Το ερώτημα μου γεννήθηκε όταν διάβασα στο in.gr το εξής κείμενο για την μεταφορά προϊόντων μέσα στο αυτοκίνητο :
“Ειδικότερα, ένα αντικείμενο το οποίο δεν υπερβαίνει σε βάρος τα 500 γραμμάρια να θεωρείται από τους περισσότερους αθώους, ωστόσο, στην περίπτωση που το όχημα συγκρουστεί με την ταχύτητα των 50 χλμ./ώρα, το πραγματικό του βάρους αυξάνεται σχεδόν στα 22 κιλά, ενώ αν η ταχύτητα της πρόσκρουσης αγγίξει τα 90 χλμ./ώρα τότε το βάρος εκτινάσσεται πάνω από τα 70 κιλά….”
Υποθέτω ότι η απάντηση είναι ΝΑΙ. Οπωσδήποτε ένας Δημοσιογράφος έχει τελειώσει τουλάχιστον το Λύκειο
Αλλά τότε γεννώνται πολλά ερωτήματα για τον ρόλο των καθηγητών Φυσικών επιστημών …
Γεια σου Μήτσο. Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά, αλλά “να θεωρείται από τους περισσότερους αθώους”;;;
Εξάλλου και οι απόφοιτοι δραματικών σχολών τι κατάλαβαν, που έχουν και κάτι παραπάνω;
καλό μεσημέρι σε όλους
το διάβασα κι εγώ, Μήτσο, εχθές, και έβγαλα μπιμπίκια, με τη μία,
έψαχνα αρκετή ώρα να βρω κάπου να το σχολιάσω, αλλά δεν…
το βάρος σε γραμμάρια και σε κιλά, το οποίο δεν κάθεται και στ΄ αυγά του, ως οφείλει, αυξάνεται κιόλας, μέχρι και 140 φορές…
είδα, όμως, “ως εκ του Κλασσικού”, και άλλα τινά
περισσότερους αθώους (από ενόχους όχι;)
το όχημα συγκρουστεί με την ταχύτητα (προχώρησε η τεχνολογία φαίνεται και τα αυτοκίνητα συγκρούονται και με τις ταχύτητες άμα λάχει, όχι μόνο με τοίχους…)
το πραγματικό του βάρους (Ονοματική με Γενική πάει;)
ως προς το ερώτημά σου η απάντησή μου είναι όχι
υπάρχουν υπουργοί παιδείας και κυβερνητικοί εκπρόσωποι που δεν τελείωσαν το Λύκειο, αλλά και υπουργοί αμύνης που δεν υπηρέτησαν στρατιωτική θητεία ούτε μία μέρα
(ναι, συμφωνώ, την είπα πάλι την “κακία” μου…)
Το λέει και η θεωρία της Σχετικότητας.
Όταν τρέχεις μεγαλώνει η μάζα σου.
Καλησπέρα Μήτσο.
Εντάξει αυτό είναι το επίπεδο ενός δημοσιογράφου! Δεν τρέχει και κάτι που ο καθηγητής του στο Λύκειο δεν του έμαθε Φυσική…
Και ο διορθωτής του κειμένου;
Και ο επιμελητής;
Ο αρχισυντάκτης;
Το ζήτημα είναι να πέφτει το… χρήμα Μήτσο.
Όλα τα άλλα…
καλησπέρα, Διονύση, σωστός
και κατά τη δική μου άποψη ο “δευτερομάτης”, αυτός δηλαδή ο άλλος από τον δημιουργό, που διαβάζει μετά, με “κρύο” μάτι, ανεπηρέαστος, ένα κείμενο, μια εργασία, μια μελέτη, είναι πιο εύκολο να εντοπίσει ανορθογραφία ή κακή διατύπωση, έχει, άρα, και αυτός μεγάλη ευθύνη
(τον όρο “δευτερομάτης” είχαμε “έφεύρει” στο Επικουρικό των Πανελληνίων στο Ίλιον, όπου εθήτευσα για πολλά χρόνια
για την Ιστορία είχα ζητήσει, τότε, μέσω του Προέδρου του Βαθμολογικού Κέντρου να είμαι βαθμολογητής για τη Β Λυκείου ως ένας από τους συγγραφείς του σχολικού βιβλίου, το αίτημα, όμως, απορρίφθηκε από τους ασχετόπουλους νομότυπα μεν, ανοήτως δε, διότι ήμουν, λέει, καθηγητής σε Γυμνάσιο, άρα θα είχα ξεχάσει τί είχα γράψει…)
Το ίδιο ανατριχιαστικά κείμενα μπορεί να βρει κανένας περί παντός του επιστητού (επιστήμη, εκπαίδευση, υγεία, οικονομία, κοινωνιολογία, πολιτική, αθλητισμό) από πάρα πολλούς κυρίους και κυρίες δημοσιογράφους, διαχρονικά.
