Ο οριζόντιος δίσκος του σχήματος είναι αβαρής, έχει ακτίνα R = 0,3 m και στρέφεται με σταθερή γωνιακή ταχύτητα ω = 10π rad/s, γύρω από σταθερό κατακόρυφο άξονα που περνάει από το κέντρο του, χωρίς τριβές. Πάνω στο δίσκο είναι στερεωμένο σφαιρίδιο (Σ1) μάζας m1 = 0,1 kg στο σημείο Β που απέχει απόσταση r = 0,1 m από το κέντρο του Κ. Σε ύψος h από τον δίσκο και σε απόσταση R από τον άξονα περιστροφής συγκρατούμε ακίνητο δεύτερο σφαιρίδιο (Σ2) μάζας m2 = m1 = 0,1 kg. Την t0 = 0 που η ακτίνα ΚΒΑ είναι στο ίδιο κατακόρυφο επίπεδο με το σφαιρίδιο Σ2, αφήνουμε ελεύθερο το σφαιρίδιο Σ2. Το σφαιρίδιο συγκρούεται πλαστικά με τον δίσκο τη στιγμή που ο δίσκος έχει διαγράψει Ν = 2,5 περιστροφές. Δίνεται g = 10 m/s2.
α. Να βρεθεί το ύψος h.
β. Να βρεθεί η γωνιακή ταχύτητα του συστήματος (δίσκος – Σ1 – Σ2) μετά την κρούση.
γ. Να βρεθεί η συνισταμένη δύναμη που δέχεται το σύστημα (δίσκος – Σ1 – Σ2) μετά την κρούση.
Καλημέρα Γιώργο και συγχαρητήρια για την όμορφη άσκησή σου!
Η μείωση της ύλης στο στερεό δεν σε πτόησε! Έκανες μια άσκηση που είναι εντός της ύλης με σημαντικά ερωτήματα. Ιδιαίτερα το τελευταίο, το οποίο μπορεί να λυθεί και ως η συνισταμένη των κεντρομόλων δυνάμεων που ασκούνται σε κάθε σώμα:
ΣF=F2-F1=m2•(ω’)^2•2r-m1•(ω’)^2•r
Να είσαι καλά.
Καλημέρα Πρόδρομε!!Ευχαριστώ για το σχόλιο σου!!
Καλησπέρα Γιώργο. Όμορφη και χρήσιμη η άσκησή σου, όπου όντως το τελευταίο ερώτημα ξεχωρίζει. Ευχαριστούμε.
Έχω απλώς δύο παρατηρήσεις.
1) Στην εκφώνηση, είναι καλύτερο να δηλώσεις (αυτό που εννοείς) ότι το πλήθος των περιστροφών του δίσκου αναφέρεται από την t = 0 και μέχρι τη στιγμή της κρούσης.
2) Στην απάντηση, είναι καλό να εξηγήσεις το γεγονός ότι τα σημεία Β, Κ και Γ είναι συνευθειακά.
Να είσαι καλά.
Καλησπέρα Μίλτο!! Ευχαριστώ πολύ για τις εύστοχες παρατηρήσεις σου…