Καλό ταξίδι Αλέξανδρε

Καλό ταξίδι Αλέξανδρε, ευχαριστούμε για όσα μας έμαθες

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, στην τελευταία του, συγκλονιστική ανάρτηση, μετέφερε τον αγώνα που έδωσε για δύο χρόνια με τον καρκίνο, ένα σπάνιο τύπο καρκίνου, το καρκίνωμα nut.

“Θα ξεκινήσω με αυτό το κλισέ, ότι για να διαβάζετε τώρα αυτήν την δημοσίευση μου, μάλλον έχω φύγει για κάπου καλύτερα ή και για το πουθενά.

Δύο χρόνια, βασανίστηκα κι εγώ με τον καρκίνο. Με έναν τόσο σπάνιο τύπο καρκίνου, το καρκίνωμα nut, που αυτή τη στιγμή εννέα στους δέκα Έλληνες γιατρούς που το διαβάζουν, το ακούν για πρώτη φορά και θα σπεύσουν να το ψάξουν. Ευτυχώς ο δικός μου γιατρός, ο υπέροχος Γιάννης Μπουκοβίνας που με πήρε από το χέρι στο πιο δύσκολο ταξίδι της ζωής μου, τον γνώριζε αυτόν τον σπάνιο τύπο και έκανε τα πάντα για να με σώσει ή να μου χαρίσει λίγη παραπάνω ζωή. Κίνησε γη και ουρανό, να φέρει φάρμακα κυριολεκτικά από την άλλη άκρη της γης για να τα δοκιμάσω.

Δύο χρόνια δεν είπα ποτέ “Γιατί σε εμένα”; Δεν υπάρχει πιο εγωιστική σκέψη από αυτή. Σε κάποιον τυχαίνει, στον διπλανό μας, στον γείτονά μας, στον συνάνθρωπό μας. Και πλέον τυχαίνει σε πολλούς. Αν βάλω ένα πρόσημο τύχης στη ζωή μου, θα σας πω ακόμα και τώρα, ότι ήμουν τυχερός άνθρωπος. Είχα την ευλογία να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα, να ανέβω στο βάθρο πολλές φορές, να δοξάσω τον αθλητισμό και την χώρα μου, να γνωρίσω ανθρώπους από όλον τον κόσμο, να μάθω το σεβασμό, την ευγενή άμιλλα, αξίες τόσο σημαντικές και να προσπαθήσω να τις κάνω πράξη και στη ζωή μου.

Είχα την τύχη να με αγαπήσει η πιο υπέροχη γυναίκα του κόσμου, το δώρο μου από το Θεό, όπως είναι και το όνομα της, και να αποκτήσουμε μια πανέμορφη οικογένεια.

Έτσι και σε αυτή την ατυχία που με βρήκε, είπα ευχαριστώ, που αν αυτό ήταν γραφτό να έρθει στην οικογένειά μου, δεν βρήκε εκείνη ή τα παιδιά μου. Εγώ έπρεπε να το ανέβω αυτό το βουνό, έχω έπρεπε να σηκώσω αυτό το βάρος. Όχι εκείνοι.

Σε αυτό το δύσκολο ταξίδι, στάθηκα τυχερός γιατί συνοδοιπόρο είχα την αλληλεγγύη και την φροντίδα τόσων πολλών ανθρώπων, που πολλές φορές αναρωτήθηκα τι έκανα για να αξίζω όλα αυτά που με ανιδιοτέλεια μου προσέφεραν. Πρώτος ο γιατρός μου ο κ. Μπουκοβίνας, ο πρύτανης, ο κ. Δημόπουλος, που βοήθησε τόσο πολύ στην πρώτη φάση της ασθένειάς μου αλλά και αργότερα, στο να πάρω κάθε θεραπεία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο κ. Ηλιάδης ο θωρακοχειρούργος μου, ένας εξαιρετικός επιστήμονας που με αγκάλιασε σαν πατέρας στο πολύ δύσκολο χειρουργείο μου, στους πνεύμονες, ο κ. Πέιος, ο νευροχειρούργος που μου απάλυνε τους φριχτούς πόνους και πολλοί πολλοί άλλοι, από νοσηλευτές μέχρι τραυματιοφορείς, όλοι μου έδειχναν την αγάπη τους και αυτή η αγάπη μου έδινε δύναμη.

