Βρετανία: Διευθύντρια σχολείου αυτοκτόνησε έπειτα από αρνητική αξιολόγηση
Mία εκπαιδευτικός από τη Βρετανία, διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου από το 2010, αυτοκτόνησε όταν έμαθε πως το σχολείο της στην αξιολόγηση επρόκειτο να λάβει τη χαμηλότερη δυνατή βαθμολογία («ανεπαρκές). Η 53χρονη Ρουθ Πέρι εργαζόταν για 13 χρόνια στο σχολείο Caversham στο Ρέντινγκ.
Η αδερφή της, Τζούλια Γουότερς, δήλωσε ότι η Πέρι είχε περιγράψει την επιθεώρηση τον Νοέμβριο του περασμένου έτους ως τη χειρότερη μέρα της ζωής της. Είπε ότι η Πέρι, καθώς περίμενε την τελική έκθεση, ήταν «μια σκιά του εαυτού της».
Σύμφωνα με Ματ Ρόντα, βουλευτή των Εργατικών, ο οργανισμός Ofsted που ασχολείται με τις αξιολογήσεις, πρέπει να κάνει «κάποιες δύσκολες ερωτήσεις στον εαυτό του», εγείροντας ερωτήματα για το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας του.
Το περιστατικό που βάρυνε ιδιαίτερα στην αρνητική αξιολόγηση που έλαβε το σχολείο της ήταν η δημοσιοποίηση βίντεο με μαθητή που χόρευε αυτό που αποκαλείται flossing dance, έναν χορό από το διάσημο παιχνίδι Fortnite.
Το συμβάν θεωρήθηκε από τον αρμόδιο φορέα ότι συντείνει στην «πρώιμη σεξουαλικοποίηση» των παιδιών.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, διαπίστωσε ότι το σχολείο είναι καλό σε κάθε κατηγορία εκτός από την ηγεσία και τη διοίκηση, όπου κρίθηκε ανεπαρκής, η χαμηλότερη βαθμολογία. Αυτό σήμαινε ότι ολόκληρο το σχολείο έπεσε στη χαμηλότερη βαθμολογία.
πηγή: tvxs.gr
Άκου χτύπους στα Χανιά, άκου τσοι κι’ επά κοντά.
Φαντάζομαι ότι δεν άντεξε την πίεση. Γιάννη πρόλαβες και έφυγες, περπατώντας από την πόρτα. Εμείς θα φύγουμε τρέχοντας; Μήπως από το παράθυρο; Γιατί αυτά τα εκπαιδευτικά συστήματα θέλει να φέρει η κάθε Κεραμέως.
Γεια σου Ανδρέα.
Έφυγα με πολύ καλές αναμνήσεις. Πήγαινα χαρούμενος στο σχολείο.
Η παλαιότερη γνωστή αξιολόγηση ήταν αυτή που λύθηκε με την διαμεσολάβηση του Πάρη και κατέληξε άσχημα.
Λυπάμαι πολύ για την συγκεκριμένη συνάδελφο. Το άρθρο αυτό όμως θεωρώ ότι κακώς αναπαράγεται παντού από τους εκπαιδευτικούς των δημοσίων σχολείων που δεν θέλουν την αξιολόγηση.
Όσοι έχουν αρνητική αξιολόγηση δηλ. στον ιδιωτικό τομέα τι κάνουν; Τι θέλει να μας πει το άρθρο;
Η αξιολόγηση γίνεται σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου. Στην χώρα μας αξιολόγηση γίνεται στα ιδιωτικά σχολεία και μάλιστα πολύ αυστηρή αξιολόγηση, πολλές φορές δε και με λάθος τρόπο.
Η αξιολόγηση, αν γίνει σωστά και αξιοκρατικά, θα είναι για το καλό των παιδιών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστήρια/ιδιαίτερα για να μορφωθούν και να σπουδάσουν. Το καλό δημόσιο σχολείο θα βοηθήσει την εργατική τάξη και θα δώσει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Για αυτό, κατά την προσωπική μου άποψη, θα έπρεπε εμείς οι εκπαιδευτικοί να προτείνουμε ένα δίκαιο σύστημα αξιολόγησης. Να μείνουν στα σχολεία μόνον όσοι αξίζουν.
