Υλικό σημείο μάζας , έχει συγκολληθεί στο άκρο Α λεπτής αβαρούς ράβδου μήκους . Το άλλο άκρο Ο της ράβδου έχει επίσης συγκολληθεί σε σταθερό οριζόντιο άξονα ώστε να το σύστημα ράβδος-υλικό σημείο να μπορεί να στρέφεται σε κατακόρυφο επίπεδο χωρίς τριβές.
Αρχικά το σύστημα είναι ακίνητο στη θέση 1 με τη ράβδο κατακόρυφη. Μετατοπίζουμε ελάχιστα το σύστημα και το αφήνουμε ελεύθερο να κινηθεί, οπότε το σύστημα αρχίζει…
(Visited 973 times, 1 visits today)
Πολύ καλή Νίκο.
Καλησπέρα Γιάννη.Ότι φτιάχνω συνήθως έχει αφετηρία το μάθημα.Έτσι και τούτη, γεννήθηκε σε διαδικτυακό μάθημα. Χαίρομαι που σου αρέσει!
Γεια σου Νίκο.Πολυ ωραια ασκηση και οχι ευκολη. Ενα συμπερασμα που προκυπτει απο το ερωτημα 1. οπως γραφεις στην λυση,ειναι οτι η δυναμη Ν ειναι καθετη στην ταχυτητα δηλαδη ειναι κατα μηκος της ραβδου.Αυτο ειναι πολυ ωραιο ερωτημα και απο μονο του και αρκετα δυσκολο.Ειναι επισης καλο ερωτημα και για Γ Λυκειου οπου μπορει να απαντηθει χρησιμοποιωντας ροπες και στροφορμες. Ο Γιαννης Κυριακοπουλος και εγω,το απαντησαμε με δυο διαφορετικους τρόπους στο Είναι νόμιμο το θέμα;
Και τα υπολοιπα ερωτηματα που εχεις βαλει ειναι πολυ ωραια.
Καλημέρα Κωνσταντίνε και καλή εβδομάδα! Σε ευχαριστώ για τα σχόλια.Πιστεύω πως φέτος είναι δύσκολο να ρωτηθεί ένα τέτοιο θέμα, αφού είμαστε σε μεταβατικό στάδιο. Αν όμως το στάδιο αυτό δεν είναι βραχύβιο, με το πέρασμα του χρόνου και ένα συμμάζεμα αυτής της ασύνδετης ύλης, πιστεύω ότι μπορεί ένα τέτοιο θέμα ή κάποιο άλλο μπορεί να ζητηθούν.