Με τη συμβολή του καλού συνάδελφου Άρη Ραμαντά, Φυσικού και Αστρονόμου, είδαμε μέσα από το εξαιρετικό τηλεσκόπιο που έφερε στο σχολείο μου, την μερική έκλειψη της 25ης Οκτωβρίου 2022.
Αφού μας είχε ήδη ενημερώσει ΕΔΩ στο Υλικό, ήρθε και στην Πάτρα και μας παρουσίασε στοιχεία για τη δομή του Ήλιου και τον τρόπο που παράγεται η Ηλιακή Ενέργεια, την οποία παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον οι μαθητές της Γ΄ Θετικής.
Το τηλεσκόπιο στήθηκε στο προαύλιο και έτσι όποιος μαθητής ή καθηγητής ήθελε, μπορούσε να παρατηρήσει με απόλυτη ασφάλεια το φαινόμενο.
Η επόμενη μερική έκλειψη θα είναι στις 2 Αυγούστου 2027…
Το τηλεσκόπιο του Άρη αφού ρυθμίστηκε χειροκίνητα, στη συνέχεια τροφοδοτήθηκε με ώρα και συντεταγμένες και ο μηχανισμός του κλείδωσε στον Ήλιο. Διέθετε φίλτρα για απόλυτα ασφαλή παρατήρηση. Για τη λειτουργία του ακριβώς μπορεί να μας ενημερώσει κάποια στιγμή ο ίδιος…

Μια φωτογραφία με κινητό μέσα από το φακό του τηλεσκοπίου.
Φαίνονται και δύο ηλιακές κηλίδες αριστερά και δεξιά. Η θερμοκρασία εκεί είναι 4000Κ,
δηλαδή 2000Κ χαμηλότερη από τη γύρω περιοχή.


Απ΄ότι φαίνεται προς το παρόν, την Αστρονομία στη χώρα που τη γέννησε, έχουν αναλάβει κάποιοι λίγοι, που αφιερώνουν χρόνο, κόπο και πολύ αγάπη…
Ευχαριστούμε Άρη.
Αν ο Άρης Ανδρέα έφερε το super τηλεσκόπιο, εσύ έπρεπε να φέρεις
την super Pegaso Aprilia ….
Χαρήκαμε που σας είδαμε από “κοντά”….
Όμως η φωτο με τις ηλιακές κηλίδες δεν φαίνεται…
Καλημέρα συνάδελφοι.
Βλέπω Ανδρέα, η συνάντηση στο υλικονέτ, οδήγησε καi σε συνεργασία και συνάντηση και στο σχολείο, αφού προέκυψε κοινό ενδιαφέρον για θέματα Αστρονομίας με τον Άρη.
Μου φαίνεται ότι τον κούρασες τον Άρη (αν βλέπω καλά στην φώτο..) αφού …την ίδρωσε την φανέλα 🙂
Να είσαστε καλά και πάντα τέτοια!
Θοδωρή ήταν παρκαρισμένη έξω από το σχολείο. Είπα να μην βάλω φωτογραφία της, γιατί θα έκλεβε τη δόξα από το τηλεσκόπιο…
Στη φωτογραφία έχω μειώσει την ανάλυση.
Η πλήρης είναι ΕΔΩ
Φαίνονται


