Του Στράτου Στρατηγάκη
Μαθηματικού – Ερευνητή
stratig@yahoo.com,
www.stadiodromia.gr
Το τμήμα Φυσικής Λαμίας είναι τμήμα Φυσικής; Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι δεν είμαστε σίγουροι. Να περιμένουμε να βγουν οι πρώτοι απόφοιτοι να τους δούμε και να αποφασίσουμε. Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, για όλα τα νέα τμήματα.
Το 2018-2019 τα ΤΕΙ έγιναν Πανεπιστήμια με διαδικασίες εξπρές, κυριολεκτικά σε ένα χρόνο. Η απόφαση ήταν μάλλον λάθος, όπως υλοποιήθηκε. Ο ΟΟΣΑ είχε προτείνει το 2011 να καταργηθούν τα ΤΕΙ, που, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των υποψηφίων, αλλά και, όπως ισχυρίστηκε ο ΟΟΣΑ, δεν είναι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία Η οικονομία μας χρειάζεται αποφοίτους διετών σχολών, όπως ήταν τα ΚΑΤΕ – ΚΑΤΕΕ στη δεκαετία του 70. Ο τότε Υπουργός Παιδείας είχε εξαγγείλει τη λειτουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών, που θα λειτουργούσαν μέσα στα Πανεπιστήμια, για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, υλοποιώντας την πρόταση του ΟΟΣΑ.
Το γενικό πλαίσιο ήταν λοιπόν η υλοποίηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Μπήκε, όμως, και η ελληνική πινελιά. Ιδρύθηκαν μερικές δεκάδες τμήματα Πανεπιστημίων, που δεν μας έλειπαν, όπως το τμήμα Φυσικής, Μαθηματικών και Χημικών, χωρίς να δημιουργηθεί ένα τμήμα Πληροφορικής, για να αυξήσουμε τον αριθμό των αποφοίτων σ’ αυτό τον τομέα που παρουσιάζει εκρηκτική ανάπτυξη παγκοσμίως. Τα νέα τμήματα χαρακτηρίστηκαν αντίστοιχα με τα παλαιά και έμενε να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους, ώστε να μπουν τα πράγματα σε μία σειρά.
Το 2020 με μία υπουργική απόφαση τα νέα τμήματα (αυτά που ιδρύθηκαν το 2018 και 2019) διαχωρίστηκαν από τα παλαιότερα και έχασαν την αντιστοιχία τους με τα παλαιότερα. Αυτό έχει τις εξής συνέπειες:
1. Δεν πραγματοποιούνται μετεγγραφές μεταξύ των νέων και των παλαιών συνονόματων τμημάτων˙ Φυσικής Λαμίας και Φυσικής Ιωαννίνων, για παράδειγμα.
2. Μειώνεται η ζήτηση για τα νέα τμήματα, αφού δεν μπορεί να πάρει κάποιος μετεγγραφή. Προτιμά να δηλώσει το Μαθηματικών Σάμου, για να πάρει μετεγγραφή για Αθήνα, αντί να δηλώσει το Μαθηματικών Λαμίας και να μην μπορεί να πάρει μετεγγραφή για Αθήνα.
