Για το φεγγάρι και ακόμα πιο πέρα

Επιτυχής ήταν η εκτόξευση του Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη από τη NASA, που απογειώθηκε από το συγκρότημα εκκίνησης 39B στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών λίγο πριν από τις 9 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου. Με την αποστολή Artemis 1, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ελπίζει ότι δεκαετίες μετά τις αποστολές Apollo, θα επιστρέψει στο δορυφόρο της Γης. Η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis 1 είναι δοκιμαστική και δεν έχει στόχο την προσελήνωση της κάψουλας Orion, που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά αστροναυτών. Ο πρωταρχικός στόχος του Artemis I είναι να δοκιμάσει διεξοδικά τα ολοκληρωμένα συστήματα πριν από τις αποστολές με πλήρωμα, λειτουργώντας το διαστημόπλοιο σε περιβάλλον βαθύ διαστήματος, δοκιμάζοντας τη θερμική ασπίδα του Orion και ανακτώντας τη μονάδα πληρώματος μετά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα και την κάθοδο προς την Γη.

Η αποστολή θα διαρκέσει περίπου 25 ημέρες και η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

Το βίντεο της εκτόξευσης εδώ (η στιγμή της εκτόξευσης είναι στο 3:17:06)

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
5 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
16/11/2022 12:17 ΜΜ

Καλημέρα Χριστόφορε.
Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Χριστόφορε.
Κάποια στοιχεία…
Οι τέσσερις κινητήρες RS-25, με δύο λευκούς ενισχυτές και στις δύο πλευρές, παράγουν 8,8 εκατομμύρια λίβρες (39 meganewtons) ώσης – 15 τοις εκατό περισσότερο από τον πύραυλο Saturn V του προγράμματος Apollo.
Μετά από δύο λεπτά, οι προωθητές θα πέσουν πίσω στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Μετά από οκτώ λεπτά, το βασικό στάδιο, πορτοκαλί χρώματος, θα πέσει με τη σειρά του, αφήνοντας την κάψουλα πληρώματος Orion προσαρτημένη στο ενδιάμεσο στάδιο κρυογονικής πρόωσης.
Αυτό το στάδιο θα εκτελέσει γύρω από τη Γη μία φορά και θα βάλει τον Ωρίωνα σε πορεία για τη Σελήνη, ενώ θα αποσυνδεθεί περίπου 90 λεπτά μετά την απογείωση.
Η κάψουλα θα πυροδοτήσει τους κινητήρες της για να εισέλθει σε μια μακρινή ανάδρομη τροχιά (DRO) 40.000 μίλια από τη Σελήνη.
Το «μακρινό» σχετίζεται με το μεγάλο υψόμετρο, ενώ το «ανάδρομη» αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Ωρίωνας θα κινείται γύρω από τη Σελήνη προς την αντίθετη κατεύθυνση από την φορά περιστροφής της Σελήνης γύρω από τη Γη.
Αφού χρησιμοποιήσει τη βαρυτική έλξη της Σελήνης για να αποκτήσει ώθηση, ο Ωρίωνας θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής.
comment image

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Σε ευχαριστώ Χριστόφορε.
Ταιριάζει η φωτογραφία με τα στοιχεία…
comment image