Η κίνηση με την επίδραση δύο δυνάμεων

Ένα σώμα μάζας m=2kg κινείται σε λείο οριζόντιο επίπεδο με ταχύτητα υ0=1m/s, κατά μήκος ενός άξονα x. Σε μια στιγμή t0=0, στο σώμα ασκούνται δύο σταθερές οριζόντιες δυνάμεις, με ίσα μέτρα F1=F2=0,4Ν, ενώ το σώμα συνεχίζει να κινείται πάντα στην διεύθυνση του άξονα x.

  1. Να σχεδιάσετε τις δυο δυνάμεις, προσδιορίζοντας τις κατευθύνσεις τους, αν θέλουμε το σώμα να αποκτήσει την μέγιστη δυνατή επιτάχυνση. Ποια η αντίστοιχη μέγιστη μετατόπιση του σώματος την στιγμή t1=2s;
  2. Ποιες οι αντίστοιχες κατευθύνσεις των δύο δυνάμεων, αν θέλουμε η μετατόπιση μέχρι την στιγμή t1 να είναι η ελάχιστη δυνατή; Να υπολογιστεί η ελάχιστη αυτή μετατόπιση.
  3. Αν το σώμα τη στιγμή t1 έχει μετατοπισθεί κατά Δx3=2,4m, ποιες οι κατευθύνσεις των δύο δυνάμεων;

Απάντηση:

ή

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Διονύση.
Ωραίο θέμα ,υποδειγματικά λυμένο.
Το iii) πλέον απαιτητικό.
Διδακτικά τα σχόλια όπου στην ουσία δικαιολογείς με γεωμετρική ανισότητα, το ότι οι ομόρροπες δίνουν την απαραίτητη max συνισταμένη.
Σκέφτομαι εναλλακτικά, πως να δικαιολογήσω το ‘’προφανές’’, με την προϋπόθεση ας πούμε ότι δεν ξέρουν τη σχέση της συνισταμένης δύο δυνάμεων που σχηματίζουν μεταξύ τους γωνία θ, από όπου θα είχαμε συνθ=1 άρα θ=0κλπ
Μια και την ανάλυση θα πρέπει να την γνωρίζουν … αναλύουν τις δύο δυνάμεις στους Χ,Ψ , οπότε ΣFx=Fσυνθ1+ Fσυνθ2=max πρέπει συνθ1=συνθ2=1 δηλαδή θ12=0 δηλ. ομόρροπες στον Χ. Στον Ψ: ΣFψ =0.

Βαγγέλης Κουντούρης

καλησπέρα σε όλους
καλή άσκηση, Διονύση
βλέπω, όμως, κάτι, στο iii.
δεν θα πρεπε να δικαιολογηθεί πρώτα, ότι η κίνηση είναι επιταχυνόμενη, άρα με “+” ο τύπος της μετατόπισης, άρα α3 θετική;
μια πρόταση: αν η κίνηση ήταν ευθύγραμμη ομαλή η μετατόπιση θα ήταν, πράξεις…, 2m
αφού, όμως, είναι 2,4m η κίνηση είναι επιταχυνόμενη

Βαγγέλης Κουντούρης
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

καλημέρα Διονύση,
το έγραψα, διότι κάποιος μαθητής θα μπορούσε έτσι να το σκεφτεί
είδα, επίσης, και ότι αν στον τύπο της μετατόπισης βάλλει “-”, δηλαδή επιβραδυνόμενη κίνηση, θα του προκύψει επιβράδυνση -0,2 (S.I.), άρα η κίνηση είναι επιταχυνόμενη

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
2 μήνες πριν

Καλησπέρα Διονύση. Μπαίνοντας στη “Δυναμική σε 2 διαστάσεις”, μας δίνεις μια πολύ διδακτική προσέγγιση του ορισμού συνισταμένης και εφαρμογής του 2ου Νόμου (που μαθαίνουν παπαγαλία οι περισσότεροι).
Συνδέεις μαεστρικά το αποτέλεσμα με το αίτιο, με δυο μόλις δυνάμεις! Και δε χρησιμοποιείται ο εκτός ύλης γενικός τύπος εύρεσης συνισταμένης.
Ευχαριστούμε που μας δίνεις μια τέτοια μοναδική προσέγγιση σε μια περιοχή της ύλης που την περνάμε βιαστικά, τρέχοντας να φτάσουμε στην τριβή…