3. Η μείωση της ζήτησης οδηγεί σε μείωση της βάσης και σε κενές θέσεις λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
4.Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι δημιουργείται αμφιβολία για τους αποφοίτους των νέων τμημάτων: θα είναι Φυσικοί οι απόφοιτοι του τμήματος της Λαμίας; Θα είναι ψυχολόγοι οι απόφοιτοι του τμήματος της Φλώρινας; Θα είναι Χημικοί οι απόφοιτοι του τμήματος της Καβάλας; Θα έχουν, δηλαδή, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των παλαιότερων συνονόματων τμημάτων;
Το Υπουργείο Παιδείας δεν γνωρίζει˙ ούτε η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), γνωρίζει. Βλέποντας και κάνοντας. Να βγουν οι πρώτοι απόφοιτοι και να δούμε τι ξέρουν. Όσο και αν αυτό φαίνεται τρελό περίπου έτσι διατυπώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή: “ μεταξύ των στοιχείων συνάφειας των προγραμμάτων σπουδών εξετάστηκαν (από την ΕΘΑΑΕ) ιδίως η ύπαρξη κοινών μαθημάτων σε ποσοστό τουλάχιστον 70%, η ύπαρξη του ελάχιστου αναγκαίου αριθμού μελών ΔΕΠ για την κάλυψη των αναγκών της διδασκαλίας σε συναφή γνωστικά αντικείμενα με τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, το πλήθος και η ύπαρξη συνάφειας μεταξύ των προσφερόμενων κατευθύνσεων σπουδών, η διάρκεια σπουδών σε εξάμηνα καθώς και τα έτη από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος σπουδών και η συνακόλουθη επιτυχής ολοκλήρωση και υλοποίηση του αρχικού ακαδημαϊκού σχεδιασμού.
Στο σκεπτικό της εισήγησης του Προέδρου και των μελών του Ανώτατου Συμβουλίου της Αρχής αναφέρονται τα εξής:
«Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία κριτήρια συντελούν στη διαφοροποίηση μεταξύ νέων και υφιστάμενων -με πολυετή λειτουργία-Τμημάτων (εν συντομία παλαιών). Διότι τα μεν νέα Τμήματα βρίσκονται στην έναρξη υλοποίησης ενός ακαδημαϊκού σχεδιασμού, τα δε υφιστάμενα έχουν ήδη ολοκληρώσει και επαναλάβει τον πλήρη κύκλο διάρκειας του προγράμματος σπουδών και έχουν παραγάγει τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα φοιτητών και αποφοίτων.
Σημειώνεται ότι με βάση την παρ. 2 του άρθρου 66 του ν. 4610/2019 «ως αντίστοιχα για την εφαρμογή του παρόντος νοούνται δύο Τμήματα αν με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών αποκτώνται αντίστοιχες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση αντίστοιχων δραστηριοτήτων». Αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων στην απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στη Βουλή.
Δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας λέει ότι μπορεί εσείς να λέτε ότι το Πρόγραμμα Σπουδών είναι πενταετούς φοίτησης για τους μηχανικούς και τους γεωπόνους, τετραετούς για τους υπόλοιπους, μπορεί κάποιοι να οργανώνουν μεταπτυχιακά και να δίνουν διδακτορικά, κάποιοι άλλοι να έχουν μόνο τρία (3) μέλη ΔΕΠ, διότι δεν διορίζει μέλη ΔΕΠ το Υπουργείο Παιδείας, αλλά εγώ δεν ξέρω τίποτα από αυτά, λέει το Υπουργείο Παιδείας. Θα περιμένω να βγουν οι πρώτοι απόφοιτοι για να αποφασίσω.
Μέχρι να αποφασίσει το Υπουργείο Παιδείας οι φοιτητές αυτών των τμημάτων και οι γονείς τους αγωνιούν. Θα μπορέσει να εργαστεί ο απόφοιτος πάνω σ’ αυτό που σπούδασε ή πήγαν πεταμένα ο κόπος κα τα χρήματα που δαπανήθηκαν; Αν τα τμήματα δεν χαρακτηριστούν αντίστοιχα, πώς θα αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοί τους; Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει στην ίδια απάντηση ότι «εναπόκειται στους οικείους φορείς και Υπουργεία, με τις αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται οι προαναφερθείσες μεταβολές στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την υπαγωγή όλων των αποφοίτων των νέων Τμημάτων στο οικείο πλαίσιο άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων».
Δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας θ’ αποφασίσει μετά την αποφοίτηση των πρώτων φοιτητών αν είναι αντίστοιχα τα νέα με τα παλαιά, αλλά τα άλλα Υπουργεία θα δώσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα άλλα Υπουργεία είναι συναρμόδια με το Υπουργείο Παιδείας για την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αφού τα Προεδρικά Διατάγματα τα συνυπογράφουν με το Υπουργείο Παιδείας.