δεξιά αυτή
αριστερά αυτή
Διονύση, ο Άρης ζήτησε μόνο ένα πράγμα. Να μην κοπεί το ρεύμα στο τηλεσκόπιο. Φυσικά κάποιος μαθητής για να παίξει “άνοιξε το κύκλωμα” και μετά ποιος θα έτρεχε;
Το Υλικό απ΄οτι φαίνεται είναι και εφαρμογή γνωριμιών! 🙂
πάντα άξιοι!
και εις άλλα η συνεργασία
χωρίς να αναμείνει
το 2027
Ευχαριστούμε Γιώργο. Επειδή προσωρινά μας τελείωσαν οι εκλείψεις, η επόμενη αστροπαρατήρηση πρέπει να είναι νυχτερινή. Αλλά και για το 2027, μόνο πέντε χρόνια απομένουν…
Ανδρέα και Άρη
η δραστηριότητα που οργανώσατε,
μόχλευσε αναμνήσεις που έβαλαν στην άκρη τους κινδύνους που κουβαλάνε οι, συνήθως ανόητες, αυτοαναφορές
το κείμενο που επισυνάπτω, παρότι ενοχλητικά τεχνικό
θα ήθελα να θεωρηθεί ως έκφραση εκτίμησης για διδακτικές παρεμβάσεις, όπως η δική σας
πάντα τέτοια!
Μπράβο ρε παιδιά. Πάντα τέτοια!
Να είσαι καλά Αποστόλη.
Μπράβο σας.
Σίγουρα θα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για πολλά παιδιά.
Άρη τα παιδιά της virtual reality ακούμπησαν και χρησιμοποίησαν ένα αναλογικό όργανο. Για το οποίο δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί, αφού τα κάτοπτρα διδάσκονται στο τέλος της ύλης της Γ΄ Γυμνασίου και σπάνια φτάνουν εκεί.
Όμως ακόμα και μαθητές Οικονομίας ή Ανθρωπιστικών σπουδών έδειξαν ενδιαφέρον.
Ας κόψουν 1 ώρα Θρησκευτικά ή Φιλολογικά για 1 ώρα Αστρονομίας. Είναι ανάγκη εκπαιδευτική. Δεν πάει άλλο, να μη γνωρίζουν στοιχειώδη. Μέχρι και “ο κύριος αστρολόγος είναι;” με ρώτησαν και δεν έκαναν πλάκα.
Ανδρέα οφείλω να ομολογήσω ότι το ενδιαφέρον των παιδιών του σχολείου σου ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περίμενα και με γνώσεις ιδιαίτερα στο κομμάτι της διαστημικής. Να είμαστε καλά να προσφέρουμε ο καθένας από τη σκοπιά του σε αυτά τα παιδιά.
Ναι αλλά η «μοντέρνα» φυσική δηλαδή η ψεύτικη αίσθηση ότι κάνουμε κβαντομηχανική φτάνοντας απλά στα κράσπεδα της πραγματικής μπήκε.
Υπομονή Αντρέα τα επόμενα …..τόσα χρόνια μπορεί και να φτάσουμε στο δύσκολο στόχο να ξεχωρίζουν οι απόφοιτοι λυκείου τους πλανήτες από τα άστρα. και ότι το φεγγάρι δeν είναι κεφαλοτύρι.
Μα Άρη το φεγγάρι δεν είναι αυτό που νομίζουμε. Μακάρι να ήταν κεφαλοτύρι. Μάλλον είναι ένα ολόγραμμα που μας το προβάλλουν, για να κρύψουν πίσω του την πραγματική Σελήνη, που λίγοι μόνο ξέρουν τι μυστικά κρύβει.
Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα και το “Moonwave”.
Οι αποδείξεις ΕΔΩ
Συγχαρητήρια για την ευκαιρία που δωσατε στους μαθητές σας.
Εύχομαι στην επόμενη έκλειψη όλοι οι μαθητές Πανελλαδικά να είναι στην αυλή του σχολείου τους και να κάνουν την αστρονομική παρατήρηση. Ισως το ΥΠΕΠΘ θα μπορούσε να βοηθήσει με συγκεκριμένες οδηγίες τους εκπαιδευτικους (Και εμείς βγήκαμε στην αυλή του σχολείου και κάναμε την παρατήρηση με τους μαθητές μου – μια μαθήτρια δε δήλωσε στην μητέρα της ” ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μου” ).
Καλησπέρα Τίνα. Όταν τα συγχαρητήρια δίνονται από εσένα που είσαι φάρος στα Πειράματα και τις παρατηρήσεις, αξίζουν διπλά. Μαθητής μου, τη μέρα της έκλειψης είπε σε κάποια ομάδα άλλων μαθητών, ότι η Αστρολογία είναι ψευτιά και τον έκραξαν τόσο, που ήρθε να με βρει και να με παρακαλέσει να πάω να τους το πω ο ίδιος…
Κάποιος ισχυρίστηκε ότι μέσα στο τηλεσκόπιο έχουμε βάλει μια εικόνα του ήλιου και αυτή κοιτάμε! Το συνονθύλευμα ψευδοεπιστημονικών ειδήσεων στο youtube ή οπουδήποτε, έχει κάνει πολύ κακό στα νέα παιδιά.
Συγχαρητήρια. Να είστε πάντα καλά.
Να μεριμνήσετε να σας δούμε κι εμείς μόνο με τους φακούς των οφθαλμών μας!
Καλησπέρα Βασίλη. Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Κάποια στιγμή θα τα πούμε και από κοντά.