Λυπηρό περιστατικό, αλλά σε μια τελείως διαφορετική μορφή κράτους και κοινωνίας.
Μια γενικότερη διαφορά μεταξύ των χωρών της βόρειας Ευρώπης και των χωρών στο νότο:
Η αναζήτηση και η απόδοση ευθυνών.
Εμείς (σαν “οργανωμένο” κράτος) δεν αναζητούμε ούτε αποδίδουμε ευθύνες και δεν θεωρεί σχεδόν κανένας (είναι μικρό το ποσοστό) ότι φταίει.
Υπάρχει αριθμός εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, άρα όποιος πιέζεται, αποχωρεί προσωρινά.
Υπάρχουν και κοινωνικοί λόγοι, μια διαφορετική κουλτούρα, στη χώρα μας θεωρείται ιδανικό να πληρώνεσαι για την εργασία σου και να κουράζεσαι όσο λιγότερο μπορείς.
Επίσης:
Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (εκπαιδευτικού) στη χώρα μας παίρνει ο καθένας, χωρίς σοβαρές ψυχολογικές εξετάσεις. Δεν ενδιαφέρει το κράτος ποιος διδάσκει τα νιάτα του.
Είναι έγκλημα στον τόπο μας το να προκαλέσεις αναπηρία σε κάποιον, ενώ δεν τρέχει τίποτα αν προκαλέσεις “πνευματική” αναπηρία σε πολλούς.
Κανένας συνάδελφος του δημοσίου σχολείου δεν θέλει ΑΥΤΗ την αξιολόγηση.Δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα στον στόχο που έχει (εδώ γελάμε) το υπουργείο για την βελτίωση της εκπαίδευσης. Θα μπορούσα να αραδιάζω επιχειρήματα μέχρι αύριο γιατί αυτό που προωθούν έχει στόχο την περαιτέρω διάλυση του δημοσίου σχολείου, αλλά δεν θα το κάνω. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουν. Επίσης “όσοι είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρουν”
ΥΓ: Ανδρέα (και συγνωμη για τον ενικό) θα το παλέψουμε όσο μπορούμε. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Ας ελπίσουμε να φύγουμε από την πόρτα…
Εγω δεν εχω εργαστει ποτε σε δημοσιο σχολειο στην Ελλαδα. Τα τελευταια 35 χρονια δουλευω στην Αγγλια σε διαφορα σχολεια. Το αρνητικο ‘χαλι’ που επικρατει στην Ελληνικη παιδεια δεν μπορει να συγκριθει με το συστημα στην Αγγλια.