Και τέλος θέλω να σταθώ στον άνθρωπο με άλφα κεφαλαίο, τον Αλέξη Τσίπρα, ήρθε πολύ πρόσφατα στη ζωή μου και μου χάρισε την φιλία του, την σκέψη του, το αδελφικό του νοιάξιμο, σαν να με ήξερε από πάντα. Μου απέδειξε ότι η όλα όσα πρεσβεύει ο ίδιος και η αριστερά είναι πραγματική στάση ζωής. Με στήριξε ηθικά και πρακτικά και έκανε και αυτός τα αδύνατα δυνατά για να έχω την καλύτερη φροντίδα.

Θέλω να πω σε όλους τους κάτι.

Πετύχατε. Με κρατήσατε στη ζωή περισσότερο από όσο αναλογούσε στον πολύ επιθετικό καρκίνο μου, μου χαρίσατε το χρυσό μετάλλιο της παράτασης της ζωής μου σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, όταν η κόρη μου η Ελεάννα ήταν μόλις 3,5 ετών και δεν θα θυμόταν τίποτα από εμένα, ενώ τώρα στα 5,5 της χρόνια θα με θυμάται έστω σαν μακρινή ανάμνηση και θα μπορεί να διηγηθεί ιστορίες στον μικρό της αδερφό τον Γιώργο, ώστε να με κρατήσουν ζωντανό στην καρδιά τους για πάντα.

Φίλοι μου, σε αυτή τη ζωή που είμαστε όλοι περαστικοί, μεγαλύτερη σημασία έχει τι αποτύπωμα θα έχουμε αφήσει, και όχι πώς ή πότε θα φύγουμε.

Για αυτό αν είμαι εγώ ο πρώτος καταγεγραμμένος ασθενής με καρκίνωμα nut στην χώρα μας, ας γίνω η αφορμή για την ενημέρωση γιατρών, ασθενών, πάνω σε αυτόν τον τύπο καρκίνου που αν διαγνωσθεί εγκαίρως ίσως σωθούν ζωές. Ας γίνω η αφορμή για να ενισχυθεί ουσιαστικά το εθνικό μας σύστημα υγείας που τόσο υποτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια, όχι να περιμένουν ουρές για μια αξονική, για μια χημειοθεραπεία ή ένα χειρουργείο και να χάνεται πολύτιμος χρόνος, να σταματήσει ο χρονοβόρος δαίδαλος της γραφειοκρατίας και των νομικών κωλυμάτων του ΕΟΦ όταν πρέπει να εγκριθούν άμεσα δοκιμαστικά φάρμακα που μπορεί να σώσουν ζωές.

Αν ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή για κάποιο σκοπό, εγώ έχω αποφασίσει ποιος θα είναι αυτός. Να προσφέρω ελπίδα μέσα από όσα κατάφερα στην ζωή μου, από τα όμορφα μέχρι τα άσχημα. Για αυτόν τον λόγο, τα δύο μου αργυρά Ολυμπιακά μετάλλια, της Αθήνας και του Πεκίνο, που για χρόνια κρύβω καλά, ήρθε η ώρα να βγουν και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, στις πανανθρώπινες αξίες. Τελευταία επιθυμία μου είναι, τα δύο αυτά μετάλλια, να βγουν σε δημοπρασία και το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί σε δομές για τα παιδιά που θα επιλέξει η οικογένειά μου.

Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου.

Αυτό είναι το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω στην κοινωνία, αυτή είναι η κληρονομιά που θέλω να μείνει στα παιδιά μου».

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
20 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
5 μήνες πριν

Γεια σου Θοδωρή.
Μεγάλη καρδιά ο Αλέξανδρος, όπως φαίνεται από το κείμενό του.
Αξίζει να τον θυμόμαστε.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Θοδωρή
Μια αστραπή η ζωή μας … μα προλαβαίνουμε. (Ν.Κ)
Επρόλαβε, βγήκε μπροστά του και μας είπε…”…ήμουν τυχερός άνθρωπος…”
Σημαδούρα ας μείνει η στάση του.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
5 μήνες πριν

Καλημέρα Θοδωρή.
Το τελευταίο κείμενο του Αλέξανδρου είναι συγκλονιστικό!
Δύο χρόνια δεν είπα ποτέ “Γιατί σε εμένα”; Δεν υπάρχει πιο εγωιστική σκέψη από αυτή.” Τι να πεις…
Καλό ταξίδι Αλέξανδρε…

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
5 μήνες πριν

Συγκλονιστικός! Διδάσκει με κάθε λέξη του, όλους μας.
Ας γίνω η αφορμή για να ενισχυθεί ουσιαστικά το εθνικό μας σύστημα υγείας που τόσο υποτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια…
….
Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου.

