παίζεις με τη ραδιενέργεια;

 

κάποτε κάποιοι δοκιμάσανε

ο Άλμπερ Κάρλτον Γκίλμπερτ (1884 – 1961), αθλητής με συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες, γιατρός απ το Γέιλ, επαγγελματίας «μάγος» και διάσημος κατασκευαστής παιχνιδιών απ το 1907, πρότεινε το 1950 το σετ «Εργαστήριο Ατομικής Ενέργειας»

image

“μάγος”, αθλητής, “παιχνιδάς”

Είχε προηγηθεί το «χημικός εξοπλισμός», το 1941, που απευθύνθηκε – βεβαίως, στα αγόρια

image

Στη θήκη φυλάσσονταν – ξεκινώ απ τα ακίνδυνα- τρία έντυπα, ένα εγχειρίδιο λειτουργίας, ένα εκλαϊκευτικό για την ατομική διάσπαση και ένα κυβερνητικό έντυπο για το Ουράνιο

Επίσης υπήρχαν πλαστικές σφαίρες για χημική μοντελοποίηση, φακοί παρατήρησης, ηλεκτροσκόπιο, θάλαμος νέφωσης, διάταξη παρατήρησης σπινθηρισμών

image

Αλλά και υλικά για εντελώς επικίνδυνα παιχνίδια. Τέσσερα δοχεία με μέταλλα Ουρανίου, τρία δοχεία με ασθενείς ραδιενεργές πηγές. Μια πηγή σωματιδίων α & β (Pb -210), μια πηγή σωματιδίων β (Ru – 106), μια πηγή ακτινοβολίας γ (Zn – 65). O σπινθηρογράφος είχε ενσωματωμένη μια πηγή σωματιδίων α (Po – 210)

Οι προστατευτικές οδηγίες θεωρούσαν ως συνθήκες «ασφαλούς λειτουργίας» την αποφυγή της πλήρους έκθεσης των ραδιενεργών υλικών έξω απ τις θήκες τους και κυρίως την αποφυγή επαφής με το δέρμα

Το «Εργαστήριο Ατομικής Ενέργειας» βγήκε στην αγορά το 1950 με καλές συστάσεις

Η παιδαγωγός Δρ. Γκρέις Λάνγκτον το πρότεινε διότι

ενισχύει την ειρηνική χρήση της ατομικής ενέργειας – καμία νύξη για την ατομική βόμβα”

Αποσύρθηκε το 1951, όχι για την επικινδυνότητά του αλλά γιατί ήταν ακριβό και εμπορικά ασύμφορο. Η τιμή του ήταν 50$ που αντιστοιχεί σε δεκαπλάσια αξία σήμερα

Η περιγραφή προέκυψε απ την παρακολούθηση του επόμενου τρίλεπτου βίντεο. Το διαπραγματεύεται η Βούλα Σαριδάκη, μια ελληνικής καταγωγής ιστορικός της επιστήμης με διδακτορικό απ το Virginia Tech, και τώρα έφορος στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Σικάγο. Τα αγγλικά της δεν αποτελούν εμπόδιο

για τον Γκίλμπερτ, από δω

για το παίγνιο, κι από δω

για την Σαριδάκη, εδώ

αφορμή το άρθρο του Χρήστου Δεμέτη

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
25 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Τίνα Νάντσου
25/11/2022 10:44 ΜΜ

Οι αναρτήσεις σου Γιώργο είναι αριστούργημα. Σε ευχαριστώ.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Η ατομική σου ενέργεια φωτίζει πτυχές ανθρώπινων ενεργειών…
……….
https://www.youtube.com/watch?v=MdOqcnDAYWA

Διονύσης Μάργαρης
26/11/2022 8:03 ΠΜ

Καλημέρα Γιώργο.
Παιδικά παιχνίδια με ραδιενεργά υλικά!!!
Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου…
Σε ευχαριστούμε!

