«που θα μου χρειαστούν τα μαθηματικά στη ζωή μου;»

Το ακούμε συνέχεια κ στην φυσική θέλω την γνώμη σας τι να απαντάμε σε παιδιά θεωρητικής που η υπερβολική μαθηματικοποίηση κ φορμαλισμός ισχυρίζονται πως τα κουράζει

«Πείτε μου κύριε που θα μου χρειαστούν τα μαθηματικά στη ζωή μου;»

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
29/10/2022 7:29 ΜΜ

Καλησπέρα Διονύση.
Πάντως ένα κοριτσάκι 10 χρονών, μπροστά από έναν πίνακα με ολοκληρώματα, σίγουρα θα δυσκολευτεί 🙂

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Βρίσκουμε και στη Βικιπαίδεια ανέκδοτο που αποδίδεται στον Ευκλείδη:
Κάποιος που είχε αρχίσει να διδάσκεται γεωμετρία δίπλα στον Ευκλείδη, μόλις έμαθε το πρώτο θεώρημα τον ρώτησε: «Τί περισσότερο θα κερδίσω αν τα μάθω όλα αυτά;» Τότε ο Ευκλείδης φώναξε το δούλο του και του είπε: «Δώσε σε αυτόν τρεις οβολούς, διότι έχει ανάγκη να κερδίζει κάτι από ό,τι μαθαίνει.
Στα Αρχαία από το ανθολόγιο του Στοιβαίου:
«Παρ’ Εὐκλείδη τις ἀρξάμενος γεωμετρεῖν, ὡς τὸ πρῶτον θεώρημα ἔμαθεν, ἤρετο τὸν Εὐκλείδη: «Τί δέ μοι πλέον ἔσται ταῦτα μαθόντι;» καὶ ὁ Εὐκλείδης τὸν παῖδα καλέσας «Δός», ἔφη, «αὐτῷ τριώβολον, ἐπειδὴ δεῖ αὐτῷ ἐξ ὧν μανθάνει κερδαίνειν»

Χαράλαμπος Κασωτάκης

Προσωπικά στο Λύκειο τους λέω ότι η φύση είναι πολύπλοκη (και ευτυχώς αλιώς δεν θα είχαμε όλες αυτές τις πολύπλοκες συσκευές που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη). Για να την περιγράψουμε να την καταλάβουμε ώστε να μην πιστεύουμε π.χ. ότι τους κεραυνούς τους στέλνει ο Δίας αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά όπως π.χ. το κινητό τηλέφωνο και γιατί όχι να φτιάξουμε καλύτερες ή νέες χρειάζεται μια κατανόηση πολύπλοκων εννοιών με πολύπλοκα μέσα π.χ. μαθηματικά, υπολογιστές, πειραματικές διατάξεις. Όπως πολύ σωστά είπε ο Ευκλείδης στον βασιλιά Πτολεμαίο τον Α που ζήτησε ένα ποιο εύκολο τρόπο από τα Στοιχεία του για να μάθει γεωμετρία και απλά αναπαράγει ο Feynmann στο κορυφαίο γαι μένα εκλαικευτικό βιβλίο του “Ο χαρακτήρας του Φυσικού νόμου” Μή εἶναι βασιλικήν ἀτραπόν ἐπί γεωμετρίαν. Το ίδιο ακριβώς προτείνω και στους μαθητές της θετικής να μάθουν Αρχαία Ελληνικά και γιατί όχι Λατινικά όσο μπορεί ο κάθε ένας. Δεν υπάρχουν άχρηστα μαθήματα ή επαγγέλματα ούτε ανώτερα και κατώτερα κάθε ένα έχει τη χρησιμότητα του σε αυτό του πολύπλοκο κατασκεύασμα που λέγεται ανθώπινος πολιτισμός.

Διονύσης Μάργαρης
30/10/2022 11:12 ΠΜ

Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλους.
Χαράλαμπε θα μου επιτρέψεις να κρατήσω το τελευταίο “συμπέρασμά” σου:
“Δεν υπάρχουν άχρηστα μαθήματα ή επαγγέλματα ούτε ανώτερα και κατώτερα κάθε ένα έχει τη χρησιμότητα του σε αυτό του πολύπλοκο κατασκεύασμα που λέγεται ανθρώπινος πολιτισμός.”
Και κυρίως να τονίσω ότι δεν υπάρχει γνώση χωρίς κόπο…
Η γνώση δεν έρχεται μέσα από κλήρωση (όπως ο πλούτος στα λαχεία), ούτε κληρονομείται (όπως η άλλη περιουσία των ανθρώπων από γονείς σε παιδιά…). Η γνώση κατακτιέται και είναι κτήμα μόνο αυτού που κοπίασε…

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Διονύσης Μάργαρης