έργο δύναμης

Στα σχολικά βιβλία Φυσικής η έννοια του έργου εισάγεται “εν ψυχρώ”, πριν δηλαδή την εισαγωγή της έννοιας της ενέργειας, ως νέα αφηρημένη έννοια, σαν κάποιο ανεξήγητο γινόμενο, που πρέπει κάποιος να αποστηθίσει, χωρίς να φαίνεται η αναγκαιότητα εισαγωγής της.

Η διδακτική πρόταση με ανατροπή της σειράς διδασκαλίας των εννοιών έργο και ενέργεια παρουσιάστηκε, χειρόγραφα, στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Κηφισιάς πριν από 30 χρόνια.

                                                          συνέχεια…

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
12 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
5 μήνες πριν

Καλημέρα Βαγγέλη και Χρόνια Πολλά!
Τώρα πάμε για νέο αναλυτικό όπου θα έρθουν τα πάνω κάτω!
Λες να γίνει αποδεκτή η αλλαγή που πρότεινες;

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Χρόνια Πολλά Βαγγέλη.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
5 μήνες πριν

Καλησπέρα Βαγγέλη. Χρόνια πολλά!
Ελπίζω το αποτέλεσμα των εξετάσεων να είναι πάντα αρνητικό και ας έχεις τη γνωστή θέση για τους αρνητικούς αριθμούς σε φυσικά μεγέθη. Σε αυτό το (-) νομίζω δε θα έχεις αντίρρηση.
Η πρότασή σου είναι πολύ σωστή διδακτικά. Το έργο είναι μεταβιβαζόμενη ενέργεια. Άρα φαίνεται να έπεται της έννοιας της Ενέργειας και χρησιμεύει ως τρόπος μέτρησης του ποσού της μεταβίβασης ενέργειας στο μακρόκοσμο.
Σκάβουμε με τον κασμά μόνο αν του δώσουμε κινητική ενέργεια. Τότε θα γεννηθεί η δύναμη που θα παραμορφώσει το έδαφος δηλαδή θα παραχθεί έργο.
Έχουν γίνει και θα γίνουν ατελείωτες συζητήσεις για το θέμα.
Δε μπορεί όμως να θεωρηθεί λάθος και το ξεκίνημα μέσα από την έννοια του έργου. Η ανύψωση ενός αυτοκινήτου με γρύλλο, το βγάλσιμο μιας πρόκας με σκεπάρνι, μπορούν να εισάγουν άνετα την έννοια του γινομένου F . Δx ως ένα γινόμενο που δε μπορούν να μεγαλώσουν – αντίθετα το μικραίνουν – οι μηχανές μας.
Άλλωστε κάποια στιγμή οι μαθητές συνειδητοποιούν ότι έργο – ενέργεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα φυσικά μεγέθη, ανεξάρτητα από τη σειρά με την οποία τα διδάσκονται.
Να είσαι καλά!

Βασίλειος Μπάφας
5 μήνες πριν

Καλημέρα και από εδώ.
Βαγγέλη εύχομαι πρώτα υγεία.
Αυτός ο κύκλος έργου ενέργειας είναι φαίνεται …. ανοιχτό σύνολο.
Ίσως θα μπορούσε να παρουσιάσει κάποιος το έργο μέσω του χρυσού κανόνα της μηχανικής των αρχαίων.
Ο,τι κερδίζουμε σε δύναμη το χάνουμε σε δρόμο και αντίστροφα.
Να δείξει δηλαδή στους μαθητές την παρατήρηση ότι το γινόμενο της δύναμης που χρειάζεται για να ανεβάσω με σταθερή υ, σώμα W σε ύψος h, είναι ίδιο αν το κάνω κατακόρυφα ή με κεκλιμένο επίπεδο.
Μετά να ορίσει αυτό το γινόμενο ως έργο.
Και μετά αφού επιχειρήσει να παρουσιάσει την ενέργεια, στο τέλος θα πει ότι ένας τρόπος μεταφοράς της είναι το έργο.
Να είσαι πάντα καλά.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Γεια σας και Χρονια πολλα σε ολους. Ο Βαγγέλης εχει προβληματιστει ιδιαιτερα για το πως πρεπει να περιγραφονται οι διαφορες εννοιες στο Γυμνασιο, ακομα και το Δημοτικο ειναι σημαντικο,οπου εκει δεν εχουμε σκληρα μαθηματικα και πρεπει να κεντριζουμε και το ενδιαφερον των μαθητων με τις περιγραφες που κανουμε.Σε αυτον τον τομεα δηλωνω ασχετος. Μπορει να αυτοσχεδιασω αλλα δεν ξερω αν σε μικρα παιδια θα εχω θετικο αποτελεσμα. Ομως σε ενα σχετικα προχωρημενο μαθημα Φυσικης πρωτα οριζεται το εργο dW=Fdr και μετα η ενεργεια σαν αποτελεσμα των διαφορων ειδων εργου.Για παραδειγμα δυναμικη ενεργεια ενος συστηματος ηλεκτρικων φορτιων ειναι το εργο που δαπανησαμε για να κατασκευασουμε το συστημα φερνοντας τα φορτια στις θεσεις που θελουμε απο το απειρο.
Κατα την γνωμη μου για να ειναι σωστη μια θεμελιωση δεν πρεπει να φαινεται ευθυς εξαρχης η αναγκαιοτητα.Η αναγκαιοτητα θα φανει αργοτερα οταν δένει το παζλ.

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
5 μήνες πριν

Χρόνια πολλά Βαγγέλη.

Θεωρώ απόλυτα σωστή την φράση
“Βαγγέλη, να μάθεις να λες “δεν ξέρω”, ποιός νομίζει ότι είσαι; ο κατασκευαστής της φύσης;”
Νομίζω καλό είναι να την θυμόμαστε συχνά.

Δημήτρης Τσάτσης
5 μήνες πριν

Χρόνια Πολλά Βαγγέλη. Καλή Χρονιά!!