Το ChatGPT

Το ChatGPT είναι ένα μποτάκι, ένα ρομπότ συνομιλίας (chatbot), δηλαδή ένα πρόγραμμα που μπορεί να επιδίδεται σε γραπτό διάλογο στα αγγλικά, με εντυπωσιακές αποδόσεις.

Ακόμα δεν έχει κλείσει δυο μήνες ζωής, αφού έκανε την πρώτη εμφάνισή του στις 30 Νοεμβρίου 2022, κι όμως όλοι μιλούν γι’ αυτό, οι επισκέψεις στον ιστότοπό του είναι τόσο πολλές που συχνά όποιος προσπαθεί να τον επισκεφθεί παίρνει μήνυμα ότι η δυναμικότητα έχει εξαντληθεί, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της OpenAI, της εταιρείας που το δημιούργησε, εκτοξεύτηκε σε πολλά δισεκατομμύρια.

Το ChatGPT μπορεί να μιμείται τη συνδιάλεξη ενός ανθρώπου, αλλά επίσης έχει την ικανότητα να γράφει κώδικα υπολογιστή να συνθέτει μουσική, να εκπονεί μαθητικές και φοιτητικές εργασίες, να απαντάει σε διαγωνίσματα, να γράφει ποιήματα και στίχους.

Eπειδή λοιπόν το ρομποτάκι είναι πολύ καλό στο να γράφει μαθητικές και φοιτητικές εργασίες, σχολεία και πανεπιστήμια (στις ΗΠΑ) έχουν ήδη αρχίσει να απαγορεύουν τη χρήση του. Πόσο καλό είναι;

Η συνέχεια από το Νίκο Σαραντάκο

Από τη wikipedia

Από την Καθημερινή (The New York Times)

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
17 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
28/01/2023 12:05 ΜΜ

Καλημέρα Αποστόλη.
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
Τι άλλο θα δούμε;

Δημήτρης Σκλαβενίτης

Είδα το site του Νίκου Σαραντάκου. Απίστευτο!! Και αν η ανεύρεση πληροφοριών και άλλων στοιχείων από μια “μηχανή” για μια επιστημονική εργασία είναι κατανοητή η συγγραφή ενός ποιήματος με τόσες παραλλαγές είναι απίστευτο !!

Γιώργος Πασχαλίδης
28/01/2023 12:45 ΜΜ

balance the equation S + O2 -> SO3
Απάντηση : S + 3O2 -> 2SO3
Regenerate responce : The equation is already balanced. No coefficients are needed.
Regenerate responce : S + 3O2 -> SO3
Regenerate responce : S + O2 -> SO3 is already balanced.
On the left side, there is 1 atom of S and 2 atoms of O. On the right side, there is 1 atom of S and 3 atoms of O. Both sides have the same number of atoms of each element, so the equation is balanced.

Γιώργος Πασχαλίδης

Χρειάζεται βελτίωση στις χημικές εξισώσεις …

Γιώργος Πασχαλίδης
28/01/2023 12:57 ΜΜ

find the products Al(OH)3 + H2SO4 ->
Απάντηση : The products of the reaction between Al(OH)3 (aluminum hydroxide) and H2SO4 (sulfuric acid) are Al2(SO4)3 (aluminum sulfate) and H2O (water).
The balanced equation for this reaction is:
Al(OH)3 + H2SO4 -> Al2(SO4)3 + 3H2O
On the left side, you have one molecule of Al(OH)3 and one molecule of H2SO4. On the right side, you have one molecule of Al2(SO4)3 and three molecules of H2O.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα κι απ’εδώ Αποστόλη.
Δεν ξέρω ακριβώς τι θα δω ακόμη ,σε σχέση με την ηλικία μου, όμως
αυτό που νομίζω πως καταλαβαίνω είναι ότι ο ρυθμός “αύξησης” νέων τεχνολογιών
είναι άνισος με τον ρυθμό απορρόφησης αυτών τουλάχιστον που πρέπει να γνωρίζει ο “κοινός” νους και που οι “υπεύθυνοι” θα μπάσουν στη ζωή μας για το …”καλό “μας.
Εύχομαι στους κατά πολύ νεότερους να απολαύσουν πράγματα που θα τους χαρίσουν οι νέες τεχνολογίες και θα διευκολύνουν την επιβίωσή τους στον πλανήτη ΓΗ ή σε κάθε περίπτωση όπου …αλλού αλλά να μπορούν να βάζουν “φρένο” σε ότι το επιβλαβές στον οργανισμό μας και στον φυσικό πλανήτη.

Αποστόλη ξέρω πως οδηγείς μηχανή δύο τροχών και ερωτώ,…”όταν παίρνεις στροφή, στρίβεις έστω και ελαφρά το τιμόνι περί τον άξονά του η όχι. Ερωτώ γιατί εγώ με το ποδήλατο, για στροφές μάλλον ορισμένων ορίων ακτίνας και ταχύτητας, τα καταφέρνω …νομίζω .
Προς τι το τελευταίο;
Παρακολουθώ στην ΕΡΤ3 την εκπομπή “Auto moto” και μιλούσαν για νέες τεχνολογίες (;) στο τιμόνι των μηχανών που παίρνεις στροφή χωρίς να στρίβεις το τιμόνι αλλά με κατάλληλη κλίση ! Αυτό εννοείται το κατανοώ όπως ένα κέρμα που το ρίχνεις στο επίπεδο με κάποια κλίση την κάνει τη στροφούλα του …χωρίς τιμόνι.
Αν ξέφυγα …συγνώμη
Να είσαι καλά

