Η αυτεπαγωγή όταν βραχυκυκλώνουμε μια αντίσταση

Το κύκλωμα του σχήματος α­πο­τε­λεί­ται α­πό ένα ιδανικό πη­νί­ο αυ­τε­πα­γω­γής 0,1Η,  δύο αντιστάτες με α­ντι­στά­σεις R1=4Ω και R2=2Ω σε σει­ρά και πη­γή Ε=12V (r=0). Στα ά­κρα της R1 συν­δέ­ου­με δια­κό­πτη δ που αρ­χικά εί­ναι α­νοι­χτός και  το κύ­κλω­μα διαρ­ρέ­ε­ται α­πό ρεύ­μα σταθερής έντασης Ιο.

i) Να βρεθεί η ενέργεια που έχει αποθηκευτεί στο μαγνητικό πεδίο του πηνίου.

ii) Σε μια στιγμή t0=0 κλεί­νου­με το δια­κό­πτη δ.

α)  Να βρεθεί η τάση στα άκρα κάθε αντιστάτη και η τάση στα άκρα του πηνίου, αμέσως μετά το κλείσιμο του διακόπτη, καθώς και τη στιγμή t1 που η ένταση του ρεύματος παίρνει την τιμή i1=5Α.

β) Ποια η ισχύς της πηγής και του πηνίου τις δυο παραπάνω χρονικές στιγμές;

iii) Αφού σταθεροποιηθεί ξανά η ένταση του ρεύματος, την στιγμή t2 α­νοί­γου­με το δια­κό­πτη δ. Να υπολογιστεί η ισχύς της πηγής, η ισχύς κάθε αντιστάτη και η ισχύς του πηνίου, αμέσως μετά το άνοιγμα του διακόπτη.

Απάντηση:

ή

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Χριστόπουλος Γιώργος
26 ημέρες πριν
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Θλίψη και στεναχώρια….. Αυτό που βλέπω είναι ότι προσπαθούν (κανάλια, δημοσιογράφοι ,εισαγγελία , προθυπουργός …) να τα ρίξουν σε “αποδιοπομπαίο” τράγο (σταθμάρχη) και Ματ να διαλύουν φοιτητές που διαμαρτύρονται για τις πραγματικές ευθύνες του ατυχήματος…Θλίψη ξανά και Αγανάκτηση…..

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Δυστυχώς, χάθηκαν οι λέξεις…
Δυστυχώς, αμέλειες και σφάλματα ανθρώπων με μοιραία αποτελέσματα σε άλλους ανθρώπους. Θλίψη