Μία γνωστή άσκηση χωρίς χαρτί και μολύβι.

Τα σωματα Α,Β ισορροπουν οπως στο σχημα ενω στο πανω σωμα ασκειται η δυναμη F. Υπαρχει g με φορα προς τα κατω και το ελατηριο ειναι αμαζο.Αν καταργηθει η F ,το σωμα Α ταλαντωνεται και η επαφη του σωματος Β με το εδαφος χανεται οριακα. Να υπολογισετε την F.

Λυση:  Η θεση ισορροπιας του Α που βλεπουμε στο σχημα ειναι και η κατω ακραια θεση της ταλαντωσης του.Λογω της ισορροπιας πριν ξεκινησει η ταλαντωση,το μετρο της F ισουται με την Fmax της ταλαντωσης που κανει το Α, δηλαδη με το μετρο της δυναμης επαναφορας και στην ανω ακραια θεση. Στην ανω ακραια θεση ομως η δυναμη επαναφορας ισουται με την δυναμη του ελατηριου,συν το βαρος του πανω σωματος. Η δυναμη ελατηριου ομως που ασκειται στο πανω σωμα ειναι συνεχως αντιθετη απο την δυναμη ελατηριου που ασκειται στο κατω σωμα διοτι το ελατηριο ειναι αμαζο,και το μετρο της πρεπει να γινει ισο με το βαρος του κατω σωματος για να χαθει οριακα η επαφη.Αρα η δυναμη επαναφορας στην ανω ακραια θεση,ισουται με το αθροισμα των βαρων των δυο σωματων και αρα και η F ισουται με το ιδιο αθροισμα.

(Visited 457 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Επαμεινώνδας Κατσάρας

Όμορφη φυσική Κωνσταντίνε

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Εντυπωσιακή λύση!!

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Μπράβο Κωνσταντίνε, λύση μιας άσκησης που κάποτε ετέθη σε Ολυμπιάδα φυσικής της ΕΣΣΔ νομίζω, χωρίς να χρησιμοποιήσεις ούτε μία σχέση!
Υ Γ. Όταν την λύνω εδώ και πολλά χρόνια, τη λύνω με τον κλασικό τρόπο. Εναλλακτικά τη λύνω όπως κι εσύ, αλλά δεν είναι και τόσο αποδεκτή, κι αυτό γιατί θέλει πολύ σκέψη και δεν έχει φορμαλισμό!
Οι μαθητές θέλουν μεθοδολογία που να μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες παρεμφερείς ασκήσεις.
Να είσαι καλά.

Τελευταία διόρθωση14 ημέρες πριν από Πρόδρομος Κορκίζογλου
Παρμενίων Μανδραβέλης

Κωνσταντίνε καλησπέρα.
Έχει δίκιο ο Πρόδρομος ,τα παιδιά προτιμούν τη μαθηματική λύση αλλά εμένα μου άρεσε πολύ η δική σου καθώς με αυτή τη λύση καλείται ο μαθητής να εμβαθύνει στο περιεχομενο των φυσικών νόμων. Ο Arnold Arons στο εξαιρετικό βιβλίο διδασκαλία της φυσικής σε μετάφραση του δικού μας Ανδρέα Βαλαδακη το συνιστά να γινεται

Βασίλειος Μπάφας
14 ημέρες πριν

Πολύ έξυπνο Κωνσταντίνε!