Στο σχήμα βλέπετε τις τομές δύο ομογενών μαγνητικών πεδίων, σχήματος τετραγώνων πλευράς α=0,4m, με εντάσεις κάθετες στο επίπεδο της σελίδας και μέτρα Β1=0,1Τ και Β2=0,3Τ. Μια στιγμή ένα σωματίδιο με ειδικό φορτίο q/m=104C/kg, εισέρχεται στο πεδίο έντασης Β1 με ταχύτητα υ=300m/s, κάθετα στην πλευρά ΟΓ του πεδίου, στο σημείο Α, όπου (ΑΓ)=0,1m.
- Να σχεδιάσετε την πορεία του σωματιδίου, μέχρι να βγει από τον χώρο των δύο πεδίων, στο σημείο Μ.
- Να υπολογιστεί η απόσταση (ΑΜ), καθώς και η συνολική μεταβολή της ορμής του σωματιδίου, κατά το πέρασμά του από τα πεδία.
- Πόσο χρόνο διαρκεί η παραπάνω κίνηση του σωματιδίου;
ή
Καλημέρα Διονύση.
Τα ΜΠ τελικά ρυθμίζουν τις τροχιές των φορτισμένων επισκεπτών
με θαυμαστές συμμετρίες, όπως αυτή που κατάφεραν τα δικά σου,
αφού βέβαια εσύ ρύθμισες κατάλληλα τα Β τους και ίσως
φαντάστηκες από πριν το “ψαράκι” που πλέει στα ΜΠ
Μια ερώτηση “ειδικού φορτίου”…
το ειδικό φορτίο του e αποδίδεται συμβολικά ως e/m>0.Γνωρίζω ότι το σύμβολο e “συμβατικά” εκφράζει την απόλυτη τιμή του φορτίου του ηλεκτρονίου. Στην περίπτωση π.χ του θέματος σου δίνεις το q/m=…>0 οφείλω να συμπεράνω ότι q>0
Να είσαι καλά
Ξέχασα κάτι όχι και τόσο ουσιώδες… έψαχνα να βρω ,μάλλον να δω,το σημείο Μ…Μήπως αντί “στο σημείο Μ” θα ήταν καλλίτερα “σε κάποιο σημείο Μ”;
καλημέρα σε όλους
πολύ καλή, Διονύση, και με δύσκολα κοντρολαρισμένες τιμές μεγεθών
(συμφωνώ με τον, επίσης, “εκ του Κλασσικού”, Παντελή, έψαχνα κι εγώ…)
Καλή σου μέρα Βαγγέλη ,
από τον “εκ του Πρακτικού”.
Πάντως φαίνεται στο σχόλιό μου πως πάτησα “διόρθωση” στο αρχικό σχόλιο μου, για να προσθέσω την συντακτική παρατήρησή , μπας και προλάβει ο Διονύσης πριν το δει ο Βαγγέλης.
Να ‘σαι καλά να θωρείς
καλημέρα Παντελή
επιχείρησα να σε “δωροδοκήσω”, αλλά παραμένεις πιστός στο Πρακτικό…
(ντωμεταξύ, μία λέξη, είδα ότι ο Διονύσης αυτοκαρφώνεται, και αυτή μία λέξη, γράφοντας “έξοδο” στον τίτλο, προσωπικά θα έγραφα “κίνηση” και θα “έσπαζα” την άσκηση σε περισσότερα ερωτήματα, ποιοτικά πρώτα και ποσοτικά μετά, π.χ. θα εισέλθει στο δεύτερο πεδίο, αν ναι τότε, ακτίνα, χρόνος, μεταβολή ορμής…, θα επιστρέψει στο πρώτο, αν ναι τότε…, θα…,
είναι αλήθεια ότι οι “εκ του Κλασσικού” είμαστε αρκετά φλύαροι
και οι Λάκωνες…)
Πολύ καλή και πρωτότυπη.Να επισημάνω ότι ενώ στο study for exams αποφεύγονται ασκήσεις με κίνηση σε μαγνητικό πεδίο και γεωμετρία στην τράπεζα θεμάτων (μάλλον δεν επικοινωνούν οι θεματοδότες) υπάρχουν τέτοια θέματα όπως π.χ.28007 εχει γεωμετρία και μάλιστα σε συνδυασμό με το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο
Καλό μεσημέρι σε όλους.
Παντελή, Βαγγέλη και Χαράλαμπε σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Παντελή όταν δίνεται ειδικό φορτίο, η τιμή του καθορίζει και το πρόσημο του φορτίου. Δεν μιλάμε για σύμβολο ηλεκτρονίου, αλλά για φορτίο q.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα που είπατε με τον εκ του κλασσικού Βαγγέλη, εγώ είμαι του πρακτικού και “αυτά που λες…” 🙂
Αλλά και ο εκ Λακωνίας ορμώμενος, να ερμηνεύει το “Λακωνίζειν” ως “είναι αλήθεια ότι οι “εκ του Κλασσικού” είμαστε αρκετά φλύαροι” δεν το περίμενα!
Πολύ καλή.