Οι πρώτοι απόφοιτοι των τετραετούς φοίτησης τμημάτων αποφοιτούν το 2023, φέτος δηλαδή. Θα έχει αποφασίσει το Υπουργείο Παιδείας αν είναι αντίστοιχα τα τμήματα ή όχι, μέχρι τη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών των φετινών υποψηφίων, ή θα χρειαστεί μερικά χρόνια ακόμη να το ψάξει;
Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία δεν είναι αν θα συνεχίσει η λειτουργία αυτών των τμημάτων ή όχι αλλά αν θα λήξει η “ομηρία” των φοιτητών τους. Αν θα ξεκαθαρίσει, δηλαδή, το τοπίο: είναι ή δεν είναι πτυχιούχοι οι απόφοιτοί τους, με τα δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι πτυχιούχοι των συνονόματων τμημάτων; Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την «ομηρία» τόσων παιδιών.
Σαν να λέμε: «πάμε κι όπου βγει»…
Καλημέρα Αποστόλη.
Είναι το μόνο ζήτημα, όπου “πάμε και όπου βγει”;
Συμφωνώ με όλα όσα λέει ο αρθρογραφος.Φοβάμε όμως ότι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Να δώσω ένα παράδειγμα: Οι φυσικοί που τελειώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι φυσικοί; Σύμφωνα με τον αρθρογράφο ναι. ¨εχουν και τα επαγγελματικά διακαιώματα. Για να δούμε:
α) Πόσα μαθήματα δίνονται σε ένα επαρχικό πανεπιστήμιο; Γιατί απουσιάζει εδώ και 30 χρόνια η διδακτική της Φυσικής σε ένα πανεπιστήμιο όπου το 90% των αποφοίτων του ασχολείται με την παιδεία;
β) Γιατί όταν οι καθηγητές έβαλαν μια βάση στο πανεπιστήμιο κρήτης κάπου …ψηλά π.χ. 13 οι φοιτητές του Φυσικού μειώθηκαν στους 60 από 150+ και στο τμήμα Επιστήμης Υλικών σε 7; Στο μαθηματικό είναι ακόμα χειρότερα.
γ) Πόσοι από τους πρωτοετείς φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Κρήτης είχαν πρώτη επιλογή το Φυσικό τμήμα;
δ) Το χειρότερο για μένα που έχει υποβαθμίσει τη φυσική στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Γιατί οι καλύτεροι μαθητές μου ακόμα και στη φυσική πηγαίνουν σε άλλες επιστήμες; Στη σημερινή αγορά θετικών επιστημών υπάρχουν πολλές Σειρήνες : Βιολογία, υπολογιστές ακόμα και η Χημεία. Εκτός αν κάποιος είναι “πορωμένος” με τη φυσική και μόνο με αυτήν δηλώνει ως πρώτη επιλογή Φυσικό. Αλλά αυτοί μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού σε κάθε τμήμα;
ε) Πόσοι από τους απόφοιτους του Φυσικού τμήματος Κρήτης θα χρησιμιοποιήσουν τις γνώσεις φυσικής που έμαθαν στο πανεπιστήμιο; Στην καλύτερη περίπτωση ένα 10-20% (κυρίως σε φροντιστήρια) αν δούμε τι κάνουν στην υπόλοιπη ζωή τους κάτι που το Φυσικό του Κρήτης διατήρει μια και υπάρχει λίστα με απόφοιτους με τι ασχολήθηκε ο καθένας. Βλέπουμε ότι καταλήγουν αυτοί οι λίγοι κυρίως σε φροντιστήρια με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα που ταμειώνει η υπερπροσφορά φυσικών. Πόσοι δεν θα τελειώσουν καν το φυσικό τμήμα και πόσοι από αυτούς που το τελειώνουν θα φύγουν απλά με μια τραγική εμπειρία μαθημάτων που δεν καταλάβαιναν με μέσο ποσοστό επιτυχίας σε βασικά μαθήματα από 10-30%.
