Σε δύο σημεία μιας ευθείας ε, στην επιφάνεια ενός υγρού, βρίσκονται δύο σύγχρονες πηγές κυμάτων Ο1 και Ο2 οι οποίες αρχίζουν να ταλαντώνονται τη στιγμή t0=0, παράγοντας εγκάρσια κύματα με πλάτος Α=2cm, μήκος κύματος λ=0,8m και συχνότητα f=0,5Ηz. Η απόσταση των δύο πηγών είναι d=0,8m.
i) Να βρεθεί το πλάτος ταλάντωσης τις σημείου Β τις επιφάνειας, το οποίο βρίσκεται πάνω στην ευθεία z, η οποία είναι κάθετη στην ε, στο σημείο που βρίσκεται η πηγή Ο1, σε απόσταση (Ο1Β)=0,6m, τις χρονικές στιγμές:
α) t1=1s, β) t2=2s και t3=3s.
ii) Ποια η αντίστοιχη απάντηση για ένα σημείο Γ της ευθείας ε, αν (Ο2Γ)=0,2m;
iii) Αν, ενώ έχουμε συμβολή σε όλα τα σημεία της επιφάνειας, το σημείο Γ μετακινηθεί προς τα δεξιά κατά x, τότε το πλάτος ταλάντωσής του:
α) θα αυξηθεί, β) θα μειωθεί, γ) θα παραμείνει σταθερό.
Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.
Θεωρούμε ότι τα κύματα που διαδίδονται, διατηρούν σταθερό πλάτος.
ή
Κάθε άλλο παρά “επιφανειακή η συμβολή ” σου, Διονύση.
Αν το iii) ερώτημα δεν έχει τύχει να το συναντήσει ο υποψήφιος, ίσως αιφνιδιαστεί
από το γεγονός ότι όλα τα σημεία της ημιευθείας Ο2ε πάλλονται με max πλάτος η σε άλλη περίπτωση παραμένουν ακίνητα.
Αν καλά θυμάμαι το iii) ήταν ερώτημα σε θέμα των πανελλαδικών
Να είσαι καλά
Καλό απόγευμα Παντελή και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Ναι το iii) ερώτημα μπορεί να ξαφνιάζει, αλλά είναι ό,τι πιο λογικό. Η διαφορά των αποστάσεων ενός σημείου, από τις δύο πηγές, είναι όση και η απόσταση μεταξύ τους, άρα το πλάτος ταλάντωσης είναι για όλα τα σημεία των δύο ημιευθειών, το ίδιο…
Διονύση καλησπέρα.
Νομίζω έτσι πρέπει να κυμανθούν τα θέματα στη συμβολή και μην προσπαθούμε μέσα απο την κλειδαρότρυπα να ενταξουμε άλλα εκτός ύλης.
Καλημέρα Χρήστο και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Από την στιγμή που δεν θα χρησιμοποιηθεί η εξίσωση κύματος για να μελετηθεί η συμβολή, αναγκαστικά πρέπει να μείνουμε στα αποτελέσματα, τα οποία αφορούν την ενίσχυση και την απόσβεση, όπως δείχνει το πείραμα….
Κλασσική άσκηση , απαραίτητη για την κατανόηση του φαινομένου της συμβολής με την εναπομείνασα ύλη!
Χρήστο ο Διονύσης δεν βάζει τίποτα από την κλειδαρότρυπα. Ίσα ίσα κινείται εντός και επί τα αυτά της ύλης . Όταν ο τύπος που δίνει το πλάτος ταλάντωσης ενός σημείου της επιφάνειας του υγρού είναι εκτός ύλης, τότε ο “νόμος” των εντός ύλης ασχολείται με δύο πράγματα, ή είναι ενισχυτική η συμβολή ή αποσβεστική .
Καλημέρα Πρόδρομε και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Κινούμαστε στο ίδιο “μήκος κύματος” 🙂