Τα πλάτη των σημείων του τμήματος.

Οι δύο σύμφωνες πηγές Β και Γ απέχουν 4 m.

Δημιουργούν κύματα στην επιφάνεια νερού τα οποία συμβάλλουν. Έτσι η ταλάντωση του μέσου Μ του ΒΓ έχει πλάτος 2Α. Το μήκος κύματος είναι 1m.

Να εκφραστεί το πλάτος ενός σημείου Σ του ΒΓ συναρτήσει της απόστασης x από το Β.

Απάντηση:

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
13 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλησπέρα κι από εδώ Γιάννη.
Κι εδώ αντιμετωπίζεις το θέμα της συμβολής κυμάτων στην επιφάνεια υγρού διεξοδικά, απομυθοποιώντας τα όσα αναφέρει το σχολικό βιβλίο που είμαστε αναγκασμένοι να διδάσκουμε!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ!
Εδώ η άλλη ανάρτηση, το αδερφάκι αυτής.

Τελευταία διόρθωση9 μήνες πριν από Διονύσης Μάργαρης
Διονύσης Μάργαρης
16/12/2022 9:11 ΜΜ

Καλησπέρα Γιάννη.
Πολύ σημαντικές οι δυο σου σημερινές δημοσιεύσεις, όπου μελετάς την μείωση του πλάτους κατά την διάδοση κυμάτων επιφάνειας.
Δεν νομίζω ότι είναι για μαθητές γι΄ αυτό αφαίρεσα την ετικέτα 3.3.κύματα, αφού σε αυτές αντιστοιχούν αναρτήσεις για μαθητές.
Όσον αφορά το τι γράφει το βιβλίο και στην εικόνα που παραπέμπεις, ξεκινά με πλάτος ταλάντωσης πηγής Α και προσθέτει απομακρύνσεις βγάζοντας κοινό παράγοντα το ίδιο Α.
Άρα “εμείς” φταίμε που γράφουμε ασκήσεις με σταθερό πλάτος ή το βιβλίο επιβάλει αυτήν την προσέγγιση;
Κακή; Κάκιστη! Αλλά το θέμα είναι τι ακριβώς θέλεις να διδάξεις. Αν θέλεις να μελετήσεις ένταση κύματος και μεταβολή του πλάτους με την απόσταση, το βάζεις στην ύλη, το διδάσκεις και στη συνέχεια κάνεις εφαρμογή και στην περίπτωση της συμβολής.
Αν θέλεις απλά να κάνεις ένα “πέρασμα” από την συμβολή και κυρίως από την επιφανειακή, τότε καταργείς ακόμη και την εξίσωση του κύματος, οποτε θεωρείς σταθερό πλάτος και,,, τελείωσες.

Τελευταία διόρθωση9 μήνες πριν από Διονύσης Μάργαρης
Διονύσης Μάργαρης
16/12/2022 11:41 ΜΜ

Δηλαδή Γιάννη λες ότι οι εξισώσεις κύματος της εικόνας, που έχει το βιβλίο, δεν αναφέρονται σε κύμα που διαδίδεται με σταθερό πλάτος, αλλά περιέχουν το πλάτος σε μια ορισμένη θέση;
Δεν είναι τραβηγμένο; Πώς και από πού προκύπτει η εξίσωση του κύματος;
Τι ακριβώς διδάσκουμε κατά την διδασκαλία της εξίσωσης κύματος;

Διονύσης Μάργαρης
17/12/2022 12:08 ΠΜ

Γιάννη είναι άλλο πράγμα:
Τα κύματα επιφανείας είναι περίπτωση στην οποία το πλάτος μειώνεται με την απόσταση. Έτσι το βιβλίο θα έπρεπε να λέει ότι “Τα δύο κύματα φτάνουν στο σημείο με ίδια πλάτη, λόγω παραπλήσιων αποστάσεων”.
Θα έπρεπε να ξεκαθαρίζεται ότι τα πλάτη μειώνονται με τις αποστάσεις.”
και άλλο πράγμα να υπονοείς παραπάνω ότι το βιβλίο “καλά τα λέει” αφού οι εξισώσεις που χρησιμοποιεί θα μπορούσαν να περιγράψουν την κατάσταση… και την ευθύνη φέρουν όσοι γράφουν ασκήσεις….

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Καλησπερα Γιάννη.Πολυ ωραια μελετη. Η μειωση του πλατους ταλαντωσης οσο απλωνει το κυμα εχει καθαρα ενεργειακη αιτια.Ειναι ενα φαινομενο που δεν περιεχεται στην υλη της Γ. Δεν υπαρχει προβλημα κατα την γνωμη μου.Το σχολικο απλωςδεν το αναφερει.Το περναει σιωπηρα.Δεν γινεται στην Γ να τα μαθουμε και ολα. Το αγνοουμε το φαινομενο προς το παρον. Οσο για το θεμα που συζηταγαμε χτες προχτες κοντα στο νου και η γνωση. Το ποια ειναι δηλαδη η αποκριση του μεσου διαδοσης στην διεγερση της πηγης.Αυτο εχει τεχνικες λεπτομερειες πολυ δυσκολες ακομα και σε πανεπιστημιακο επιπεδο.Αυτη η συζητηση ξεκινησε απο την ιδεα οτι ειναι δυνατον να βρουμε το πλατος ταλαντωσης ακριβως πανω στην πηγη χρησιμοποιωντας για το σημειο της πηγης τις συνθηκες ενισχυτικης και καταστροφικης συμβολης που εχει το βιβλιο κατι το οποιο πιστευω ολοι καταλαβαμε οτι ειναι λαθος. Τελικα ειτε θεωρησουμε μειωση του πλατους με την αποσταση ειτε οχι,αν παμε κολλητα στην πηγη το πλατος πρακτικα ειναι περιπου ιδιο με το πλατος ταλαντωσης της πηγης η εν παση περιπτωσει οσο επιτρεπει η αποκριση του μεσου διαδοσης στην διεγερση της πηγης .

Τελευταία διόρθωση9 μήνες πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Γιάννη καλησπέρα.
Πολύ σημαντική η.μελετη σου όπως και η προηγούμενη. Είναι πολύ κλαο να τα ξέρουμε αλλά προσοχή μην μπερδέψουμε τους μαθητές.
ΥΓ. Έχουμε πάρει μια συσκευή παραγωγής κυμάτων και αυτές τις μέρες θέλω να τη βάλω σε λειτουργία αν δούμε πως λειτουργεί.