Να δείξετε ότι σε ένα ομογενές μαγνητικό πεδίο, όπως στο εσωτερικό ενός πεταλοειδούς μαγνήτη, έντασης μέτρου Β, όταν κινούμαστε κάθετα σε αυτό όπως φαίνεται στο σχήμα είναι αδύνατος ο απότομος μηδενισμός του πεδίου εκτός της περιοχής ΑΓ.
Απάντηση
Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…
Καλησπέρα Χρήστο .
Ο Amper δίνει ρέστα τελευταία σπόντας την …ρουτίνα.
Ωραίο θέμα σε γνωστή πηγή Μ.Π
Καλό Σαββατόβραδο
Καλησπέρα Χρήστο. Πολύ καλή. Υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει μαγνητικό πεδίο στη διαδρομή ΗΔ, καταλήγουμε ότι ενώ η κυκλοφορία σε όλο το βρόχο οφείλει να είναι μηδέν, βγαίνει διάφορη του μηδενός. Άρα πρέπει να υπάρχει αρνητική κυκλοφορία στη διαδρομή ΗΔ και μάλιστα Σ(ΗΔ)Βdlσυνθ = – Σ(ΕΖ)Βdlσυνθ. Σωστά;
Σε ρώτησα και στο σχολιασμό σου στη δική μου ανάρτηση, αλλά επειδή μάλλον δεν το είδες: Θα κάνεις ασκήσεις με σωληνοειδή; Το σχολικό δεν έχει καθόλου, εκτός από την απόδειξη του τύπου.
Καλησπέρα σε όλους.
Παντελή και Ανδρέα ευχαριστώ για το σχόλιο.
Ανδρέα νομίζω ότι θα υπάρχει κυκλοφορία και στα τμήματα ΔΕ και ΖΗ καθώς κάμπτονται οι δυναμικές γραμμές.
Ανδρέα θα κάνω κανά δυο κυκλώματα σε σωληνοειδή. Παρόλο που όπως λες το σχολικό δεν έχει τίποτα, νομίζω έχουν παγιωθεί.
καλησπερα , αληθεια εφαρμοζοντας τον νομο του Ampere σαυτη την περιπτωση το τμημα ΔΗ μπορει να παει πολυ μακρια. Μεχρι ποια αποσταση θα δεχτουμε οτι υπαρχει κυκλοφορια ρευματος
Θανάση καλησπέρα.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
Μπορείς να πάρεις το μήκος ΔΗ όσο μεγάλο θέλεις. Κυκλοφορία εκτός της γραμμής ΑΓ δεν δίνει μόνο το τμήμα ΔΗ αλλά και από τις γύρω περιοχές εξαιτίας της καμπύλωσης των γραμμών και τον μη μηδενισμό του πεδίου. Επομένως όταν κλείνεις τη διαδρομή, κάθε φορά, η κυκλοφορία του τμήματος ΕΖ θα ισούται με την απόλυτη τιμή της κυκλοφορίας του υπόλοιπου βρόχου και όχι μόνο του ΔΗ.
Ναι σε αυτο συμφωνω , με τη σχεση Σ(ΗΔ)Βdlσυνθ = – Σ(ΕΖ)Βdlσυνθ δεν συμφωνουσα πληρως. Καλο βραδυ.
Στη λύση δεν γράφω πουθενά τη σχεση Σ(ΗΔ)Βdlσυνθ = – Σ(ΕΖ)Βdlσυνθ, απαντώ πιο πάνω στον Αντρέα. Εξάλλου εγώ υποθέτοντας ότι εκτός ΑΓ το μ.π. είναι μηδενικό καταλήγω σε άτοπο.
Καλό βράδυ.
Καλησπέρα Χρήστο, αυτό που γράφεις ως σχόλιο:
“εξαιτίας της καμπύλωσης των γραμμών και τον μη μηδενισμό του πεδίου. Επομένως όταν κλείνεις τη διαδρομή, κάθε φορά, η κυκλοφορία του τμήματος ΕΖ θα ισούται με την απόλυτη τιμή της κυκλοφορίας του υπόλοιπου βρόχου και όχι μόνο του ΔΗ.”
καλό θα ήταν να το γράψεις ως σχόλιο στο σώμα της ανάρτησης.
Αφού ναι μεν μέσω της υπόθεσης πως Β=0 οριακά εκτός πεδίου, καταλήγουμε σε άτοπο, αλλά αυτό δεν εξηγεί γιατί η κυκλοφορία στο βρόχο είναι μηδέν όπως επιβάλλει ο Νόμος Ampere….
Το κομβικό είναι η καμπύλωση των γραμμών…. που δίνει γωνίες διάφορες των 90 μοιρών
Θοδωρή καλησπέρα.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Συμπλήρωσα όπως λες το σχόλιο που έκανα και εμπλούτισα το σχήμα.