Εχω εντελώς αντίθετη άποψη. Βέβαια υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα περισσότερα σχολεία στην Αγγλία υστερούν των αντίστοιχων ελληνικων. Κυριως η πολυπολισμική κοινωνία και η πανσπερμία μητρικών γλωσσών, τα ναρκωτικά , η διάλυση των οικογενειών ή προβληματικές οικογένειες παιδιά υιοθετημένα από ομόφυλους γονείς κ.λ.π.. Περιγραφω μόνο ένα γεγονός του οποίου ήμουν αυτοπτης μάρτυρας πριν από 30 χρόνια. Στις εξετάσεις για μεταπτυχικά στο πανεπιστήμιο κρήτης συμμετείχε και ένας κύπριος που είχε ήδη παρει master από αγγλικό πανεπιστήμιο. Μάλιστα δεν έδωσε καν γραπτες εξετάσεις, μια και είχε ήδη μαστερ, και πήγε κατευθείαν σε συνέντευξη. Τότε οι καθηγητες κατάλαβαν ότι είναι σχεδόν εντελώς άσχετος από φυσική. Τον ρώτησαν γελώντας στο τέλος να τους γραψει την εξίσωση στρόντιγκερ αλλά δεν την ήξερε (το μαστερ του ήταν στα ηλεκτρονικά). Η αγγλική σχολικη εκπαίδευση θεωρείται μέση προς κακή στην ΕΕ. Ενας βραβευμένος με διεθνές βραβείο δάσκαλος σε χώρα της Αφρικης είπε ένα βασικό λόγο. “Εμείς έχουμε 60 παιδιά στην τάξη και κάνουμε μάθημα αλλά στην Αγγλία έχουν 20 και δεν τους κάνουν καλά.” Επίσης στην Αγγλία η εκπαίδευση θεωρείται δευτεροκλασσάτο επαγγελμα μέτρια αμοιβόμενο και κυριως για γυναίκες. Για αυτό υπάρχει και σχετική έλλειψη δασκάλων. Προφανώς και κα΄ποια σχολεία και κυρίως κα΄ποια πανεπιστήμια είναι πολύ ανώτερα από τα Ελληνικά. Γνωστός μου που το παιδί του παέι σε αγγλικό σχολείο στη Αγγλία όχι στο Λονδίνο αναγκάστηκε να πληρώνει ιδιαίτερα (συχνή πρακτικη εκεί) για να μάθει το παιδί του μαθηματικά και φυσική γιατί στο σχολείο γινόταν χαμός. Στην Αμερική τα πράγματα είναι γενικά λίγο καλύτερα, αν και διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία ακόμα και από γειτονιά σε γειτονιά όπως μου περιέγραψε πρώην μαθητης μου αμερικανός υπήκοος που τώρα είναι καθηγητής φυσικής σε σχολείο της Καλιφόρνιας. Όμως εκεί έχουν την τάση οι καλοί μαθητες να “πηδάνε” τάξεις δηλαδή με κα΄ποια θερινά μαθήματα να πηγαίνον σε μεγαλύτερη τάξη. Μια ξαδέλφη μου γιατρός τώρα είχε μπει στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον σε ηλικια 16 ετών και δεν ήταν παιδί θαύμα. Τα πανειστήμια εκεί δίνουν υποτροφίαες στους καλούς αλλά πολλοί άλλοι πληρώνουν π.χ. ο αδελφός της που σπούδασε υπολογιστές πλήρωνε. Στην Αμερική η δουλειά γίνεται κυρίως στα πανεπιστήμια. Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι καλύτερα από πολλά Αμερικανικα. Βέβαια έχουμε την τάση να τα συγκρίνουμε με τα καλύτερα Αμερικάνικα και βέβαια υστερούν. Επειδή έχω περάσει από πολλά σχολεία στην Ευρώπη μέσω προγραμματών ERasmus τα καλύτερα σχολεία/εκπαίδευση τα βρήκα στη Νορβηγία.
Καλημέρα παιδιά.
Θα ήθελα κάποιος οπαδός της αξιολόγησης να μου πει:
Σε τι να αξιολογείται ένας συνάδελφος.
Πως να αξιολογείται.
Από ποιους να αξιολογείται.
Πόσες φορές το χρόνο να αξιολογείται.
Περιμένω θέση και όχι υπεκφυγή του τύπου:
-Ο κλάδος πρέπει να καταθέσει σοβαρές προτάσεις για την αξιολόγηση.
Αν κάποιος φίλος επιχειρήσει να απαντήσει, θα καταλάβει και τι θέλω να πω και το πρόβλημα. Αρκεί να είναι σοβαρός και σκεπτόμενος.
Γεια σας . Σας εστειλα ενα σχολιο αλλα δυστυχως δεν εχει δημοσιευθει.
Καημενη Ψωροκωσταινα που κρινεις ‘εκ των εσω’ τα παντα στον κοσμο.