στ) Αν κρίνω από αυτούς που ασχολήθηκαν με την εκπαίδευση και διορίστηκαν με τους τελευτάιους διορισμούς ήταν δύο κατηγορίες 1) Αυτοί που μετά το φυσικό πήγαν σε άλλο τμήμα και έκαναν μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή σε άλλο τμήμα το φυσικό κρήτης δεν έχει ούτε διδακτική της φυσικής, έκαναν μερικά χρόνια υπηρεσίας στην ειδική αγωγή και μετά τη χρησιμοποίησαν ως δούρειο ίππο για να διοριστούν. Αυτοί αποτελούν πλέον το 80-90% των σημερινών αναπληρωτών και αυριανών εκαπαιδευτικών δημόσιας εκπαίδευσης
2) Στο παρελθόν κυρίως αυτοί που άντεξαν το τεστ κοπώσεως να γυρίζουν από νησάκι σε νησάκι ως αναπληρωτές για το λιγότερο 10-14 χρόνια – μήπως καλύτερα στις πανελλήνιες να βάλουμε στους φυσικούς και ένα τεστ σωματικής αντοχής.
Η μόνη λύση είναι να μειωθούν οι εισακτέοι όχι όμως μόνο του Φυσικού κρήτης κατά 50% τουλάχιστον και Φυσικά όπως Λαμίας ή Καβάλας απλά να κλείσουν. Κατά 90% μόνο τραγική εμπειρία θα αποτελέσουν για τους εισακτέους τους. Επειδή δεν το βλέπω βλέπω το μέλλον της Φυσικής, των μαθηματικών αλλά και της κλασικής Φιλολογίας για τα επόμενα 20 χρόνια σε στηρίζεται όχι στο “πάμε και όπου βγεί” αλλά στο “τρένο που μας πάνε” . Και μια και πλησιάζουν εκλογές φοβάμαι ότι ανήκω με αυτά που έγραψα στην ομάδα ελλήνων ρητόρων που περιγραφεται παρακάτω
Όπως όλοι οι Εσκιμώοι αλιείς, όλοι οι Άραβες ιππείς, και όλοι οι αρχαίοι Πάρθοι τοξόται, ούτως και όλοι οι σημερινοί Έλληνες είναι πολιτευταί, όλοι ψηφοθήραι, όλοι κομματάρχαι και εκ τούτου και κάπως ρήτορες εξ ανάγκης!
Συμφωνώ απόλυτα κε Κασωτάκη. Είπατε μεγάλες αλήθειες και προτείνατε ρεαλιστικές λύσεις. Δυστυχώς όμως πολύ φοβάμαι σε ώτα μη ακουόντων αφού όπως πολύ σωστά επισημάνατε απευθύνεστε σε πολιτευτές ψηφοθήρες κομματάρχες.
Πολύ φοβάμαι ότι αν χαθεί τελικά η παιδαγωγική επάρκεια από τις καθηγητικές σχολές , τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα στο μέλλον. Ποιο παιδί θα θέλει να σπουδάσει στις καθηγητικές σχολές, αν δεν εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα;
καλημέρα σε όλους
ρισκάρω, εν γνώσει μου, διότι κατά πως έλεγε το τραγούδι του Κώστα Χατζή, της νιότης μας μερικών, “δέκα αλήθειες αν θα πεις…”
απλά και καθαρά: ο λαϊκισμός, με “γέρας” τα ψηφαλάκια για την επανεκλογή, είναι ο βασικός ένοχος, με δράστες τους πολιτικάντηδες και με ανοχή από τους πολίτες για διάφορους λόγους
“κατόπιν ενεργειών μου, α, όλα κι όλα, του το είπα ξεκάθαρα του πρωθυπουργού: θα αξιοποιηθεί και η περιοχή μας, θα γίνει Πανεπιστήμιο στην Κάτω Ραχούλα, θα, θα, θα…”