Μεγάλη απώλεια όταν χάνεται ένας τέτοιος άνθρωπος.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

έστω, ενός λεπτού

ο εκλιπών, όπως συνηθίζεται να αναφερόμαστε σ αυτούς που πέθαναν,
με τις διακριτές αθλητικές επιτυχίες του, με τις ευθύβολες και ευπρεπείς δημόσιες παρεμβάσεις του και με την διακριτικά βιωμένη τελευταία πράξη του βίου του

πέτυχε να αποσπάσει χωρίς εξαιρέσεις, μόνο λόγια συμπάθειας

ενώ την ίδια στιγμή στη δημόσια σφαίρα κυριαρχεί η τοξική αντιπαράθεση, άλλοτε με αντικειμενικές αφορμές, άλλοτε από μίζερες ατομικές ή ευρύτερες ιδιοτελείς σκοπιμότητες και άλλοτε να αποτελεί το πύον που σκάει απ τα κενά που  αφήνουν οι τραυματισμένοι εγωισμοί του καθενός

αυτή την αμήχανη και χαμηλότονη δημόσια σύγκλιση μπρος απ το δίμετρο κορμί του πρωταθλητή, την αντιλαμβάνομαι σαν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο που έλλειπε απ το πλούσιο παλμαρέ του

η τελευταία τιμή που μας επέβαλε να του απονείμουμε, παρά και ενάντια στη σκοτεινή δημόσια ατμόσφαιρα, θεωρώ ότι λειτούργησε όπως αρμόζει στις περιστάσεις,

δηλαδή, ως αποχή απ την τοξικότητα

… έστω, ενός λεπτού

Βαγγέλης Κουντούρης

“μεγαλύτερη σημασία έχει τι αποτύπωμα θα έχουμε αφήσει, και όχι πώς ή πότε θα φύγουμε”
υποκλίνομαι!
(και διότι μετά έναν μήνα στο χωριό, όπου παρίστανα τον αγρότη, με άθλιο κινητό, γι αυτό και δεν μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί σας, έπαθα απόλυτο λιποθυμικό μπλακ άουτ, νοσοκομείο Μολάων, καμία επαφή με το περιβάλλον, νοσοκομείο Σπάρτης, καμία επαφή με το περιβάλλον, επιστροφή στους Μολάους, ανέκτησα επαφή, μεταφορά στο νοσοκομείο “Άγιοι Ανάργυροι” Κηφισιάς, από όπου και πήρα “απολυτήριο” εχθές
εξαιρετική εικόνα συμπεριφοράς και ενδιαφέροντος από το προσωπικό όλων των νοσοκομείων, να μην γκρινιάζουμε μόνο)
καλό σου ταξίδι παλληκάρι

Παναγιώτης Κουτσομπόγερας

Περαστικά και καλή δύναμη κ.Βαγγελη

Βαγγέλης Κουντούρης

ευχαριστώ Παναγιώτη

Αντώνης Χρονάκης
Αρχισυντάκτης
4 μήνες πριν

Περαστικά σου Βαγγέλη!!!

Βαγγέλης Κουντούρης
Απάντηση σε  Αντώνης Χρονάκης

ευχαριστώ Αντώνη

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Σιδερένιος Βαγγέλη.

Βαγγέλης Κουντούρης

ευχαριστώ Γιάννη

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
4 μήνες πριν

Καλησπέρα Βαγγέλη και σιδερένιος!

Βαγγέλης Κουντούρης
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

ευχαριστώ Διονύση

Βαγγέλης Κουντούρης

ου γαρ το γήρας…

Αποστόλης Παπάζογλου
Αρχισυντάκτης

Βαγγέλη να είσαι καλά και σιδερένιος!

Βαγγέλης Κουντούρης

ευχαριστώ Αποστόλη

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Βαγγέλη

οι ευχές μου να γίνουν θάλασσα
μ αυτές που προηγήθηκαν

Βαγγέλης Κουντούρης

ευχαριστώ φίλε