Ένα σύστημα και η ορμή των σωμάτων

Μια σανίδα μάζας Μ=12kg κινείται σε λείο οριζόντιο επίπεδο, με σταθερή ταχύτητα υ0=4m/s. Σε μια στιγμή αφήνεται πάνω της (χωρίς ταχύτητα) ένα κουτί Κ, σχήματος κύβου, το οποίο βλέπουμε να παρασύρεται από την σανίδα.

i)  Να σχεδιάσετε σε διαφορετικά σχήματα τις δυνάμεις που ασκούνται στο κουτί (Κ) και στην σανίδα (Σ) και να τις χαρακτηρίσετε ως εσωτερικές ή εξωτερικές για το σύστημα των δύο σωμάτων. Είναι το σύστημα αυτό μονωμένο;

ii) Σε μια στιγμή t1, η σανίδα έχει ταχύτητα υ1=3,5m/s. Να υπολογισθεί η ορμή του κουτιού, την στιγμή αυτή.

iii) Αν η μάζα του κουτιού είναι ίση με m=4kg, να βρεθεί η ταχύτητά του, όταν πάψει η ολίσθησή του πάνω στην σανίδα, τη στιγμή t2.

iv) Αν την στιγμή t1 η ορμή του κουτιού μεταβάλλεται με ρυθμό dp2/dt=4kgm/s2, να υπολογιστεί ο ρυθμός μεταβολής της ορμής της σανίδας, την ίδια στιγμή. Ποιος ο αντίστοιχος ρυθμός μεταβολής της ορμής της σανίδας την στιγμή t3= t2+1s.

Απάντηση:

ή

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ωραία είναι.
Έχεις καταλάβει γιατί κόπηκε η άσκηση του σχολικού βιβλίου με τη σανίδα;

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Δεν ξέρω γιατί.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Ωραια ασκηση Διονυση.Η ασκηση που κοπηκε μαζι με την κρουση ειναι ασκηση Β Λυκειου.Ωραια ερωτηση σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι αν τα εργα των δυναμεων δρασης αντιδρασης μεταξυ σανιδας και κυβου ειναι αντιθετα η οχι.

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Διονύση συμπέσαμε σήμερα με τις ορμές, με μια διαφορά: η δική σου είναι εκτός ύλης…

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλημέρα Διονύση. Χιούμορ ήταν…