Έχουμε έναν διαστημικό σταθμό μακριά από κάθε ουράνιο σώμα. Έχει σχήμα κυλίνδρου ακτίνας 40 m.
Για να ζούνε οι επιβαίνοντες σε συνθήκες κανονικής βαρύτητας περιστρέφεται όπως στο σχήμα.
Ο κύριος κάτω προβληματίζεται τι πρέπει να κάνει ώστε να καταφέρει να μην πέσει το μπαλάκι στο πάτωμα, χωρίς όμως να στηρίζεται κάπου.
Τι πρέπει να κάνει;
Η αντίσταση του αέρα μέσα στον σταθμό αμελητέα.
Ας είναι κενό βρε αδερφέ και ας βάλουν σκάφανδρα.
Θα γραφεί κάτι, είτε δοθεί απάντηση, είτε όχι.
(Visited 363 times, 1 visits today)
Νομίζω Γιάννη ότι αρκεί να το πετάξει οριζόντια με κατάλληλη ταχύτητα, τόση ώστε να είναι ακίνητο για εξωτερικό αδράνειακό παρατηρητή. Δεν θα πέσει κάτω όμως ο εσωτερικός παρατηρητής θα το βλέπει να κινείται παράλληλα με το έδαφος
Ακριβώς Δημήτρη.
Η προσομοίωση:
Μένει να εξηγηθεί πως ερμηνεύει ο εσωτερικός παρατηρητής την ύπαρξη κεντρομόλου δύναμης.
Γιάννη, τί βλέπω εγώ τώρα
το μπαλάκι, αν το αφήσει από τα χέρια του ο παρατηρητής δεν δέχεται καμία δύναμη, αφού είναι εκτός πεδίων βαρύτητας, άρα θα μείνει εκεί και ο θάλαμος θα περιστρέφεται
(η προσομοίωση νούκου, δεν φαίνεται τίποτα)
Βαγγέλη η απάντηση του Παύλου είναι η πιο απλή.
Ο εσωτερικός παρατηρητής αν αφεθεί ακίνητο θα δεί αρχικά να δέχεται την φυγόκεντρο που το οδηγεί στο πάτωμα. Όταν αποκτήσει κάποια ταχύτητα δέχεται και την Κοριόλις η οποία καμπυλώνει (για τον εσωτερικό παρατηρητή) την τροχιά του.
Για να μην πέσει στο πατωμα πρέπει να είναι ακίνητο ως προς εξωτερικό παρατηρητή.
Γεια σας κύριε Βαγγέλη .Νομίζω πως επειδή είχε ταχύτητα το μπαλάκι ίδια με τον άνθρωπο που το κρατούσε ακριβώς πριν το αφήσει όταν το αφήσει επειδή δε θα δέχεται κάποια δύναμη θα εκτελέσει ευθύγραμμη ομαλή κίνηση και θα χτυπήσει στα τοιχώματα του σταθμού.
Σωστός, είχε την όποια ταχύτητα του ανθρώπου, την οποία και θα διατηρήσει, ελλείψει δύναμης
Μια απάντηση:
Καλημέρα σε όλους.
Αξιόλογο θέμα Γιάννη, ωραία η απάντηση του Δημήτρη και η ερμηνεία του εσωτερικού παρατηρητή!!!
Ευχαριστώ Βασίλη.
Πολύ όμορφο θέμα Γιάννη (χρόνια πολλά, παρεπιπτόντως, να χαίρεσαι τη γιορτή σου) και ακόμα πιο όμορφη η επιμέλεια της απάντησης. Να είσαι καλά, ευχαριστούμε.
Ευχαριστώ Τάσο.
Καλή Χρονιά.
Γιάννη έγραψες πάλι. Οι διαστημικοί σταθμοί – carousel ενώ λύνουν το πρόβλημα της βαρύτητας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε καθημερινές απλές εργασίες ακόμα και στο βάδισμα λόγω των μεγάλων τιμών των δυνάμεων coriolis. Όντως η ρίψη αντικειμένου πλην της περίπτωσης ομαλής κυκλικής δημιουργεί διάφορες περιεργες τροχιές κάτι σαν σχήματα lissasous ή boumerang. Αν το αντικείμενο βληθεί με κατεύθυνση στο κέντρο δέχεται coriolis και δε θα φτάσει σε αυτό, μόνο αν βληθεί “κατακόρυφα” πάνω από το κεφάλι του παρατηρητή η ταχύτητα είναι παράλληλη με το ω και η coriolis μηδεν. Για να περάσει από το κέντρο πρέπει να βληθεί αντίθετα με τη φορά περιστροφής δεν ξέρω με τι συνθήκες για να περάσει κάποια από τις περίεργες τροχιές του από το κέντρο.
Ευχαριστώ Άρη.
Βάλε στην προσομοίωση Vx=0 ώστε να πάει στο κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι το μπαλάκι εκτοξεύεται δεξιά (ως προς επιβάτες) με ταχύτητα V=ω.R (ως προς αυτους) , δηλαδή με αντίθετη ταχύτητα από αυτήν που έχει η περιφέρεια του διαστημικού σταθμού.
Τα σχήματα που λες φαίνονται.