Στο ΝΟΗΣΙΣ, μερικές μόνο εβδομάδες πριν τις γιορτές, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, η μαγεία των Χριστουγέννων θα επιχειρήσει να πάρει κάτι από τη μαγεία της επιστήμης μέσα από πειράματα με καθημερινά υλικά που θα εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους.
Έτσι, αν, μεταξύ άλλων, αναρωτιέστε:
• Γιατί ένα τεράστιο πλοίο επιπλέει ενώ ένα πετραδάκι βυθίζεται
• Γιατί οι αστροναύτες ψηλώνουν όταν βρεθούν στο διάστημα
• Πώς μπορούμε να βράσουμε νερό σε μια σελίδα χαρτιού φωτοτυπίας
• Πώς ένα σουρωτήρι για μακαρόνια μπορεί να βάλει φραγή στις ανεπιθύμητες εισερχόμενες κλήσεις στο κινητό σας
• Πώς ένα κοινό μολύβι μπορεί να λειτουργήσει ως λάμπα φωτισμού
• Πώς μπορούμε να δείξουμε ότι όντως η Γη γυρίζει γύρω από τον εαυτό της
τότε ελάτε να πειραματιστούμε, να συζητήσουμε και να συνδέσουμε τον μαγικό κόσμο της επιστήμης με αυτόν της καθημερινής μας ζωής, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Οδηγός Διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών με πειράματα» των Παναγιώτη Κουμαρά και Θοδωρή Πιερράτου.
Πειράματα θα πραγματοποιηθούν από ομάδα φοιτητών και φοιτητριών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.
Η εκδήλωση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ, θα ξεκινήσει στις 11:30 το πρωί και η είσοδος σε αυτήν είναι ελεύθερη.
Τυχεροί όσοι θα καταφέρουν να παραβρεθούν. Προβλέπεται κάτι αντίστοιχο και στα νοτιότερα;
Θα συνταχτώ με τον Αποστόλη. Και ο νότος έχει ψυχή.
Κι’ εγώ μαζί με Αποστόλη και Γιάννη ενώνω την φωνή μου για να ζήσουμε την εμπειρία αυτή και στα νότια.
Να βάλουμε και ένα χέρι βοήθειας, με οποιονδήποτε τρόπο αν χρειαστεί.
Θα συμπλήρωνα ότι θα ήταν χρήσιμο να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση διαδικτυακά.
Λέω κι εγώ …συντασσόμενος , η εμπειρία της εκδήλωσης του Βορά να πετύχει και ούριος άνεμος να φουσκώσει τα πανιά προς νότο.
Σε μια αποσπερίδα (παλαιότερα συχνότερα) στη γειτονιά, του “πάνω χωριού” ,η Βαγγελιώ η καλή γειτόνισσα είχε το ερωτηματικό…
“Γιατί ένα τεράστιο πλοίο επιπλέει ενώ ένα πετραδάκι βυθίζεται” που το διατύπωσε ως εξής:
Παντελή, πες μου μωρέ στο Θεό σου εσύ απ’ούσαι φυσικομαθηματικός …
Βαγγελιώ κόψε το …μαθηματικός
Ε καλά συγγενεύουνε !
…θωρώ εκιά στη Σούδα κάτι παπόρια, σιδερένια τεράστια και πλένε στο γιαλό κι άμα τύχει κιαμιά πέτρα μική -μική οντε ξεπλένω πράμα στη λεκάνη στο πάτο πάει. Πως γίνεται ;
Η Βαγγελιώ του Δημοτικού (;), πρώτη στ’ αγροτικά και στα μαγειρέματα θέλει πρακτικές απαντήσεις εσκέφτηκα και τσ’είπα …
Κόψε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ,πλάσε το και κάμε του ένα βαθούλωμα σαν τη βαρκα ,βάλε μέσα την πέτρα , άστο στην επιφάνεια του νερού .Υστερα βάνε σιγά σιγά κι άλλα πετραδάκια στη “βαρκούλα” και πες μου αύριο ήντα ‘δες …
Εννοείται πως την επόμενη με στρίμωξε κι ήθελε κι άλλα να τις πω … κι άλλα για τ’ αυγό που πλέει στο μούστο …
Αγαπητοί φίλοι σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και την προσφορά για βοήθεια. Αρχικά να πάμε καλά στην εδώ παρουσίαση και βλέπουμε. Με μεγάλη μου χαρά θα ήθελα να τα πούμε από κοντά, και μην ξεχνάμε ότι το συμπόσιο είναι ελληνική λέξη.
