Ένα ακίνητο πρωτόνιο και ένα μαγνητικό πεδίο.

Είναι δυνατόν ένα ακίνητο πρωτόνιο να τεθεί σε κίνηση από ένα μαγνητικό πεδίο;
Συνομιλία με το ChatGPT
Ζήτησα από το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT να απαντήσει στο Ερώτημα 4.14, σελ. 171, του Β’ Τεύχους του Σχολικού Βιβλίου Φυσική Γ’ Λυκείου. Μετά την απάντηση στην αρχική ερώτηση, υπέβαλα μια επιπλέον ερώτηση.
Στη συνέχεια παραθέτω της συνομιλία μας.Η συνομιλία έγινε στα Αγγλικά και (όπως επίσης του ζήτησα) μεταφράστηκε από το ίδιο το πρόγραμμα στα Ελληνικά, χωρίς οποιαδήποτε δική μου παρέμβαση.
Είναι δυνατόν ένα ακίνητο πρωτόνιο να τεθεί σε κίνηση από ένα μαγνητικό πεδίο;
ChatGPT:

Ναι, είναι δυνατό ένα ακίνητο πρωτόνιο να επιταχυνθεί από ένα μαγνητικό πεδίο. Το κλειδί για αυτή την επιτάχυνση είναι ότι το μαγνητικό πεδίο πρέπει να αλλάζει με τον χρόνο, είτε σε ισχύ είτε σε κατεύθυνση. Όταν ένα μαγνητικό πεδίο αλλάζει, παράγει ηλεκτρικό πεδίο, σύμφωνα με το νόμο επαγωγής του Faraday. Αυτό το επαγόμενο ηλεκτρικό πεδίο μπορεί να επιταχύνει φορτισμένα σωματίδια όπως τα πρωτόνια.

Στην περίπτωση ενός ακίνητου πρωτονίου, αρχικά δεν θα δεχτεί δύναμη από ένα μαγνητικό πεδίο που είναι σταθερό στο χρόνο. Ωστόσο, εάν το μαγνητικό πεδίο αρχίσει να αλλάζει, το πρωτόνιο θα βιώσει ένα επαγόμενο ηλεκτρικό πεδίο που μπορεί να το επιταχύνει. Η επιτάχυνση του πρωτονίου θα εξαρτηθεί από την ισχύ του επαγόμενου ηλεκτρικού πεδίου, το φορτίο του πρωτονίου και τη μάζα του.

Ένα παράδειγμα αυτού του τύπου επιτάχυνσης είναι η λειτουργία παλμικών μαγνητών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε διάφορες επιστημονικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Αυτοί οι μαγνήτες παράγουν ένα ισχυρό, ταχέως μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένων των πρωτονίων, που αρχικά βρίσκονται σε ηρεμία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την περίπτωση, η επιτάχυνση του πρωτονίου θα είναι παροδική, καθώς απαιτεί μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο. Μόλις το μαγνητικό πεδίο γίνει ξανά σταθερό, το πρωτόνιο θα πάψει να επιταχύνεται.

Ερώτηση: Είναι δυνατόν να έχουμε ένα ακίνητο πρωτόνιο;
ChatTGP:

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ένα εντελώς ακίνητο πρωτόνιο στην πράξη, λόγω των αρχών της κβαντικής μηχανικής. Σύμφωνα με την αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια τόσο η θέση όσο και η ταχύτητα ενός σωματιδίου ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ένα πρωτόνιο ήταν αρχικά σε ηρεμία, η θέση και η ορμή του θα είχαν και οι δύο κάποιο βαθμό αβεβαιότητας και θα βρισκόταν σε μια κατάσταση κίνησης που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Επιπλέον, η κίνηση ενός πρωτονίου επηρεάζεται από διάφορα κβαντομηχανικά φαινόμενα, όπως η ενέργεια μηδενικού σημείου, που σημαίνει ότι ακόμη και στη χαμηλότερη ενεργειακή του κατάσταση, ένα πρωτόνιο θα παρουσιάσει κάποιο βαθμό κίνησης.

Τούτου λεχθέντος, σε πολλές περιπτώσεις η κίνηση ενός πρωτονίου μπορεί να είναι αμελητέα ή ουσιαστικά ακίνητη για πρακτικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, σε ένα στατικό μαγνητικό πεδίο, ένα πρωτόνιο μπορεί να φαίνεται ακίνητο επειδή υποβάλλεται μόνο σε κυκλική κίνηση με σταθερή ταχύτητα. Σε αυτή την περίπτωση, η κίνηση του πρωτονίου περιορίζεται από το μαγνητικό πεδίο, αλλά εξακολουθεί να κινείται.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
20/02/2023 7:01 ΜΜ

Καλησπέρα Ανδρέα.
Εντυπωσιακές απαντήσεις!!!