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλημέρα Γιώργο. Είναι εντυπωσιακό, το πώς κάποιοι βρίσκουν πάντα ευκαιρίες να τα κονομήσουν. Η άγνοια σκοτώνει…

Τίνα Νάντσου
27/11/2022 6:10 ΜΜ

Η διαδικασία που ακολουθεί η επιστημονική κοινότητα διεθνώς για κάθε εφεύρεση/επιστημονική ανακάλυψη είναι πολυ συγκεκριμένη για όσους δεν την γνωρίζουν την αναφέρω περιληπτικά.
Ο ερευνητής γράφει ένα paper (επιστημονική εργασία με αυστηρό τρόπο γραφής και βιβλιογραφική ανασκόπηση φυσικά) και το στέλνει σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές (peer review) και η εργασία κρίνεται από κριτες που έχουν ειδικότητα στο συγκεκριμένο θέμα. Μετά την κρίση, αν θεωρηθεί σημαντική η εργασία, πηγαίνει στον editor και αποφασίζεται αν αξίζει να δημοσιευθεί . Για σημαντικές εφευρέσεις/ανακαλύψεις προφανώς και επιλέγει ένας ερευνητής περιοδικά υψηλού κύρους (που να είναι στο scopus πχ στα θέματα engineering/εφευρέσεων το ΙΕΕΕ Χplore) για να γίνει γνωστή η εργασία του και να εξασφαλίσει και την πατέντα αυτής.
Φαντάζομαι θα κάνεις πάλι χιούμορ Γιωργο δεν μπορει. Το ελπιζω.

Τίνα Νάντσου
27/11/2022 6:30 ΜΜ

Αλλο η θεωρία Γιώργο, και μάλιστα μια θεωρία τοσο προχωρημένη για την εποχή της, και αλλο μια εφεύρεση. Οποιος κάνει μια εφεύρεση την παει στο European Patent Office (EPO) και στο ΙΕΕΕ Χplore.
https://ieeexplore.ieee.org/Xplore/home.jsp
Τα αλλά είναι για την πλάκα μας Κυριακή βράδυ. Δεν λέω γέλασα πολύ με τις πηγές σου να σαι καλα.
ΥΓ Δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση των reviewers και του editor του Nature.

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι νερού χρησιμοποιήθηκαν από το 2011 για την ψύξη των αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα. Το μολυσμενο πλέον νερό αποθηκεύεται τα τελευταία χρόνια σε δεξαμενές. Το 2023 η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να απελευθερώσει το νερό στη θάλασσα, διαβεβαιώνοντας ότι ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι ασήμαντος.
Το ντοκιμαντέρ του Ertflix “Atom: 100 Years of Lying” με μετάφραση στα ελληνικά: “Ο φίλος μας το άτομο: Ένας αιώνας ραδιενέργειας” περιγράφει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να υποβαθμίσουν τις συνέπειες από την έκθεση στη ραδιενέργεια και να συγκαλύψουν περιπτώσεις θανάτων που σχετίζονται με αυτήν, είτε πρόκειται για τα κορίτσια του Ραδίου, είτε για τους ψαράδες που μολύνθηκαν από την υδρογονοβόμβα του 1954 στην ατόλη Μπικίνι, είτε για τους ανθρώπους που συνεχίζουν να υποφέρουν μετά το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ.
Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στην ενότητα “Επιστήμη – Άνθρωπος” μέχρι τις 14/12/2022.

Το 1957, στο πλαίσιο της αμερικανικής προπαγάνδας για τις ασφαλείς χρήσεις της ατομικής ενέργειας, βγαίνει στο τηλεοπτικό αέρα το “Our Friend the Atom” του Walt Disney. To 1953 είχε προηγηθεί ομιλία του Eisenhower στα Ηνωμένα Έθνη με τίτλο “Atoms for Peace”

comment image

Εξώφυλλο από το “Inside the Atom” της General Electric από το 1948

comment image

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
27/11/2022 8:20 ΜΜ

Και μόνο από τις εικόνες των θερμοστοιχείων το καταλάβαμε.
Είναι ολοφάνερη διεθνής συνωμοσία εναντίον του Π. Ζωγράφου. Ευτυχώς που υπάρχει η Ζούγκλα και τους αποκαλύπτει. 🙂

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
27/11/2022 9:48 ΜΜ

Γεια σου Γιώργο.
Δεν είχα φανταστεί την ύπαρξη του  «Εργαστήριο Ατομικής Ενέργειας»

Κάποιες φορές ημιμάθεια ή  ελλιπείς γνώσεις  κάποιες φορές θράσος ή το κέρδος  έχουν οδηγήσει σε τέτοιες ενέργειες και καταστάσεις.
Εννοώ κατά βάση τα προϊόντα  με ραδιενεργά υλικά.
Σκέφτομαι π.χ. φάρμακα (θαλιδομίδη, χρήση κοκαΐνης) ή ιατρικές πράξεις  (λοβοτομή).