Αλλά όπως ξέρετε αυτοί είναι ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΙ γι’ αυτό επιτρέπεται να εξακολουθούν να ασελγούν πολλάκις στη γλώσσα και την λογική.
Παιδιά δοκιμάσαμε ποτέ να μιλήσουμε για το θέμα αυτό σε άνθρωπο άλλης γενιάς, που δεν τελείωσε το Δημοτικό; Τι συμβαίνει ποσοτικά με λόγια απλά;
Χωρίς αδράνειες και μάζες και δεύτερους νόμους;
Δεν το λέω σαν δικαιολογία του δημοσιογράφου.
Τι εννοείς Γιάννη; Ότι άνθρωπος που δεν τέλειωσε το δημοτικό θα μιλήσει για αύξηση του “βάρους”; Πιθανότατα.
Αλλά θα χρησιμοποιήσουμε την ερμηνεία ενός 80χρονου, που δεν τέλειωσε το Δημοτικό σχολείο, σαν μέτρο σύγκρισης ενός σημερινού δημοσιογράφου, ο οποίος γράφει σε site όπως το in.gr;
Να σου πω τι εννοώ:
-Ο Γιώργος έχει την κακή συνήθεια να κρατάει το παιδί καθισμένος στο πίσω κάθισμα χωρίς να του φοράει ζώνη.
-Κακώς.
-Τι θα γίνει αν φρενάρει το αμάξι;
-Θα το κρατήσει με δύναμη μικρότερη από το μισό βάρος του παιδιού.
-Αν τρακάρει;
-Αν ο ίδιος φοράει ζώνη, για να το κρατήσει θέλει δύναμη χίλια κιλά, αν το παιδί είναι 20 κιλά και το αμάξι τρέχει με 36 χιλόμετρα.
Η συζήτηση είναι πραγματική και η απάντηση δόθηκε με χρήση τέτοιων όρων.
Αν συζητούσα με συνάδελφο, μπορεί να μιλούσα και για “φαινόμενο οριζόντιο βάρος”.
Πολλά εμφανίζοναι σε δημοσιογράφους, ακόμα και στη γλώσσα.
Ακλισία, Αγγλοκλισία, “της Αργυρούς”, φόβος διπλής άρνησης, ωσεοπάθεια, σχιζολεξία, το “έχεις δίκαιο” κ.λ.π
Όλες οι παθήσεις της Νεοκαθαρεύουσας σε παρέλαση.
Από την άλλη παρουσιάζουν (για εντυπωσιασμό) θέματα που δεν γνωρίζουν με κωμικά αποτελέσματα.
Καλησπέρα συνάδελφοι . Ευχαριστώ όλους για το σχολιασμό.
Γιάννη Κυρ. πολλές φορές δεν σε καταλαβαίνω.
Ένας από τους ρόλους της 12 χρονης Εκπαίδευσης είναι να βοηθήσει την επικοινωνία των ανθρώπων με κοινούς όρους και κώδικες. Αν δεν σε ενδιαφέρει το να λέει κάποιος ότι μέσα στο νερό ένα σώμα χάνει το βάρος του αντί να μιλά για άνωση και αν δεν σε δεν σε ενδιαφέρει να λέει ότι ένα μολύβι που πέφτει από έναν ουρανοξύστη αυξάνει το βάρος του 100 φορές αντί για να μιλά για κτλ… Τότε απλά έχουν δίκιο όσοι λένε ότι η φυσική είναι άχρηστη.
