Α.Δ.Σ.- Α.Δ.Μ.Ε.

Ο δακτύλιος του σχήματος είναι αβαρής, έχει ακτίνα R = 0,9 m και μπορεί να στρέφεται γύρω από μία κατακόρυφη διάμετρο του χωρίς τριβές. Τα κατακόρυφα στηρίγματα ΑΒ και ΓΔ είναι αβαρή. Μία μικρή χάντρα μάζας m, μπορεί να ολισθαίνει χωρίς τριβές κατά μήκος του δακτυλίου. Την t0 = 0 το σύστημα δακτύλιος χάντρα τίθεται σε περιστροφή με την χάντρα να βρίσκεται στη θέση Ε (βλέπε σχήμα) με γωνιακή ταχύτητα ω0 = (103)/3  rad/s. Δίνεται g = 10 m/s2. Να βρεθεί η θέση και το μέτρο της γραμμικής ταχύτητας της χάντρας τη χρονική στιγμή που η γωνιακή ταχύτητα του συστήματος γίνεται μέγιστη.

Η συνέχεια εδώ.

Α.Δ.Σ.- Α.Δ.Μ.Ε

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
11 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
07/12/2022 10:30 ΜΜ

Γιωργο ενδιαφερον προβλημα! Πρεπει να πουμε οτι καθως κατεβαινει υπαρχει μια συνιστωσα της ταχυτητας παραλληλη στον αξονα περιστροφης , κατακορυφη και μια εφαπτομενικη στο εκαστοτε επιπεδο της κυκλικης κινησης.Αυτη δινει στροφορμη ως προς τον αξονα. Η πρωτη ταχυτητα μεγαλωνει μεχρι η συνιστωσα της δυναμης απο τον στεφανη στην κατακορυφη διευθυνση να γίνει ιση με το βαρος της χαντρας μετα αρχιζει η μειωση του μετρου αυτης της ταχύτητας και καταληγουμε σε αυτο που εξεταζεις. Εχω κανει μια αναλυση των πραξεων χρησιμοποιωντας την γωνια φ που ειναι συμπληρωματικη της δικης σου θ . Ελπιζω να μην μου εχει κατι ξεφυγει … Εχω βρει και την γωνια που η κατακορυφη συνιστωσα της ταχυτητας γινεται μεγιστη αλλα θελω λιγο να το ξαναδω .

comment image

Χριστόπουλος Γιώργος

Όμορφη άσκηση! Για την μέγιστη κατακόρυφη ταχύτητα και όχι μόνο…
comment image

Τελευταία διόρθωση11 μήνες πριν από Διονύσης Μάργαρης
Χριστόπουλος Γιώργος

Η συνέχεια…
comment image?w=455

Τελευταία διόρθωση11 μήνες πριν από Διονύσης Μάργαρης
Χριστόπουλος Γιώργος
Απάντηση σε  Γιώργος Σφυρής

Καλημέρα Γιώργο. ¨Εκανα αυτή τη δυναμική προσέγγιση προσπαθώντας να καταλάβω το φαινόμενο από την εκφώνηση και στα επόμενα βήματα ήρθαν οι απαντήσεις στα κύρια ερωτήματα της,πολύ όμορφης,ασκησης.

Θρασύβουλος Πολίτης

Καλημέρα σε όλους
Γιώργο, εξαιρετική άσκηση!
Μια λύση ακόμη, στον σύνδεσμο εδώ.

Βασίλης Δουκατζής
Διαχειριστής
12/12/2022 4:23 ΜΜ

Ανανεώθηκε και το αρχείο