Μη σύγκρουση

Η άσκηση είναι αφιερωμένη στον Ανδρέα Ριζόπουλο που η ανάρτησή του με την προσπέραση μου έφερε στη μνήμη μία άσκηση από τα παλιά και με ανάγκασε να απαρνηθώ για λίγο τον ουρανό με τ΄ άστρα. Επειδή απέχω εντελώς από τη λυκειακή φυσική 15 χρόνια, οποιαδήποτε παρατήρηση ή διόρθωση δεκτή.

Στην άσκηση ζητούμενο είναι να σκεφτεί ο μαθητής ότι όταν φρενάρεις για να αποφύγεις τη σύγκρουση με προπορευόμενο όχημα κινούμενο με σταθερή ταχύτητα μικρότερη της δικής σου, αυτό θα γίνει εφικτό τη στιγμή που η ταχύτητά σου θα γίνει ίση με αυτήν του προπορευόμενου. Ίδια λογική και αν το προπορευόμενο όχημα επιταχύνει τη στιγμή που εσύ επιβραδύνεις. Βέβαια σε άλλο επίπεδο και όχι Α Λυκείου βρίσκεις τη χρονική στιγμή που η απόσταση των δυο οχημάτων γίνεται ελάχιστη και μετά προκύπτει ότι οι ταχύτητες τη στιγμή αυτή είναι ίσες.

Ενδιαφέρον θα παρουσίαζε και το διάγραμμα θέσης – χρόνου που δε ζητάω, αλλά τα τραίνα έχουν πολύ μεγάλη αδράνεια – μάζα άρα μικρή επιτάχυνση και μικρή κλίση οι παραβολές. Θα χρειαστεί μιλιμετρέ και πάλι με δυσκολία.

ΕΔΩ Η ΑΣΚΗΣΗ

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
5 μήνες πριν

Καλή προσγείωση στα γήινα Άρη 🙂

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

“Προσγείωση” χωρίς σύγκρουση !
Πολύ καλή, έδωσε … Ω
Να είσαι καλά

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
5 μήνες πριν

Καλησπέρα Άρη. Σε ευχαριστώ για την αφιέρωση. Πολύ καλή άσκηση. Είναι στο λεγόμενο πρόβλημα της συνάντησης και η συνεννόηση με τον ασύρματο είναι ωραία πινελιά. Θα έπαιρνε και δεδομένο χρονική καθυστέρηση αντίδρασης, αλλά θα βάραινε πολύ.
Το περίεργο είναι ότι είχα μια αντίστοιχη έτοιμη και με πρόλαβες… Θα την ανεβάσω για να έχουμε και αυτή την εκδοχή, αφιερωμένη…