και αξιοποιείται η κάθε Κάτω Ραχούλα, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία, ΤΕΙ, Παράρτημα, ανάλογα με τον πληθυσμό της και τις πιέσεις
και είναι ευχαριστημένοι οι κάτοικοί της διότι
“ο δικός μου πέρασε, το παιδάκι μου, φιλόλογος…”
“ευτυχώς νοικιάζουμε ένα διαμερισματάκι σε φοιτητές…”
“σωθήκαμε οικονομικά, τα μαγαζιά, Σ-Μ, μπακάλικα, καφετέριες…”
και είναι ευχαριστημένοι οι νέοι φοιτητές
“΄νταξ δεν πέρασα στην πρώτη προτίμηση, δεν σκοτώθηκα κιόλας στο διάβασμα, αλλά τέσσερα-πέντε χρονάκια αραλίκι, ένα χαρτί θα το πάρω …” και είναι ευχαριστημένοι οι πολιτικάντηδες, αυτοί πιά…
“ευτυχώς πολύ καλά πήγαμε, θα μας ξαναψηφίσει το πόπολο, και το κόμμα θα ξανακυβερνήσει, διότι θα μας επιλέξουν και οι κάτοικοι και οι νέοι φοιτητές, γι αυτό και καθιερώσαμε δικαίωμα ψήφου στα 17…”
και βέβαια ελάχιστοι αναρωτιούνται, και δικαίως ίσως
“μα καλά, στην Α Γυμνασίου, σε όλη τη χώρα, γράφηκαν ν το πλήθος μαθητές (ο ίδιος, 1961, έδωσα εξετάσεις από το Δημοτικό για το Γυμνάσιο, μου έβαλαν να λύσω πρόβλημα σύνθετης μεθόδου των τριών και ένα με τόκους, μου ζήτησαν να κλίνω το “ο ιερεύς”, να πω τα παραθετικά του “ευσεβής”, μου ζήτησαν να πω τους ποταμούς της Σιβηρίας και άλλα τέτοια βάρβαρα, γύρω στους 20 δεν πέρασαν ούτε τον Σεπτέμβρη…) και μετά από 6 χρόνια απεφοίτησαν από τη Γ Λυκείου επίσης ν το πλήθος μαθητές, ακριβώς οι ίδιοι με τους προηγούμενους, και με μικρότερο βαθμό το 12, αντί για 06 που λένε κάποιοι κακοί άνθρωποι (στην Α Γυμνασίου, Νεάπολη Λακωνίας, ήμασταν γύρω στους 130, ένα τμήμα όλο κι όλο και σε άθλια αίθουσα, και από τη Γ Λυκείου αποφοιτήσαμε μόλις 17, το γνωρίζω καλά, διότι ήμουν ο απουσιολόγος όλα τα χρόνια) και σε Ανώτατες Σχολές (τώρα όλες Ανώτατες είναι) πέρασαν ν-k φοιτητές, όπου k όσοι δεν έδωσαν καν εξετάσεις, μπορεί όχι στην πρώτη προτίμηση, αλλά γι αυτό δεν είναι και οι άλλες προτιμήσεις, ώστε “ακωλύτως” να εισάγονται όλοι κάπου, αλλά και να παίρνουν πτυχίο στη συνέχεια;” (στον καιρό μου, 1967, άμα τη εμφανίσει της η επάρατη, για να δείξει ότι είναι φιλολαϊκή, δώσαμε Πανελλήνιες, Ακαδημαϊκό το λέγαμε τότε, γύρω στις 70000, αύξησε τον αριθμό εισακτέων από 6000 σε 8000 για όλες τις Ανώτατες Σχολές, συνολικά περάσαμε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάπου 300 στο Φυσικό, νομίζω ότι η Πάτρα ήταν τμήμα Φυσικών, όχι καθαρά Φυσικού, και το Ηράκλειο ήταν στα σκαριά)
η συνολική μου εκτίμηση: πολύ αυστηρή έως κακή η όλη εικόνα τότε, πολύ χαλαρή έως κάκιστη σήμερα
“πολύ αυστηρή έως κακή η όλη εικόνα τότε, πολύ χαλαρή έως κάκιστη σήμερα”
με καλύπτει πλήρως..