Και άντε η φυσική άχρηστη. Η μεθοδολογία προετοιμασίας ενός κειμένου ,,, Από τον καιρό του Αριστοτέλη για να γράψει κάποιος ένα κείμενο απαιτείται να ρίξει πρώτα μια ματιά τι γράφουν οι άλλοι που είναι ειδικοί επί του θέματος ή που ασχολούνται τέλος πάντων με το αντικείμενο. Αν σε όλο τον δημόσιο λόγο ανεχόμαστε την προχειρότητα και τον όποιο αλλοπρόσαλλο λόγο τότε…
τότε απλά οι εκπαιδευτικοί εφευρέθηκαν για να απασχολούν τα παιδιά την ώρα που δουλεύουν οι γονείς και όλα τ΄ άλλα είναι άχρηστα.,
Εγώ δεν συμφωνώ ότι ο Δάσκαλος της Φυσικής είναι απλά ένας χομπίστας που βγάζει τα προς το ζην κάνοντας πλάκα σε εφήβους
Μήτσο ίσως φταίω που δεν κατάλαβες.
Από τα γλωσσικά λάθη που επισημαίνω καταλαβαίνεις πως θεωρώ ότι πάσχουν.
Αυτό που επισημαίνω στο θέμα της φυσικής φρεναρίσματος και τρακαρίσματος είναι ότι είναι δύσκολο να τα πεις με απλά λόγια.
Έδωσα παραπάνω ένα κείμενο απόλυτα ακριβές. Κείμενο στο οποίο δεν θα βρεις κάτι να κάνεις παρατήρηση. Όμως είμαι φυσικός από τη μία και έβγαζα το ψωμί μου παρουσιάζοντας διάφορα με απλά λόγια από την άλλη.
Αλήθεια αν αντικαθιστούσαμε στο κείμενο το “το πραγματικό του βάρος αυξάνεται ” με το “το φαινόμενο βάρος του αυξάνεται” θα ήταν εντελώς λανθασμένο;
Ανέφερες την άνωση. Η διατύπωση που είχα συναντήσει ήταν:
-Πάν σώμα βαπτιζόμενο εντός ύδατος, χάνει τόσο βάρος όσο το βάρος του ύδατος που εκτοπίζει.
Ωραία η ερώτηση, απολαυστικά τα σχόλια.
Δημοσιογράφοι
Οι “πανελ-ίστες” (αναφέρομαι στους εργαζόμενους τηλεοπτικών εκπομπών που σχολιάζουν τις ειδήσεις της ημέρας) πληρώνονται ως δημοσιογράφοι.
Δημοσιογράφος δηλώνει όποιος έχει μια σελίδα στο internet.
Στις ειδήσεις που μου προτείνει ο αλγόριθμος της google υπάρχουν συχνά άρθρα για την “τολμηρή” φωτογράφιση της Α ή της Β starlet, τα άρθρα αυτά θεωρούνται ειδήσεις και για να μου τα προτείνει ο αλγόριθμος, έχουν υψηλή θέαση.
Το τι αποτελεί είδηση που μπορεί να ενδιαφέρει τον μέσο πολίτη και ποια “πηγή” εμπιστεύεται ο μέσος άνθρωπος για να ενημερωθεί είναι δύο ερωτήματα που το ένα επηρεάζει το άλλο και στα δύο θα μπορούσε (αν ήθελε) να μας απαντήσει η google που μονοπωλεί τα αποτελέσματα αναζήτησης.
Φυσική
Συζητούν στα δελτία ειδήσεων για την ορμή του τραίνου, το βάρος της αμαξοστοιχίας, την σφοδρή δύναμη της σύγκρουσης, την ταχύτητα που είχαν την στιγμή της σύγκρουσης τα δύο τραίνα, την απόσταση φρεναρίσματος της εμπορικής και της επιβατικής αμαξοστοιχίας.. λένε διάφορα..
Έχουμε όμως συλλόγους πανεπιστημιακών καθηγητών, συλλόγους καθηγητών δευτεροβάθμιας, συλλόγους φυσικών, και πολλούς μεμονωμένους διακεκριμένους φυσικούς,
αλλά δεν δημοσιεύεται ένα κείμενο που να εξηγεί τι έγινε χωρίς να πληγώνει την φυσική (το πόσο απλό και κατανοητό μπορεί να γίνει δεν το γνωρίζω).