Γιώργος Πασχαλίδης

How many ions Ca^2+ are in 2 mol CaCO3 ?
Απάντηση : Calcium carbonate (CaCO3) is a ionic compound that is composed of one calcium ion (Ca^2+) and one carbonate ion (CO3^2-).
In 2 moles of CaCO3, there are 2 moles of calcium ions and 2 moles of carbonate ions.
To convert moles to ions, you can use Avogadro’s number which is 6.022 x 10^23 ions/mol.
So to find the number of ions in 2 moles of CaCO3:
ions = 2 mol x 6.022 x 10^23 ions/mol = 1.2044 x 10^24 ions
Therefore, there are 1.2044 x 10^24 ions of Ca^2+ in 2 moles of CaCO3.

Καλό !

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
28/01/2023 1:27 ΜΜ

Είναι το πρώτο βήμα σύνθεσης κειμένων με πληροφορίες που αντλούνται από το διαδίκτυο. Κάνει πολλά λάθη σε στοιχειώδεις μαθηματικές πράξεις και ακόμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε άλλες γλώσσες ( θέλει πολλές βελτιώσεις η δοκιμαστική της ελληνικής γλώσσας )
Σκεφτείται όμως ότι και οι πρώτες μηχανές (π.χ. εκτύπωσης ή ύφανσης ) πόσα λάθη και διορθώσεις χρειάστηκαν για να δουλέυουν τώρα με ένα απλό αρχείο pdf .
Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και οι αυριανοί χειριστές θα είναι μορφωμένοι προλετάριοι και οι συντηρητές με διδακτορικό.
Κανείς φόβος … εκτός από κάποιους υπερήλικες που τρομάζουν.

Χαράλαμπος Κασωτάκης

Η υπερβολή, ενώ επιδιώκει να εμφανίσει τα μικρά πράγματα μεγαλύτερα, τα κάνει να μοιάζουν ακόμα πιο μικρά d’ Alembert

Η διαφορά είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δουλεύει διαφορετικά με λιγότερη ακρίβεια και περισσότερη προσέγγιση. Δεν υπολογίζουμε τις συντεταγμένες για να περάσουμε από μια πόρτα. Μονο τεχνητά νευρωνικά δίκτυα μπορεί να τον μιμηθούν. Όπου ακούς πολλά κεράσια…

Τελευταία διόρθωση9 μήνες πριν από Χαράλαμπος Κασωτάκης
Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
28/01/2023 7:58 ΜΜ

Στο γενικότερο επίπεδο ελπίδα και φόβος μαζί.

Ο John Maynard Keynes είχε ελπίσει ότι η βελτίωση των διαφόρων μέσων παραγωγής θα οδηγούσε σύντομα σε μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι θα χρειαζόταν να δουλεύουν 4 ώρες την ημέρα και τις υπόλοιπες θα τις χρησιμοποιούσαν για τον εαυτόν τους.

Φτάσαμε στο 12ωρο εργασίας τουλάχιστον.

Τεχνητή νοημοσύνη και νευρωνικά δίκτυα σίγουρα θα αλλάξουν τα πράγματα, το ερώτημα είναι πόσοι και ποιοι και πως θα ωφεληθούν.

Το φιλοσοφικό ζήτημα τεράστιο. Ελπίζω ποτέ να μην φτάσουν οι όποιες μηχανές  να αυτονομιθούν απόλυτα από την ανθρώπινη καθοδήγηση.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Αρης Αλεβίζος

Καλησπέρα παιδιά.
Άρη απάντηση στο ποιος ωφελείται έδωσε ο Άρθουρ Κλαρκ σε άσχετο ερώτημα.
Πρώτα ωφελούνται οι απατεώνες και κακοποιοί και μετά ο στρατός.
Να προσθέσω (χωρίς να είμαι ο Κλαρκ) ότι τρίτοι θα ωφεληθούν οι άρχοντες μεγάλων εταιρειών.
Ο απλός άνθρωπος , ως “μη χρήσιμος” δύσκολα θα ωφεληθεί, ή θα ωφεληθεί λίγο από κεκτημένη ταχύτητα.

Ήμουν φοιτητής ακόμα όταν κυκλοφορούσε το “Ελίζα” ένα πρόγραμμα απομίμησης της τεχνητής νοημοσύνης που απαντούσε γενικόλογα σε ερωτήσεις.
Μαθαίνω ότι υπολογιστές σκίζουν πρωταθλητές βιντεοπαιγνίων παίζοντας ταυτόχρονα εναντίον πέντε τέτοιων. Ανάλογα στο σκάκι και άλλα παίγνια.
Δεν πιστεύω ότι κάτι σπουδαίο θα προκύψει από προγράμματα. Δεν θα βγει στιχούργημα επιπέδου Γκάτσου, μουσική επιπέδου Θεοδωράκη κ.λ.π. Άγαρμπες απομιμήσεις υπάρχουν και θα υπάρξουν.
Ένα δείγμα δημιουργίας υπολογιστών
Αν προσέξει κάποιος θα βρει περισσότερα δάχτυλα από πέντε.
Η μαϊμού που παρίστανε “πως βάζει πούδρα η Βουγιουκλάκη” δεν γνώριζε την αείμνηστη σταρ.