Σώμα Σ μάζας Μ = 4kg, ισορροπεί ακίνητο, δεμένο στο κάτω άκρο κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου, σταθεράς k = 400N/m, το άλλο άκρο του οποίου είναι ακλόνητα στερεωμένο στο ταβάνι. Τη χρονική στιγμή t0 = 0, εκτοξεύουμε το σώμα με αρχική ταχύτητα υ0, κατακόρυφη προς τα πάνω, οπότε αυτό εκτελεί α.α.τ. πλάτους Α = 0,5m.
i) Υπολογίστε την περίοδο της ταλάντωσης και το μέτρο της ταχύτητας εκτόξευσης.
ii) Γράψτε τις χρονικές εξισώσεις της απομάκρυνσης και της ταχύτητας αυτής της ταλάντωσης. Θεωρείστε θετική φορά του άξονα της κίνησης προς τα πάνω.
iii) Να γίνει η γραφική παράσταση του ρυθμού μεταβολής της δυναμικής ενέργειας της ταλάντωσης σε συνάρτηση με το χρόνο, για μια περίοδο της κίνησης.
iv) Κάποια στιγμή που το σώμα κατέρχεται, το ελατήριο είναι συσπειρωμένο και το σύστημα ελατήριο-σώμα έχει αποθηκεύσει δυναμική ενέργεια παραμόρφωσης Uελ = 18J. Με μια εσωτερική έκρηξη, που διαρκεί αμελητέο χρόνο, το σώμα Σ διασπάται σε δύο κομμάτια Σ1 και Σ2 μαζών m1 και m2 με m2 = 3m1. Το Σ1 παραμένει κολλημένο στο ελατήριο και ακινητοποιείται στιγμιαία, ενώ το Σ2 εκτοξεύεται προς τα κάτω με ταχύτητα υ2 .
Να υπολογίσετε:
α) την ταχύτητα του σώματος Σ λίγο πριν τη διάσπαση.
β) την ταχύτητα του σώματος Σ2 αμέσως μετά τη διάσπαση.
γ) το ποσοστό αύξησης της κινητικής ενέργειας του συστήματος εξαιτίας της διάσπασης.
v) Το σώμα Σ1 εκτελεί νέα α.α.τ. Γράψτε την εξίσωση της αλγεβρικής τιμής της δύναμης του ελατηρίου σε συνάρτηση με το χρόνο, θεωρώντας εκ νέου t0 = 0, τη στιγμή της διάσπασης και κάνετε την αντίστοιχη γραφική παράσταση για μια περίοδο.
Λίγο πολύ γνωστό το θέμα, αλλά είναι πονοκέφαλος τα νούμερα για να βγαίνει η φ0 μόνο 0 ή π/2…
Ανδρέα καλησπέρα
Σε κάθε περίπτωση είναι μια άσκηση χρήσιμη για να τρέξουν οι ορισμοί και να γίνει μια μερική οριοθέτηση των εντός της υλης περιλαμβανομενων ερωτημάτων μετά την αφαίρεση της αρχικής φασης
Και έκρηξη και νόμιμη; 🙂
Καλό μεσημέρι Ανδρέα.
Καλησπέρα συνάδελφοι. Σας ευχαριστώ.
Παρμενίωνα ξεκίνησα με πλαστική κρούση αρχικά αλλά μου έβγαινε συνέχεια το παράνομο π/6, οπότε το γύρισα στις εκρήξεις…
Διονύση εφόσον η έκρηξη οδηγεί σε 0 ή π/2 είναι νόμιμη 🙂
Καλησπέρα Ανδρέα.
Πλούσιο σε ερωτήματα το θέμα …
Έχω την αίσθηση πως αυτοί που έκαμαν τις περικοπές
έδρασαν “παράνομα” ,ενδεδυμένοι “νόμιμο” μανδύα…
Ανδρέα, ως προς το ότι η πλαστική κρούση σου βγάζει φο=π/6,
αντιλαμβάνομαι πως θεωρείς t=0 τη στιγμή της κρούσης, καθ’όσον
αν θεωρήσεις t=0τη στιγμή που βρίσκεται το συσσωμάτωμα
σε ακραία θετική απομάκρυνση π.χ, θα είχαμε π/2. Κάνω λάθος μήπως;
Να είσαι καλά
Καλησπέρα Παντελή. Σε ευχαριστώ για το σχολιασμό. Φυσικά και δεν κάνεις λάθος. Όμως στο μυαλό των μαθητών η t = 0 είναι πάντα η στιγμή έναρξης της ταλάντωσης, δηλαδή αμέσως μετά τη δημιουργία π.χ. ενός συσσωματώματος. Μετά μπαίνει η αλλαγή στη θέση ισορροπίας, νέο πλάτος και ενέργεια. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αν το συσσωμάτωμα ακινητοποιηθεί μετά την κρούση, να το π/2. Ξέρεις πως είναι. Αν στραβώσει λίγο το σενάριο, ψάχνουμε για εύκολες εναλλακτικές. Η διάσπαση μου φάνηκε πιο εύκολη εκείνη τη στιγμή.
Να είσαι καλά!
Καλησπέρα Ανδρέα, όντως δημιουργικός αλλά και παραγωγικός. Εννοείς κάτι σαν αυτό φαντάζομαι.
Καλημέρα Τάσο. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο, αλλά και για τον εμπλουτισμό της ανάρτησης με μια πολύ διδακτική άσκηση. Ιδιαίτερη αξία έχει η εξήγηση για το που βρίσκει την ενέργεια το συσσωμάτωμα να ταλαντωθεί.
εντός νόμου η όμορφη άσκησή σου Ανδρέα και εκτός πνεύματος διδασκαλίας οι περικοπές εντός κεφαλαίου φυσικής!
Δυστυχώς δυσκολεύουν τη ζωή των διδασκόντων και περιορίζουν όλες τις ωραίες ασκήσεις που έκαναν τόσα χρόνια οι συνάδελφοι! Γιατί; Διότι οι της Υγείας θα δυσκολευτούν ..τριγωνομετρικά! Λες και τόσα χρόνια δεν τα κατάφεραν…
Να είσαι πάντα καλά φίλε μου και καλό ΣΚ.
Καλησπέρα Πρόδρομε. Σε ευχαριστώ. Η φετινή ύλη με τις περικοπές αλλά και τις προσθήκες, είναι και λίγο αίνιγμα για το πως θα περπατήσει. Το ΙΕΠ μας λέει ότι έγιναν οι περικοπές για να χωρέσουν όλα τα καινούργια. Τον Απρίλιο, αν είμαστε καλά θα έχουμε πλήρη εικόνα και θα βγάλουμε σίγουρα συμπεράσματα. Μέχρι τότε ας ακολουθούμε το “νόμο”.
Να είσαι καλά!