Διευθυντές δημοσίων σχολείων απόφοιτοι κολλεγίων!

Υποθέτω ότι οι αξιότιμοι μελλοντικοί διευθυντές της συγκεκριμένης κατηγορίας θα είναι αναφανδόν υπέρ της ειδικής βάσης εισαγωγής της τράπεζας θεμάτων και όποιων άλλων διαδικασιών απαιτούν υψηλής στάθμης ελέγχους για την εισαγωγή στα…υποβαθμισμένα ελληνικά δημόσια  Πανεπιστήμια.

 

Δίμηνη προθεσμία δίνει στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας η Κομισιόν    για να απαντήσει στα επιχειρήματα της, προκειμένου τα πτυχία Κολλεγίων ή αποκτηθέντα με σπουδές σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  να γίνονται δεκτά , μόνο με επαγγελματική και όχι ακαδημαϊκή αναγνώριση, για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων και γενικότερα στελεχών Εκπαίδευσης

Διαφορετικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι θα  αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ελληνική νομοθεσία δεν συμμορφώνεται με την οδηγία 2005/36/ΕΚ —όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2013/55/ΕΕ— και το άρθρο 45 της ΣΛΕΕ.

Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων και τα υπόλοιπα στελέχη εκπαίδευσης, τα οποία έχουν αποκτήσει προσόντα  σε άλλα κράτη μέλη , αυτά πρέπει να  έχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ και όχι επαγγελματική αναγνώριση από το ΑΤΕΕΝ.

Αυτές οι διατάξεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος , σύμφωνα με την Κομισιόν ,  αντιβαίνουν  στις διατάξεις της οδηγίας 2005/36/ΕΚ, οι  οποίες προβλέπουν  ότι στην περίπτωση αυτή πρέπει να εφαρμόζεται διαδικασία επαγγελματικής αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων.

Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολιάζει πως  η διαδικασία ακαδημαϊκής αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ είναι πιο επαχθής από τη διαδικασία επαγγελματικής αναγνώρισης από το ΑΤΕΕΝ

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ,σύμφωνα με την Κομισιόν,   η πρόσβαση των εν λόγω πτυχιούχων   της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στην ελληνική αγορά εργασίας να  καθίσταται δυσκολότερη.

Διάταξη  για τους πτυχιούχους Κολλεγίων: Θα μπορούν να διεκδικούν θέσεις διοικήσεων στο δημόσιο τομέα

Με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα  στη Βουλή,  δίνεται η  η δυνατότητα στους κατόχους πτυχίων Κολλεγίων να διεκδικούν  θέσεις διοικήσεων στο  δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα ενώ μέχρι σήμερα απαιτούνταν “πτυχίο ΑΕΙ ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής”, η νέα διάταξη απαιτεί “Πτυχίο ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακού τεχνολογικού τομέα) ή μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αρμοδίως αναγνωρισμένο πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος της αλλοδαπής.

Με την τροπολογία δεν απαιτούνται για τα πτυχία αλλοδαπής ισοτιμία αλλά γενικά αρμοδίως αναγνωρισμένα.

Ειδικότερα η τροπολογία ορίζει τα εξής:

Η περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 4735/2020 (Α’ 197), περί της επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, τροποποιείται, ως προς τα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Τα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία του παρόντος είναι:

(α) Πτυχίο ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακού τεχνολογικού τομέα) ή μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αρμοδίως αναγνωρισμένο πτυχίο ή μεταΠτυχιακός τίτλος της αλλοδαπή ς,

(β) Πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας κράτους μέλους της Ε.Ε. και

(γ) Πενταετής τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Περαιτέρω απαιτούμενα προσόντα αναψορικά με τις προς πλήρωση θέσεις είναι δυνατόν να προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις.».

Τι ίσχυε

  1. Τα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία του παρόντος είναι:

(α) Πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής.

(β) Πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας κράτους μέλους της Ε.Ε. και

(γ) Πενταετής τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Περαιτέρω απαιτούμενα προσόντα αναφορικά με τις προς πλήρωση θέσεις είναι δυνατόν να προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις.

Πηγή  https://www.esos.gr/arthra/80317/dieythyntes-sholeion-me-ptyhia-kollegion-paremvasi-komision-sto-yp-paideias

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
2 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
20/10/2022 12:12 ΜΜ

Καλησπέρα Άρη. Μαθητές μας, που αποφοίτησαν από το Λύκειο με βαθμούς που δεν άξιζαν, στη συνέχεια πλήρωνε ο μπαμπάς κάποιες εκατοντάδες ευρώ το μήνα σε κάποιο Κολλέγιο, γιατι δε μπορούσαν ούτε απέξω να περάσουν από Ελληνικό Πανεπιστήμιο, θα επιστρέψουν στο σχολείο ως Διευθυντές αυτή τη φορά. Και δε θα αστειεύονται…
Κατά τα άλλα βγαίνει ο Κος Αντωνίου και μας κουνάει το δάχτυλο…

Πρόεδρος ΙΕΠ: Ταπεινωτική πράξη τα “φασόν” κείμενα για την αξιολόγηση
Το υπουργείο Παιδείας παρά τις έγγραφες προειδοποιήσεις και “απειλές” δεν επέβαλε κυρώσεις.

Οι απόφοιτοι των Δημόσιων Πανεπιστημίων χρειάζονται σκληρή αξιολόγηση, των Κολλεγίων όμως έχουν αξιολογηθεί από τους άριστους…

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Διονύσης Μάργαρης