Μικρή ή μεγάλη κλίση. Από τι εξαρτάται.

1)  Στο κύκλωμα του σχήματος, το πηνίο είναι ιδανικό και ο διακόπτης ανοικτός.  Κάποια στιγμή t=0, κλείνουμε τον διακόπτη, οπότε για την ένταση του ρεύματος, σε συνάρτηση με το χρόνο, παίρνουμε το διάγραμμα του σχήματος.

  1. Η κλίση της καμπύλης i=f(t) την στιγμή t1 είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη κλίση τη στιγμή t2. Γιατί συμβαίνει αυτό;
  2. Αν το πηνίο είχε μεγαλύτερη αυτεπαγωγή, το ηλεκτρικό ρεύμα θα έπαιρνε την τιμή i1 την χρονική στιγμή t3, για την οποία ισχύει:

α)  t1 < t3,    β)  t1 = t3,      γ)  t1 > t3.

Απάντηση:

ή

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
17 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Βαγγέλης Κουντούρης
9 ημέρες πριν

καλημέρα σε όλους
πολύ καλά, ποιοτικά, Β θέματα, Διονύση, με εξαιρετικά χρήσιμο σχόλιο στο τέλος
(ερώτηση, επειδή είμαι “εκτός” από χρόνια: στο σχολικό βιβλίο η εξίσωση είναι γραμμένη ως Ε-Ldi/dt-iR=0 και όχι ως 2ος κανόνας Κίρχωφ Ε-Ldi/dt=iR;)

Τελευταία διόρθωση9 ημέρες πριν από Βαγγέλης Κουντούρης
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Διονύση και Βαγγέλη.
Πολύ καλά Β΄ θέματα.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Διονύση.
Ερωτήσεις με άρωμα “δεσμών” και
όμορφες “ντρίπλες” στις απαντήσεις,
με μη χρήση της μη διδακτέας σταθεράς χρόνου τ=L/R,
αλλά έμμεση αναφορά της.
Να είσαι καλά

Τελευταία διόρθωση9 ημέρες πριν από Παντελεήμων Παπαδάκης
Αποστόλης Παπάζογλου
Αρχισυντάκτης
9 ημέρες πριν

Καλημέρα παιδιά. Ωραία θέματα Διονύση. Στο 1ii. σκέφτηκα, ότι αφού ο συντελεστής αυτεπαγωγής εκφράζει την αδράνεια του πηνίου στις μεταβολές του ρεύματος, με μεγαλύτερο L το ρεύμα θα αργήσει να αποκατασταθεί.

Βαγγέλης Κουντούρης
9 ημέρες πριν
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

προφανώς σωστές είναι και οι δύο εξισώσεις, Διονύση, για το σχολικό βιβλίο ρώτησα, επειδή δεν το έχω

Αποστόλης Παπάζογλου
Αρχισυντάκτης
9 ημέρες πριν

Γεια σου Βαγγέλη. Δες το εδώ

Βαγγέλης Κουντούρης
9 ημέρες πριν

ευχαριστώ Αποστόλη, αλλά πώς θα το κατεβάσω;
τα βήματα ακριβώς please, 1, 2, 3…
(αργά για να καταλάβω, κατά πως έλεγε ο συμμαθητής μου, ο Αβερέλ Ντάλντον, ο αγαπημένος…)

Αποστόλης Παπάζογλου
Αρχισυντάκτης
9 ημέρες πριν

Δοκίμασε από εδώ Βαγγέλη. Πάνω δεξιά θα βρεις 4 “κουμπιά”. Το πρώτο από αριστερά είναι για να εκτυπώσεις το αρχείο. Το δεύτερο είναι για να το κατεβάσεις.

Βαγγέλης Κουντούρης
9 ημέρες πριν

καλά, ανέβηκα κατηγορία,
ευχαριστώ

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
9 ημέρες πριν

Έξυπνη ποιοτική μελέτη για το ρυθμό μεταβολής του di/dt. Υπογραφή Μάργαρης, βέβαια.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλησπέρα Διονύση. Μας θύμισες Δέσμες, όπου είχαμε και άλλα εργαλεία! Εσύ , στηριζόμενος στην υπάρχουσα ύλη, έκανες την “ντρίπλα” σου! Μπράβο.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Καλησπερα Διονυση.Ωραια ασκηση.Δεν ξερω απλως κατα ποσον τα παιδια υγειας γνωριζουν απο τα μαθηματικα τους οτι η ποσοτητα dy/dx ειναι η κλιση μιας καμπυλης η οποια δεν ειναι ευθεια,Επισης ενδιαφερον ερωτημα που θα μπορουσε να ερωτηθει και σε αυτο το κυκλωμα, ειναι το ερωτημα i),β του Το πηνίο σε παράλληλη σύνδεση με αντίσταση

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Διονύση δεν διαφωνω. Απλως προβληματισμο εκφραζω διοτι δεν ειμαι σιγουρος ποια μαθηματικα τους μαθαινουν οι μαθηματικοι εως και την Β Λυκειου. Τα παιδια Υγειας στην Γ δεν μαθαινουν αναλυση ετσι νομιζω.Οι ασκησεις Φυσικης που συνδεουν μια συναρτηση με την κλιση της οπως στα υ=dx/dt ή α=du/dt η F=dp/dt … που για εναν μαθηματικο ολα αυτα σημαινουν το ιδιο, συνδεουν μονο ευθυγραμμα κομματια δηλαδη σταθερες συναρτησεις με πρωτοβαθμιες συναρτησεις. Δηλαδη τα παιδια Υγειας,από ένα διάγραμμα x-t θα μπορούν να σχεδιασουν το αντίστοιχο διάγραμμα υ-t , μονο στην ευθυγραμμη ομαλη κινηση. Στην ευθυγραμμη ομαλα επιταχυνομενη,το εχουν μαθει παπαγαλια.
Στην δικη μου ταξη παντως,στο σχολειο,σε ασκηση που λυναμε, δεν ηταν προφανες σε ολα τα παιδια οτι οταν μια συναρτηση εχει ελαχιστο δηλαδη οπως η y= x τετραγωνο στο x=0 , αναγκαστικα στο ιδιο σημειο η κλιση ειναι μηδεν και επομενως dy/dx=0.Δεν μιλαω για τους τουριστες,μιλαω για καλους μαθητες οι οποιοι μου ειπαν οτι δεν το εχουν μαθει. Eξηγω οτι μπορω αλλα δεν εχω χρονο να τους μαθαινω την γεωμετρικη ερμηνεια της παραγωγου και αλλα μαθηματικα και δεν ξερω κιολας αν ερωτημα που βασιζεται στην σχεση της ποσοτητας dy/dx με την κλιση καμπυλης ειναι λογικο να τεθει στις εξετασεις. Παντως τα παιδια στην Ανω κατω ραχουλα που ειναι ενα απο τα αγαπημενα σου χωριά 🙂 μαλλον θα εχουν προβλημα.

Τελευταία διόρθωση9 ημέρες πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος