Το ChatGPT είναι ένα μποτάκι, ένα ρομπότ συνομιλίας (chatbot), δηλαδή ένα πρόγραμμα που μπορεί να επιδίδεται σε γραπτό διάλογο στα αγγλικά, με εντυπωσιακές αποδόσεις.
Ακόμα δεν έχει κλείσει δυο μήνες ζωής, αφού έκανε την πρώτη εμφάνισή του στις 30 Νοεμβρίου 2022, κι όμως όλοι μιλούν γι’ αυτό, οι επισκέψεις στον ιστότοπό του είναι τόσο πολλές που συχνά όποιος προσπαθεί να τον επισκεφθεί παίρνει μήνυμα ότι η δυναμικότητα έχει εξαντληθεί, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της OpenAI, της εταιρείας που το δημιούργησε, εκτοξεύτηκε σε πολλά δισεκατομμύρια.
Το ChatGPT μπορεί να μιμείται τη συνδιάλεξη ενός ανθρώπου, αλλά επίσης έχει την ικανότητα να γράφει κώδικα υπολογιστή να συνθέτει μουσική, να εκπονεί μαθητικές και φοιτητικές εργασίες, να απαντάει σε διαγωνίσματα, να γράφει ποιήματα και στίχους.
Eπειδή λοιπόν το ρομποτάκι είναι πολύ καλό στο να γράφει μαθητικές και φοιτητικές εργασίες, σχολεία και πανεπιστήμια (στις ΗΠΑ) έχουν ήδη αρχίσει να απαγορεύουν τη χρήση του. Πόσο καλό είναι;
Η συνέχεια από το Νίκο Σαραντάκο
Από τη wikipedia
Από την Καθημερινή (The New York Times)
Εγώ πάντως του ζήτησα να μου φτιάξει ένα κουίζ 4 ερωτήσεων στο φωτοηλεκτρικό και έκανε λάθος στις απαντήσεις.

Δεν πειράζει, όμως, το συγκεκριμένο chatbot εκπαιδεύεται αν το διορθώσεις.
Το chatGpt είναι μια εφαρμογή του Gpt-3 (μια άλλη εφαρμογή είναι το Dall – e2 που δημιουργεί εικόνες) ενώ ήδη δημιουργείται η επόμενη έκδοση το Gpt-4.
Η εταιρεία είναι η OpenAI μια εταιρεία 400 ατόμων που έχει κάνει νευρική την Google, δεδομένου ότι το chatGpt δίνει απαντήσεις προσαρμοσμένες στις ερωτήσεις του χρήστη, ενώ η Google δίνει απαντήσεις που περιέχουν τον όρο αναζήτησης. Σκεφτείτε ότι η Google “θησαυρίζει” με τις διαφημίσεις που μας προβάλει ενώ μας παρουσιάζει τα αποτελέσματα της αναζήτησης.
Η Google αναπτύσσει την δική της μορφή τεχνητής ευφυίας DeepMind που πρόσφατα έδωσε μια εφαρμογή όπου περιγράφει ο χρήστης σε κείμενο παραμέτρους και η εφαρμογή δημιουργεί .. μουσική (δεν έχω δοκιμάσει την εφαρμογή ακόμα αλλά στο επόμενο διάστημα θα το κάνω).
Το chatGpt έχει παρουσιαστεί στην ανάρτηση μου δείτε εδώ, όπου πειραματίστηκα με το chatGpt και θεωρώ ότι εκπαιδευτικά έχει ενδιαφέρον, γιατί οι απαντήσεις του προσπαθούν να εξηγήσουν στον χρήστη την διαδικασία της απάντησης σε βήματα. Βέβαια υπάρχουν και κίνδυνοι (η αντιγραφή των απαντήσεων) που πρέπει να μελετηθούν. Να σχολιάσω ότι δεν βρήκα τρόπο να δώσω ένα διάγραμμα ή σχήμα στο chatGpt κάτι που μας καθησυχάζει ότι δεν θα λυθούν ασκήσεις που περιέχουν σχήματα. Σίγουρα οι φιλόλογοι έχουν άμεσο πρόβλημα, ενώ πρέπει να δουν το θέμα οι Χημικοί και οι Βιολόγοι.