Εγω δουλευω εδω και 35 χρονια στην αγγλια μαχομενος μαθηματικος που ποτε δεν διοριστηκα στο καταπτυστο δημοσιο και ανθρωποι που ουτε καν ξερουν την τρεχουσα πραγματικοτητα στη αγγλια κανουν σχολια, ενω το δικο μου δεν μετραει καθολου. Πλουραλισμος?
Ποιο σχόλιο σου Γιάννη δεν μετράει;
Το προηγούμενο σχόλιό σου, αυτό εδώ, είναι δημοσιευμένο, τρεις θέσεις παραπάνω.
Άλλο σχόλιο δεν υπάρχει.
Όσον αφορά το “κατάπτυστο δημόσιο” να φανταστώ ότι κατάπτυστοι είναι επίσης και όσοι δούλεψαν ή δουλεύουν σε αυτό το δημόσιο;
Διονυση εχεις ‘μερικο’ δικιο. Δεν ειναι ολοι ιδιοι. Ειμαι τυχερος διοτι σαν μαθητης στο Ιλιον Αττικης ειχα ενα σπουδαιο δασκαλο στη Φυσικη που ενεπνευσε μερικες χιλιαδες σαν εμενα να σπουδασουν και να προοδευσουν…. και τωρα 35 χρονια στην Αγγλια ειμαι πολυ δυνατος καθηγητης.
Αλλα δυστυχως δεν ολοι καθηγητες ιδιοι. Εμπαινε μεσα στην ταξη αυτος ο αξιος δασκαλος και συνταραζε το συμπαν. Μας μιλαγε για Αλεξοπουλο , για οραματα , για νετρονια κλπ
Μετα πηρε μεταθεση , και ηρθε ο ‘δημοσιος υπαλληλος’ καθηγητης που απλως εκανε ενα απλο μαθημα. Ηταν τελειως ‘χωμα’ αλλα ηταν ο λυκειαρχης και επρεπε να τον σεβαστουμε.
Ευτυχως που πηραμε καλες βασεις απο τον δεξιοτεχνη της φυσικης BK και καταφεραμε να περασουμε πανεπιστημιο.
Στο δε πανεπιστημιο στην Κρητη(μαθηματικο), ειχαμε υποχρεωτικο Μηχανικη1.
Το περασα με 7.5 χωρις ουτε μια ωρα παρακολουθησης.( Καθηγητης Τραχανας).
Και τωρα εδω στην αγγλια στη δεσμη ( Maths A level) οι μαθηματικοι διδασκουν την μηχανικη.
Στο Further Maths mechanics διδασκουμε oblique collision. η ασκησεις με σκαλες στον τοιχο. Πολυ πολυπλοκα θεματα, αλλα λογω της πολυ καλης διδασκαλιας απο τον Β.Κ στα παιδικα χρονια kai με συνεχη ενασχοληση εχω γινει συμβουλος στη μηχανικη. Βοηθαω τους νεους καθηγητες
Γιαυτο χρειαζεται η αξιολογηση. Υπαρχουν παρα πολλοι καθηγητες που χρειαζονται βοηθεια , ενισχυση.
Mου εχουν κανει αξιολογηση και εχω επιβιωσει και εχω βελτιωθει.
Μερικοι αξιολογητες ηταν αδικοι αλλα ποτε δεν τους πηρα στα σοβαρα.
Αλλα, εδω η αξιολογηση δεν γινεται με κοματικα κριτηρια.
Και δεν υπαρχει δημοσιος υπαλληλος- καθηγητης στην αγγλια.
Εαν εισαι καλος επιβιωνεις!!! Και εαν εισαι καλος κανεις πολλα φροντιστηρια.
word of the mouth!!!
Και εαν υπηρχε αξιολογηση στον οσε δεν θα ειχε θεση ο σταθμαρχης στη Λαρισα
Γιάννη δεν βλέπω κάποιο σχόλιο στον πίνακα ελέγχου.
Αν το έβλεπα θα το ενεργοποιούσα.
Στείλε το σε μένα και θα το δημοσιεύσω αμέσως.
kyrgiann@gmail.com