μας εδώ στο Υλικονετ, είναι και της ψυχής κατάθεση, αφιλοκερδής, κυκλοφορία ιδεών θα έλεγα, και μέσω του δικτύου, μια αλληλεπίδραση μεταξύ ημών, με απώτερο σκοπό να εμπλουτιστεί ο χώρος των ασκήσεων, και να σταλεί το μήνυμα προς τους μαθητές και τους διδάσκοντες, ότι και τα πιο σύνθετα πράγματα είναι ακολουθία απλών εφαρμογών των νόμων της Φυσικής στις απαιτήσεις του προβλήματος.
Είμαι της άποψης κι εγώ, της διευρυμένης ύλης, έτσι που ο μέσος μαθητής να μπορεί στοιχειωδώς να μπορεί να ερμηνεύει φαινόμενα που παρατηρεί γύρω του.
Αλλά οι απαιτήσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων τα τελευταία χρόνια, δίνουν τον μπούσουλα που πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να προ-γυμνάσουμε τους υποψηφίους να αντιμετωπίσουν τα θέματα και να επιτύχουν το στόχο τους.
Θα έπρεπε να μην εξαιρούνται και είδη ασκήσεων, πχ. στις ταλαντώσεις να επιτρέπονται οι ασκήσεις που η αρχική φάση να είναι 0 ή π/2 !!!!!
Στα χρόνια που ήμουν υποψήφιος, η εξεταζόμενη ύλη ήταν και των τριών τελευταίων τάξεων του εξατάξιου Γυμνασίου, τα θέματα φυσικής ήταν νορμάλ, το άριστα και τότε ήταν πολύ λίγων υποψηφίων.
Όταν για σχεδόν 20 χρόνια η ύλη είναι τρισήμισυ κεφάλαια, και ο ανταγωνισμός στις υψηλόβαθμες σχολές δεν συγχωρεί λάθη, φυσικό και επόμενο είναι τα θέματα να είναι σύνθετα και απαιτητικά , και να δοκιμάζουν τους υποψηφίους σε ευρύ πεδίο!
Στο θέμα Δ το λεγόμενο “πρόβλημα”, εγώ θα ήθελα να έχει ένα η δύο ερωτήματα που να στοχεύουν στην ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση και ερμηνεία του περιγραφόμενου φαινομένου, στην στρατηγική που θα ακολουθήσει , καθώς και στη συνθετική του ικανότητα προκειμένου να δώσει τις απαντήσεις.
Τέλος πάντων, πολλά είπα.
Εύχομαι η κόρη σου να πετύχει το στόχο της, κι εσύ να είσαι ο ακούραστος αρωγός, όχι μόνο στην βελτίωση της φυσικής σκέψης, αλλά και στη ψυχολογία της.
Να είσαι πάντα καλά φίλε μου.