Ενδιαφέρον έχει η διαδικασία όπου κάθε νευρωνικό δίκτυο (όπως οι νευρώνες του εγκεφάλου έτσι δημιουργούνται νευρωνικά δίκτυα υπολογιστών) εκπαιδεύεται με δεδομένα του διαδικτύου. Ανάλογα το πλήθος των δεδομένων, την ποιότητα του κώδικα και το νευρωνικό δίκτυο παίρνουμε και την ανάλογη μορφή τεχνητής ευφυίας (εδώ απλοποιώ πολύ την πραγματικότητα).
Εκπαιδευτικοί απαγορεύουν ήδη την χρήση του chatGpt στα σχολεία, κολλέγια και πανεπιστήμια, ενώ υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να αξιολογήσουν αν μια απάντηση έχει δημιουργηθεί με την χρήση του chatGpt. Θεωρώ ότι η πρώτη αντίδραση σε κάτι νέο είναι πάντα νευρική, γεμάτη φόβο αλλά καταλαβαίνω την νευρικότητα που δημιουργείται.
Θα δούμε πολλά περισσότερα στη χρονιά που διανύουμε, γιατί: η Google θα απαντήσει με εφαρμογές του DeepMind (αναγκαστικά για να μείνει σχετική στο χώρο) αλλά και το Gpt-4 θα δώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα και εφαρμογές από την προηγούμενη έκδοση του..
Καλημέρα Γιάννη.
Δεν έχω να προσθέσω τίποτα στα λεγόμενά σου.
Συμφωνώ απόλυτα.
Πέρα από τον δικαιολογημένο αρχικό ενθουσιασμό για τα τεχνολογικά επιτεύγματα χρειάζεται η περίσκεψη για τον τρόπο χρήσης τους.
Ενημέρωση:
Το chatGpt έφτασε ένα αριθμό ρεκόρ (της ταχύτητας εξάπλωσης του αριθμού των χρηστών του) μηνιαίων ενεργών χρηστών που αύξησε δραματικά τον φόρτο εργασίας στο νευρωνικό δίκτυο της εταιρείας. Δημιουργήθηκε συνδρομητική υπηρεσία 20 $ όπου θα υπάρχει προτεραιότητα στον συνδρομητή αλλά και στο διαθέσιμο χρόνο που θα έχει στη διάθεση του.
Η αποδοχή της εφαρμογής από τους χρήστες αποτελεί ρεκόρ που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν, βεβαιώνει την δημιουργία πολλαπλών εφαρμογών στο άμεσο μέλλον.
Επίσης η έκδοση του chatGpt που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα από όλους μας σε ερωτήσεις που θέσαμε στην εφαρμογή (του chatGpt) αποτελεί μια “κομμένη” έκδοση που αρχικά είχε δοθεί στους χρήστες,
μια έκδοση χωρίς περιορισμούς (που τώρα έχουν τεθεί) όπου το chatGpt έδινε αναλυτικές και γρηγορότερες απαντήσεις για κάθε πιθανή ερώτηση όπως π.χ. : ποια είναι τα προβλήματα ασφαλείας σε δίκτυα υπολογιστών και πως μπορεί κάποιος να τα εκμεταλλευτεί για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά, πως δημιουργούμε εκρηκτικά με προϊόντα του σούπερ μάρκετ .. και πολλά άλλα..
Πρώιμοι χρήστες (early adopters) εξηγούν ότι η ποιότητα των απαντήσεων και η ταχύτητα τους δεν έχει σχέση με την εφαρμογή που σήμερα χρησιμοποιούμε..