Παντελή υποθέτω ότι το ξεπέρασες ελαφριά χωρίς κανένα απομεινάρι. Να είσαι πάντα καλά – να σε χαιρόμαστε.
Μια δική μου ιστορία σχετική με την πυκνότητα και τη Βαγγελιώ: Πολλές φορές όταν πηγαίναμε στα χωράφια, κυρίως για θέρισμα, η μάνα μου έπαιρνε για το μεσημεριανό φαγητό πολλές φορές ξύδι και λάδι στο ίδιο μπουκάλι. Προφανώς έβαζες, με κατάλληλες κινήσεις, όσο ήθελες από το κάθε ένα. Στην απορία μου: Μα γιατί το λάδι “κάθεται” πάντα από πάνω;
Η απάντηση ήταν: “Κάποιοι λένε ότι το λάδι είναι πιο ελαφρύ. Όχι, αφού μπορείς να βάλεις πολύ λάδι και λίγο ξύδι. Εγώ λέω ότι το ξύδι είναι πιο κρουστό”.
Δεν ξέρω στην Κρήτη αλλά εμείς τη λέξη τη χρησιμοποιούσαμε για ύφασμα με πολύ πυκνή ύφανση (μάλλον έβγαινε από το θόρυβο που γινότανε όταν το κατάλληλο όργανο στον αργαλειό χτύπαγε δυνατά το υφάδι). Η μάνα μου δεν είχε τελειώσει το Δημοτικό, αλλά ύφαινε.Υπήρχαν ρούχα βαριά αλλά αραιοϋφασμένα και ελαφρά αλλά πυκνοϋφασμένα(κρουστά).
Χαιρετώ τον καθηγητή και χαίρομαι για το σχόλιο.
Ο αργαλειός (δυστυχώς στην αποθήκη) και αρκετά φαντά από τη μάνα μου υπάρχουν ,ακριβά φυλαχτά και το περίεργο είναι πως τώρα που γράφω γροικώ τους ήχους, από τα χτυπήματα του χτενιού στο φαντό που είχανε το ρυθμό τους ,από την αλλαγή στα ποδαρικά ακόμη και από το σούρσιμο της σαΐτας στο στημόνι …
https://www.youtube.com/watch?v=-lokp_2p8kU
Το “κρουστό” δεν το’χω σαν άκουσμα στα φαντά αλλά αντιλαμβάνομαι τη σχέση “πυκνό” -“κρουστό” με την έννοια ότι για να γίνει το φαντό πυκνό εεε πρέπει το χτένι να κρούσει δυνατά …
Το λαδόξυδο …γνωστό!
Ευχαριστώ για την ευχή υγείας…
Την 11η μέρα (προχθές) βγήκε αρνητικό το τεστ και αυτό που νοιώθω ακόμη είναι αλλοίωση στη γεύση κυρίως γαλακτοκομικών προϊόντων η οποία οδεύει προς επαναφορά … απλά χτύπησε κατά σειρά κόρες, γαμπρό, σύζυγο και εγγόνια με ελαφρύ πυρετό εκτός του γαμπρού που τον στα ύψη αλλά για μια μέρα.
Ως προς το συμπόσιο συμφωνώ για την ελληνικότητά του.
Να είστε πάντα καλά
τα «κάλαντα» των Κουμαρά – Πιερράτου
40 λεπτά απ’ την εκδήλωση στο ΝΟΕSIS
Ευχαριστούμε για το Χριστουγεννιάτικο δώρο!
Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα…
Ευχαριστούμε το δίδυμο των συγγραφέων και σένα Γιώργο