Διονύσης Μάργαρης
20/02/2023 7:15 ΜΜ

Μάλλον δεν θα χρειάζεται κανένα ylikonet Ανδρέα!
Προϊστορικές εποχές, θα λένε οι νεότεροι συνάδελφοι…

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

παραδείγματα θεμάτων που το εν λόγω εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι σε θέση να συζητήσει:

 • Παράνομες δραστηριότητες: Το ChatGPT δεν μπορεί να παρέχει πληροφορίες ή συμβουλές σχετικά με τη συμμετοχή σε εγκληματικές δραστηριότητες ή την προώθηση και ενθάρρυνση τέτοιας συμπεριφοράς.
 • Επικίνδυνο ή επιβλαβές περιεχόμενο: Το ChatGPT δεν παρέχει πληροφορίες ή συμβουλές για θέματα που προωθούν το μίσος προς άτομα ή ομάδες ή που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη και επιβλαβή συμπεριφορά.
 • Ιατρικές ή νομικές συμβουλές: Το ChatGPT δεν είναι επαγγελματίας στον ιατρικό και νομικό τομέα. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να παρέχει συμβουλές ή καθοδήγηση σχετικά με αυτά τα θέματα.
 • Ευαίσθητες πολιτικές ή οικονομικές πληροφορίες: Τα δεδομένα εκπαίδευσης του εργαλείου ενδέχεται να μην είναι επικαιροποιημένα και, ως εκ τούτου, το ChatGPT δεν μπορεί να παρέχει ακριβείς προβλέψεις για ευαίσθητα πολιτικά ή οικονομικά θέματα.
 • Προσωπικές πληροφορίες: Η ChatGPT δεν μπορεί να παρέχει προσωπικές πληροφορίες καθώς είναι παράνομο να μοιράζεται τέτοιες πληροφορίες με άλλους.
 • Απόρρητο και ασφάλεια: Το ChatGPT δεν μπορεί να παρέχει πληροφορίες που θα παραβίαζαν το απόρρητο ή την ασφάλεια του χρήστη.

 
θέσεις εργασίας που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αντικατάστασης από την τεχνητή νοημοσύνη.

 1. Επαγγέλματα τεχνολογίας (προγραμματιστές, μηχανικοί λογισμικού, αναλυτές δεδομένων).
 2. Θέσεις εργασίας στα μέσα ενημέρωσης (διαφήμιση, δημιουργία περιεχομένου, τεχνική γραφή, δημοσιογραφία).
 3. Θέσεις εργασίας σε νομικά επαγγέλματα (βοηθοί δικηγόρων).
 4. Αναλυτές έρευνας αγοράς: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι καλή στην ανάλυση δεδομένων και στην πρόβλεψη αποτελεσμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αναλυτές ερευνών αγοράς μπορεί να είναι ευάλωτοι σε αλλαγές που καθοδηγούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. 
 5. Εκπαιδευτικοί: Το ChatGPT μπορεί εύκολα ήδη να διδάξει μαθήματα.
 6. Θέσεις εργασίας στα χρηματοοικονομικά (χρηματοοικονομικοί αναλυτές, προσωπικοί χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι).
 7. Εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα: Ορισμένες δουλειές ακόμα και στη Wall Street θα μπορούσαν επίσης να τεθούν σε κίνδυνο.
 8. Σχεδιαστές γραφικών: Σε μια ανάρτηση του Harvard Business Review τον Δεκέμβριο, τρεις καθηγητές μίλησαν για το DALL-E, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να παράγει εικόνες σε δευτερόλεπτα με ότι συνεπάγεται αυτό για τον εν λόγω κλάδο. 
 9. Λογιστές: Η λογιστική θεωρείται γενικά ως ένα σταθερό επάγγελμα, αλλά ακόμη και οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον κλάδο θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν από την αυτοματοποίηση.
 10. Εξυπηρέτηση πελατών: Πιθανότατα έχετε ήδη βιώσει την εμπειρία να καλείτε ή να συνομιλείτε με την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών μιας εταιρείας και να σας απαντά ένα ρομπότ. Το ChatGPT και οι σχετικές τεχνολογίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την εν λόγω εμπειρία. 

από δω και από κει