Αυτολογοκρίνεσαι και εσύ. Σα να θέτεις τη διαχωριστική γραμμή.
Μάλλον καλά κάνεις.
Τι, μόνο ο Παντελής;
Δεν απάντησα παραπάνω σχετικά με το σημείο Μ.
Έχω γράψει:
“Να σχεδιάσετε την πορεία του σωματιδίου, μέχρι να βγει από τον χώρο των δύο πεδίων, στο σημείο Μ”
Παντελή και Βαγγέλη, δεν έδωσα το σημείο εξόδου και ζήτησα να σχεδιαστεί η τροχιά.
Ζήτησα να σχεδιαστεί η τροχιά μέχρι το σημείο εξόδου, το οποίο ονόμασα σημείο Μ.
Και προφανώς ποια είναι η θέση του σημείου Μ, δεν δόθηκε, αφού ήταν ζητούμενο.
Τώρα αν θα έπρεπε να το διατυπώσω κάπως διαφορετικά, δεν ξέρω. Δεν μπορώ να πω ότι ο τρόπος που χρησιμοποίησα είναι ο μοναδικός ή ο καλύτερος, αλλά δεν νομίζω ότι έχει πρόβλημα.
Τώρα κατάλαβα ότι το “αυτολογοκρινόμαστε” κατά Κυρ ,
σημαίνει πως δεν ακολουθούμε ατραπούς βατοστολισμένους
και όμως στην προκείμενη ρωτάει ο Χ συνάδελφος ,εκεί όταν φτάνει στο Ζ δεν πρέπει να δικαιολογήσει ότι φτάνει με υ κάθετη στην ΕΟ ; (προσωπάκι γελαστό! :-))
Εις τα σοβαρά τώρα.
Διονύση δηλαδή το qe/me= -1,758 10^11 C/Kg και το όνομα αυτού “ειδικό φορτίο ηλεκτρονίου” όπως κατά κόρον γράφεται και αποκαλείται και το
e/m=1,758 10^11 C/Kg. Μήπως κάτι παρεξηγώ;
(Τώρα είδα ότι αποκαλείς Laplace τη δύναμη και …λογοκρίνεσαι ) 🙂
Όχι Παντελή. Ήθελα να πω ότι αμφότεροι αυτολογοκρινόμενοι επιδείξατε μια αυτοσυγκράτηση ώστε να μην πανικοβληθούν παιδιά και συνάδελφοι.
Εσύ θα μπορούσες να πεις ότι “στο ισόπλευρο τρίγωνο ξέρουμε από τη Γεωμετρία ότι η ακτίνα εεγεγραμμένου κύκλου είναι η μισή της του περιγεγραμμένου” ή αυτό με το 1/3 και τα 2/3. Πανικός σε παιδιά, διαμαρτυρίες συναδέλφων για υπερβολική χρήση Γεωμετρίας.
Η αυτοσυγκράτηση του Διονύση έγκειται στο ότι υποδεικνύει κάποια όρια χρήσης της Γεωμετρίας μια και το εδάφιον “φορτίο-μαγνητικό πεδίο” σηκώνει βαριά χρήση Γεωμετρίας. Χρήση την οποία και είδαμε και διαπράξαμε.
Το θέμα είναι λεπτό και σηκώνει συζήτηση, όχι μόνο για τη Γεωμετρία αλλά και την Άλγεβρα και την Τριγωνομετρία.
Κάποια άλλη στιγμή σε κάποια συζήτηση……
Γιάννη βλέπω το “Οχι” και πριν πάω παρακάτω λέω …όχι γιατί ; Τι έγραψα ; …”δεν ακολουθούμε ατραπούς βατοστολισμένους” = δύσκολους
Αυτό που ήθελες να πεις είχα καταλάβει από χθες και σιγουρεύτηκα σήμερα που είπες στο Διονύση “και συ αυτολο…..”
Ελπίζω να βγει ένα συμπέρασμα από τις αναρτήσεις που ανεβαίνουν όπου ο κάθε συγγραφέας να δηλώνει σε σχόλιο επί του θέματος ότι θεωρεί θεμιτό το θέμα ή ότι πρέπει να δοθεί κάτι θεωρητικό της Γεωμετρίας στα παιδιά για να είναι θεμιτό. Όπως το λες Γιάννη είναι ακροβατικό το θέμα σε “λεπτό” σχοινί και πρέπει να προσεχθεί (είπε και ο Θοδωρής)
Θα έλεγα κάποιος μαθηματικός να ενημερώσει σχετικά με τις γεωμετρικές γνώσεις που πρέπει να έχουν τα παιδιά φτάνοντας στο Λυκειακό τέρμα
π.χ γνωρίζουν τις ιδιότητες των σημείων τομής διχοτόμων ,διαμέσων ,μεσοκαθέτων…η τη δύναμη σημείου ως προς κύκλο (αποκλείεται), ή το Πυθαγόρειο (πρέπει)
Σ’ ευχαριστώ
Διονύση μια χαρά τα λες και “πρόβλημα δεν έχει” για το Μ και καταλάβαμε, αφού δεν το είδαμε να είναι ζωγραφισμένο, ότι θα το βρούμε λύνοντας. Εγώ στην ουσία είπα ότι θα το ένοιωθα καλλίτερα (και δεν θα έψαχνα να το δω), αν αντί “στο σημείο” είχες “σε σημείο” .Εγώ τουλάχιστον δεν εννοούσα ότι το ήθελα σχεδιασμένο αφου δεν …στέκει.
