Απίστευτο! Δε δίνουν σε φοιτήτρια το πτυχίο της επειδή δεν έχει να πληρώσει την εστία
Φοιτήτρια δεν μπορεί να πάρει το πτυχίο της καθώς δεν έχει να πληρώσει 270 ευρώ για τη φοιτητική μέριμνα. Αναλυτικότερα, η τελειόφοιτη του τμήματος Νοσηλευτικής, Έλλη Μάτιου κατήγγειλε στο MEGA όχι μόνο ότι δεν της δίνουν το πτυχίο της αλλά ότι οι εστίες είναι σε τόσο κακή κατάσταση που έπαυε βρογχίτιδα από την υγρασία. «Βγαίνουν 150 ευρώ κάθε χρόνο για τα δίκλινα και 400 ευρώ για τα μονόκλινα δωμάτια. Αυτό το ποσό δεν είναι καθόλου μικρό εντέλει, γιατί εμείς κάθε χρόνο στις φοιτητικές εστίες περνάμε από αυστηρά κοινωνικοοικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια. Το κόστος αυτό είναι δυσβάσταχτο για πολλούς φοιτητές και τις οικογένειές τους.
Υπήρχε ακόμη μία άλλη περίπτωση ενός συμφοιτητή μου κι άλλης μίας συναδέλφου. Εμείς οι φοιτητές έχουμε κάνει πολλές συνελεύσεις και έχουμε πάρει αποφάσεις κι είμαστε αντίθετοι με αυτόν τον εσωτερικό κανονισμό, καθώς δεν θέλουμε οι σπουδές μας να είναι εμπόρευμα. Θεωρώ ότι είναι άδικο ένα χαράτσι να είναι προϋπόθεση για να μπορεί ένας φτωχός φοιτητής να πάρει το πτυχίο του», ανέφερε χαρακτηριστικά η φοιτήτρια. Στο τέλος η φοιτήτρια τόνισε ότι: «Το ζήτημα δεν είναι να βρεθούν τα χρήματα. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν επικοινωνήσει και μου λένε να με βοηθήσουν και με συγκινεί πάρα πολύ αυτό και το εκτιμώ, αλλά τι θα γίνει, κάθε τρεις και έξι μήνες θα βγαίνουμε στα κανάλια; Εμείς αυτό που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι οι σπουδές μας δεν είναι εμπόρευμα. Δεν είμαστε πελάτες στα πανεπιστήμιά μας, θέλουμε δωρεάν παιδεία».
πηγή: ipaidia.gr
Η κινητοποίηση έφερε αποτελέσματα!
Κανονικά θα ορκιστεί η τελειόφοιτος της Νοσηλευτικής, Έλλη Μάτιου, η αριστούχος τελειόφοιτη του Τμήματος Νοσηλευτικής, που είχε καταγγείλει με επιστολή της ότι για 270 ευρώ δεν της έδιναν το πτυχίο της.
«Θεωρώ άδικο, κάθε Σεπτέμβρη εγώ και οι συμφοιτητές μου να περνάμε από “διαγωνισμό φτώχειας” για να πάρουμε ένα δωμάτιο. Θεωρώ άδικο το χαράτσι να είναι προϋπόθεση για να μπορεί ένας φτωχός φοιτητής να πάρει πτυχίο
Και αυτό γιατί δεν ήταν επιλογή μου να μένω σε μια τρύπα, με τοίχους μέσα στη μούχλα και με σοβάδες να πέφτουν. Δεν ήταν δική μου επιλογή στις αρχές του εξαμήνου να μένω σε ένα δωμάτιο που μου έκοψαν το νερό γιατί είχε σοβαρές βλάβες.
Ήταν ακατάλληλο για να μείνει άνθρωπος εκεί μέσα, αλλά εγώ αναγκάστηκα γιατί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα μου άλλαζε δωμάτιο μόνο αν έβρισκα τα λεφτά να πληρώσω…» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή της προς τον Πρύτανη του Παν. Θεσσαλίας.
Αυτή η μάχη κερδήθηκε όμως είναι ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας στο πλευρό όσων φοιτητών βρίσκουν ταξικά εμπόδια στην απόκτηση του πτυχίου τους.