Τώρα συγνώμη αλλά επειδή για το “ειδικό φορτίο” δεν βρίσκω κάπου αρνητική τιμή σκέφτομαι μήπως αποδίδεται πάντα απόλυτα το φορτίο;
Σ’ευχαριστώ
Καλησπέρα, θα ήθελα να γίνει κατανοητή η θέση που εκφράζω ως προς τη διδασκαλία ασκήσεων φυσικής….
Όλοι καταλαβαίνουν ότι η σχολική χρονιά διδακτικά τελειώνει 7 Απριλίου,
ίσως και 31 Μαρτίου… αυτό σημαίνει πως οι χρόνοι είναι πιεστικοί…επιεικώς…
Σήμερα δίδαξα αυτό
Στην τάξη κατάλαβα ό,τι έπρεπε να εξηγήσω:
α) τι είναι η θερμιονική εκπομπή ηλεκτρονίων (παντελώς άγνωστη…)
β)Γιατί εφαρμόζουμε το ΘΜΚΕ ως W(F)=(-e)(-V) (αφού τα ηλεκτρόνια επιταχύνονται
από μικρότερα σε μεγαλύτερα δυναμικά) και όχι W(F)=eV χωρίς αιτιολόγηση
3) Πως η ευθύγραμμη διάδοση και το ίχνος στο κέντρο της οθόνης καθορίζεται από τρεις παραμέτρους V,E,B που συνδέονται μεταξύ τους με καθορισμένη σχέση
4) Πως το γεγονός ότι η ευθύγραμμη διάδοση φορτισμένων σωματιδίων για ίδιες τιμές V,E,B αλλά από διαφορετικά μέταλλα στην κάθοδο (πχ βολφράμιο, χρώμιο) έδειξε πως εκπέμπονται τα ίδια σωματίδια τα οποία ήταν δομικό συστατικό των ατόμων διαφορετικών μετάλλων, αυτά που σήμερα από την Ε’ Δημοτικού ακούμε να λέγονται ηλεκτρόνια….
Δεν κρύβω πως εκτιμούσα ότι θα χρειαστώ βαριά 15 λεπτά και τελικά έφαγα όλη τη διδακτική ώρα….
Δεν το μετάνιωσα γιατί θεωρώ πως αυτή τη φυσική πρέπει να εξηγήσουμε….
και δεν κρύβω πως η διδασκαλία εδώ δεν ακολουθεί πεπατημένες
όπως στο στερεό ή την ΑΑΤ….μετά από 22 χρόνια εμπειρίας…
Προφανώς οι διδακτικές ώρες για πολλές όμορφες πιρουέτες φορτισμένων σωματιδίων σε ομογενή μαγνητικά πεδία με ολίγη ή περισσότερη από γεωμετρία
δεν υπάρχουν…..αφού περιμένουν μια γεμάτη Η/Μ επαγωγή με περιστροφικές κινήσεις και αυτεπαγωγή, η δημιουργία και διάδοση του Η/Μ κύματος, η αρχή παραγωγής εναλ/νου ρεύματος και η εντελώς αχαρτογράφητη κβαντική …..
τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν ότι κάποιος που αναρτά για ευχαρίστηση οφείλει
να αυτολογοκρίνεται….το αντίθετο…αναρτά ό,τι τον ευχαριστεί
Δεν μπορώ όμως και να μην γράψω, πως αντί για 52 αναρτήσεις με πιρουέτες θα ήθελα και 1-2 με βασική φυσική στα παραπάνω….
Μην αδικώ τον Διονύση, έχει δώσει 2 τον Αύγουστο…με φασματογράφο μάζας
Ελπίζω να μην παρεξηγούμαι…και επίσης ελπίζω να μην συμβεί ότι το 2002-03
που ο νόμος Gauss και τα σχετικά όπως μπήκαν την άλλη χρονιά βγήκαν….
Διονύση, μου άρεσε πολύ…αλλά η φετινή καλύτερη σου στη Lorentz είναι άλλη….
Καλημέρα Παντελή.
Παρότι οι συμβολισμοί είναι θέμα συμφωνίας, νομίζω μια καλή βάση “συνεννόησης” είναι αυτή της εικόνας.
Το στοιχειώδες φορτίο το συμβολίζουμε με e και από κει και πέρα το ηλεκτρόνιο έχει φορτίο q1=-e ενώ το φορτίο του πρωτονίου είναι q2=+e.
Όσον αφορά την “αυτολογοκρισία”, ας διαβάσουμε το παρακάτω σχόλιο του Θοδωρή, ο οποίος μας μεταφέρει το κλίμα ενός καθηγητή της τάξης…